måndag 3 februari 2014

1800-talets syn på afrikaner

UPPDATERAT
Vi har inte rört oss en millimeter från 1800-talets syn på Afrika och afrikaner. Då skulle "vildarna" frälsas och bli kristna och överge sina egna trosföreställningar om animism och annat för att ta till sig den ende Guden. Fortfarande är det mest synd om Afrika av alla världsdelar, där är det lika eländigt som det alltid har varit. Det hjälpte inte med hjälpsändningar. Tyvärr. 

Och här i Sverige är de afrikanska invandrarna mest diskriminerade av alla. Som folk är vi mer och mer afrofobiker. Det är väl den folkgrupp som efter romer är mest urskiljbar. Och romer är diskriminerade det vet vi. Om inte av oss så av hela östra Europa. Det låter som om debattörerna skyller detta på afrosvenskarna själva.

"Ett kolonialt rastänkande präglar med andra ord många afrosvenskars vardagsliv. Den svenska färgblindheten som säger att ras inte spelar någon roll försvårar samtidigt för afrosvenskar att kunna sätta ord på sina erfarenheter av vardagsrasism."

Tre debattörer vill ha en statlig utredning om denna skamfläck i Sveriges historia: vi måste upplysas om att vi var delaktiga i slavhandeln, de vill också helt motsägelsefullt att statistiken över olika människor måste bli bättre. Vi kan inte bara ha födelseland antecknat, utan ska få veta vilken hudfärg människor har och allra helst ska de själva få berätta var de hör hemma. Ersättningsnivån vid diskriminering måste också bli högre. Plus att afrosvenskar ska mer positivt särbehandlas. 

Allt syftar tydligen till att majoritetssamhället ska bli ännu mer misstänksamt mot dessa utifrån kommande (om de nu gör det, de kan lika gärna vara födda här). De är handikappade genom sin födsel och förblir så livet igenom. De måste kompenseras. De ska behandlas som om de vore barn, som inte själva kan säga något. Var det någon som knystade om 1800-talet? Tyst i klassen!

De behöver all hjälp i världen och en statlig utredning. Ja det hjälper nog. Absolut. Och statsminister Reinfeldt som själv har denna ras - finns det raser jag som trodde vi var en mänsklighet, resten beror av klimat och geografi - i sitt blod är säkert välvilligt inställd till förslaget och ger dem jobbet.

Istället för att återigen skambelägga oss som folk för allt som vi har gjort eller inte gjort för hundratals år sedan vore det kanske bättre att låta afrikaner också ingå i befolkningen som vilka som helst. Själv blev jag förbannad på den svarte sopåkaren som skällde på mig för något jag inte kunde rå för - jag skällde inte tillbaka, vände honom bara ryggen - men det tog ett år innan sopbolaget hade fattat att vi var kunder och inte rasister och vad vi hade ansvar för.

De trodde vi var stora markägare som inte tog ansvar för vår mark. Så därför var det rätt att skälla på oss. Vi förklarade att det var en allmänning, men det verkade inte vara ett känt begrepp. Så vi fick noga förklara hur den demokratiska processen gick till. Och vilka som var ansvariga för marken. Ibland sitter det hårt inne att bli behandlad som en människa vilken som helst. Kan det ha något att göra med våra lagar? För övrigt är det dumt att tjata om strukturell rasism som ett mantra. Det man upprepar ofta kan bli verklighet. Till slut tror alla på orden istället för verkligheten.
4.2.2014
Det var när jag läste det här som det gick upp för mig vad det handlar om: att de som har kommit hit under de senaste 20 åren numera avskyr varandra och gärna överfaller både varandra och de svenskar, som har bott här längre. Här skrev jag om hatbrottet i Malmö, då en svart man och hans lille pojke överfölls på en gångbro.

Jag är så van att själv betecknas som svensk att jag tror att det handlar om mig när det beskrivs som att svenskar är mer afrofobiska. Men jag är naturligtvis inte inräknad där bland dessa svenskar. Begreppsförvirringen är stor eftersom man inte får kalla saker vid dess rätta namn. Det är rasistiskt. Dessutom vet ingen ens om brotten eller anmälningsbenägenheten har ökat. Men tillsätt en statlig utredning och ta reda på hur landet ligger. Det är den svenska modellen!5 kommentarer:

 1. Man kan undra vad de ska hitta på härnäst . vad vi gjort oss skyldiga till? Som vi knappt känner till. Undra om våra förfäder, stugsittarna på 1800-talet kände till att Sverige hade slavar - hur många år det nu varade? Snart orkar jag inte höra på det här dravlet längre.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du menar nog backstugusittarna som var ett steg nedanför torparna. De arrenderade ingen jord till sin stuga och den var ofta ingrävd delvis mot eller i en sluttning, därav namnet. Nä det är som du säger. Inte var mina förfäder inblandat i slaveriet. Tvärtom vilket jag har beskrivit i min senaste bok I ormbärarens tid så fanns det ett par förfäder, som troligen kom andra vägen, som slavar över Atlanten från Amerika eller Mellanamerika. På 1600-talet. De flydde till Sverige. Det syns fortfarande på oss. En del av släktingarna ser ut som de kom från Mexiko eller Guatemala.

   Radera
 2. "å ja e lapp men jag har inga renaaaaar"...
  Jag kan riktigt se framför mig hur mina förfäder åkte med renrajder över tundra och is för att hämta hem lite kåta-slavar för att fjälla röding..=/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har skickat en debattartikel till SVT Debatt nu när jag äntligen begrep att jag inte är det slags svensk, som menas när alla pratar om rasistiska svenskar eller att Sverige som nation är allmänt strukurellt rasistiskt. Jag som är född för så länge sedan räknas inte in i den del av befolkningen som är rasistsisk. Tänk att det ska ta så lång tid att begripa! Får se om de publicerar debattartikeln.

   Radera
 3. Att anmälningarna ökar, kan det möjligen ha något samband med att antalet afrikaner procentuellt o kvantitativt ökat enormt under senare år? Det fanns liksom inte så många som kunde anmäla för några år sedan.
  //Pops

  SvaraRadera