onsdag 5 februari 2014

Jag begriper inte missbrukare

UPPDATERAT
Har inte ens orkat skriva om skådespelaren Philip Seymour Hoffman som uppenbarligen tog livet av sig med en överdos. Jag fattar inte hur man blir en missbrukare av droger, varken alkohol eller något annat. Men att människor blir knäppa och knasiga av dessa har jag sett hela livet. 

Jag har berättat många gånger om min egen pappa, som var journalist och som höll på att dö av alkohol i 50-årsåldern. Han räddades dock av sin flickvän, som blev hans nya fru. Och hon höll honom vid liv ända tills han var 87 år. Här har jag tidigare skrivit om min pappa Ingvar Rudberg.

Annars har jag ingenting till övers för kändisar som tycker det är bra med kokain och hasch. På 50-talet var det amfetamin som var innedrogen. Det har växlat genom åren. Jag fattar inte vad de håller på med. Kanske för att jag har något slags indiangener i kroppen och för mig räcker ett glas vin för att koppla av och byta nivå. Mer än så behövs inte.

Jag gillade Philip Seymour Hoffman som skådespelare och det var helt uppenbart att han inte alls var en arrogant människa, utan en känslig sådan, som flydde till heroinet. Men i grunden fattar jag inte alls vad det handlade om. Hur kan man lämna tre barn? Tryck på länken och se alla bilder. Cooper föddes 2003, Tallulah 2006 och Willa år 2008. Deras mamma heter Mimi O´Donnell.

Min bok om missbrukaren och filmstjärnan Marilyn Monroe hittar ni här. 
16:31
Den här missbrukaren begriper jag inte heller, som stjäl dessutom. S-politiker Tomas Rudin som skäms för sin alkoholism. Han har svårt att ens säga ordet. Sök hjälp! Han tjänade 1,1 miljoner kronor förra året så han hade råd att betala whiskyn som han stal. Han skäms som en hund men betalade för två alkoholfria flaskor.
18:25
Skådespelaren Jonas Inde beskriver alkoholmissbruket så här: "Och medan en frisk människa oftast kan skratta åt sina brister, beskriver Jonas det som att han sjunker ner i ett stort, svart skamhål och känner sig helt värdelös. Det är då suget efter lindring blir som störst."
Skam känner jag till eftersom jag själv skämdes över min pappa. Så att bita huvudet av skammen är tydligen det rätta hjälpmedlet, både för alkoholisten och omgivningen. Men varifrån kommer skammen?
19:24
Tomas Rudin är uppvuxen i Björkhagen förort i Stockholm precis som jag och där drabbade honom tydligen skammen. Ett barn som utsätts för att misslyckas och inte får vara självständigt och klara av saker själv drabbas av denna skam i åldern 3-6 år. Då socialiseras inte barnet på rätt sätt. Skamkänslor uppkommer när personen inte klarar att leva upp till idealjaget. Och inte kan begripa att han eller hon inte behöver vara som idealet. Han sjukskriver sig nu för missbruk.
8.2.2014
Här är Staffan Heimersons betraktelse över alkoholister, mer eller mindre kända.
9.2.2014
En epidemi sveper över USA av heroin, billigt och lätt att få tag i och inte blir det bättre för att president Obama tyckte att cannabis eller hasch inte är farligt. Dr Phil gjorde ett nedslag i Simi Valley i Kalifornien där minsta elev visste hur det gick till att få tag på heroin och dessutom hade provat det.
1.3.2014
Här fick vi då bekräftat att Hoffman dog av en "oavsiktlig överdos". Den bestod av heroin, kokain, amfetamin och lite till. Det hela betecknas som en olycka. Trist!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar