tisdag 23 november 2010

Vi älskar våra grannar

Vi bor med fyra tomter till i en klunga med gränser som vetter mot varandra. Tre av dem är belägna mot allmänningen.

Enligt det här så stör grannar med ljud, hur de parkerar bilen och med träd som skuggar.

Det är inte något vi retar oss på, utom när alla kör samtidigt med sina åkgräsklippare. Då låter det som om en helikopter håller på och landar.

Vi vet hur det låter, för rätt ofta landar det en helikopter här, för att ta med någon sjuk från gården som ligger nära, där det bor ganska mycket folk.

Vi har valt att bo så här, ganska nära vägen och bussen, för att ha lite civilisation inpå knuten.

Just nu står Vattenfall med fyra bilar en bit längre bort och väntar på det första strömavbrottet. De har laddat upp nu i dag, när det blåser och det precis har börjat snöa.

Det tycker jag är bra. För då kanske vi slipper strömavbrott så länge som fyra timmar. Den här gången. Vi har redan haft två sådana under hösten.

Våra grannar är bra. De gör att vi kan bo här. Vi tar tillsammans hand om våra vägar, ser till att de sköts om och plogas, att gatlamporna lyser över oss när det är mörkt och att våra havsbad är rena och fina.

Utan grannar vore det inte lika roligt. Vi har följt flera familjer och deras barn under den tid de växte upp och blev stora. Precis som våra barn.

Kära grannar, som bidrar med lite civilisation. Utan er vore det inte lika enastående kul här på landet. Kram på er!

4 kommentarer:

 1. Det är härligt med grannar. Kan vara bra att ha om det kniper. Men många bråkar hela tiden. Det är tråkigt för det kan lätt bli olösliga saker som kan pågå i långliga tider. Jag väljer vilka jag vill umgås med och när. Det är det bästa. I början dök det upp folk när det passade dom. Men det styrde jag om för länge sedan.

  SvaraRadera
 2. Parnassen Helena: Jaså här kommer ingen objuden på besök, jo kanske någon gång då. Men du har rätt i att lagom avstånd är bäst. Och den största förändringen hos oss blir nu när vi står inför att få kommunalt vatten och avlopp. Men det är nästan klart hur det ska bli. Och det är en förändring som de som inte gillar, eller inte vill betala kan slippa genom att sälja och flytta.

  Kan tänka mig att den bygd du bor i är helt annorlunda på så vis eftersom detta är ett fritidsområde från början. Hit åkte man för att ha roligt och njuta av sommaren mest.

  SvaraRadera
 3. Ja, jag bor i en by med runt 30 hushåll. Klart alla var nyfikna när vi kom för 27 år sedan. Men jag tror på uttrycket "It takes a village to raise a kid". På gott och ont. Vi är beroende av varandra fast vi tror att vi kan tänka bort det nu när vi alla har en bil och egen TV. Men allt är en chimär. Människan klarar sig inte utan sin flock.

  SvaraRadera
 4. Parnassen Helena: Här är vi omkring 300 tomter, men så utspridda att vi inte alls träffas allihop. Trettio hushåll är väl det optimala. Så bodde vi väl alla förr i tiden.

  SvaraRadera