söndag 9 februari 2014

Schweiz är som Sverige

UPPDATERAT
Vi har ungefär lika stor invandring som Schweiz, men inte bara från EU som Schweiz har, för de har redan kvoter för medborgare från andra utomeuropeiska länder. Befolkningen i Schweiz är något mindre än i Sverige: kring 8 miljoner mot 10 miljoner här. Landet är ungefär tio gånger mindre än Sverige så där är trångt i jämförelse.

I dag folkomröstas om också EU-medborgarna ska kvoteras in i landet. Omkring 80 000 personer invandrar årligen till Schweiz, till Sverige är siffran kring 100 000. En fjärdedel av befolkningen är från andra nationer, ungefär som i Sverige. Här är kring 15 procent födda i ett annat land.

Schweiz är ett rikt och välmående land likt Sverige genom att inte heller detta land deltog i andra världskriget. Om förslaget vinner i folkomröstningen så blir det kollision med EU, som inte vill förhandla om det tolv år gamla fördraget om fri rörlighet i Europa. Valet börjar klockan 12 i dag. De flesta har redan poströstat.

PS. Jag noterar också att DN har upptäckt bitcoin, skurkvalutan. Här skrev jag om den. Och här också. DS.

15:17
Enligt de första rapporterna så står det lika för och emot i folkomröstningen. För att den ska gå igenom måste det blir mer än 50 procent som röstar för detta.
17:29
Enligt senaste nytt så vann den sida som inte vill ha fri invandring från EU. Ungefär 50.5 procent röstade för att göra om fördraget med EU.
10.2.2014
Inte heller miljön anses tåla så stor invandring, som nu sker till Schweiz så därför krävs en ny folkomröstning, som ska handla om detta. När Schweiz tillät fri invandring från EU så sades det att denna skulle uppgå till omkring 10 000 per år inte 80 000, som det är nu.
11.2.2014
Förödande resultat väntar Schweiz enligt denna artikel. Nästan 70 procent av invandrarna från EU är högkvalificerad arbetskraft mot kanske 35 procent i resten av Europa. Landet är beroende av dessa invandrare och också de tusentals företag som har startats och som har sitt ursprung i andra länder. Invandrarna är bättre utbildade än den ursprungliga befolkningen. Ett av de få länderna i Europa där det är så. Där skiljer Schweiz ut sig från Sverige.
Turistbilden av Schweiz. Kanske mindre sann.

4 kommentarer:

 1. Till skillnad från i Schweiz råder i Sverige det tillståndet att det finns områden som vi inte klarar av att fatta kloka beslut i. Där är vi satta under förmyndarskap av våra politiker. Vi är helt enkelt för korkade för att förstå.

  Loffe

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ser det som Loffe. Att inte erkänna sitt begränsade förstånd och läge under detta kloka politiska förmyndarskap är en svår åkomma. En statlig utredning får väl uppdra åt psykiatrin att utforma nya passande diagnoskriterier.

   Radera
  2. Valresultaten blir ofta ungefär fifty/fifty. Det blir besvärligt nu eftersom politikerna hade tänkt att invandrade kvinnor skulle arbeta inom äldrevården och ta hand om gamla mamma. Men de löser det säkert. Schweizarna löser alltid allting.
   /Eva

   Radera
 2. Bilden är helt sann. Kossorna och människorna lever i symbios.
  /Eva

  SvaraRadera