tisdag 16 november 2010

Många romer vill åka hem och politiker utmålar dem som offer

Romerna på Öland har tröttnat på att vara flyktingar och vill åka hem till Serbien igen. De har haft en lagom lång semester antagligen och vill inte längre vara kvar här.

Vi får väl se det som en slags u-hjälp till södra Europa. De har väl insett att de inte är förföljda där mer än här?

Och så har Allan Schwartz skrivit en bra artikel på Newsmill, där han säger att han som rom vill tala i sitt eget namn. Men nu har Maria Leissner gjort det åt honom och andra.

Hon vill ha en sannings- och försoningskommitté och hon attackerar svenska folket i romernas namn. Något som Allan Schwartz, som har jobbat för romers rättigheter sedan 1988, inte tänker ställa upp på.

Det klassiska felet har begåtts ännu en gång av stat och politiker: att se andra människor som underlägsna och icke kunniga i att tala i egen sak. Allan Schwartz menar att han ändå företräder de flesta romer, men inte har fått föra deras talan.

Maria Leissner får romer att "framstå som offer som av samhället vägras arbete, bostad, hälsovård och delaktighet. Detta trots att hon ju borde känna till att romer anställs på samma sätt som majoritetsbefolkningen om man har utbildning. Likaså erhåller vi bostad om vi har inkomst att betala hyran med, samt att vi romer erhåller samma vård som andra i vårt demokratiska land Sverige." Detta enligt Allan Schwartz.

Det känns skönt att någon tar bladet från munnen och till och med kallar Maria Leissners sätt diktatoriskt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar