torsdag 25 november 2010

Istiden är här

Nu har vetenskapsmännen kommit på en förklaring till att det är så kallt. Jo det är så att sedan december 2009 har det strömmat ned kall luft från Nordpolen och Arktis och ingen vet när detta fenomen upphör.

Och jag som trodde att det inte fanns någon is vid Nordpolen utan att alla stackars isbjörnar (25 000 eller så) simmade ständigt runt, runt i jakt på säl, tills de drunknade. Ja ursäkta att jag skojar med klimatet, men att vädret växlar är inget nytt.

Det har det gjort så länge jag har levat (och det är rätt länge blir ålderspensionär alldeles strax). Jag minns smällkalla vintrar från min barndom och lavaheta somrar. Och från mina barns barndom minns jag somrar som var så torra att allt blev gult i augusti. Och snöfria vintrar. De lärde sig aldrig att åka skidor, för det fanns ingen snö.

Ja som sagt vädret varierar, men det lär jämna ut sig i det långa loppet. Och vi har en massa ved som kommer att räcka över julen åtminstone. Och i dag blåser det inte längre här där vi bor och det är en lisa. För vinden går rätt igenom huset känns det som när den sätter igång medan snö i sig värmer och isolerar väggarna.

När vintern är över lär vetenskapsmännen komma fram till att allt är normalt. Ja visst är det det. Också om det blir en ny istid, så är det normalt.

6 kommentarer:

 1. Nu har vetenskapsmännen kommit på en förklaring till att det är så kallt.... Jo det är så att jag behöver endast observera fåglarnas mat lust i trädgården för att veta hurdan vinter vi har att vänta.

  I år har fåglarna börjat lägga på fettreserverna redan i september!
  "Frossandet" har bland annat resulterat att sista jordnötter av en 10 kg förpackningen är redan konsumerade - då nämner jag inte andra sorters fågelfoder.
  Talgbollar köper jag hinkvis, annars protesterar de...

  Alltså då är det inga sensationer med "vargavinter" http://www.dn.se/nyheter/sverige/kan-bli-vargavinter-aven-i-ar-1.1215448

  SvaraRadera
 2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 3. Nej, allt är inte normalt. Solen tycks mer inaktiv än den var kring förra sekelskiftet, då den som alltid när den varit inaktiv sammanföll med en kall period.

  Finns gränslöst med klimatalarmister som påstår detta är myt eller lögn, men så är det inte. Jämte alla uppslagsverk har Wikipedias information om solminimum detta med kylan och den samvariationen ett faktum.

  Det som nu kan hända är att vi går in i ett solminimum så stort att vi får några decenniers tuff kyla, vilket inträffade för cirka 200 år sedan. Eller så går vi in i en ny liten istid, som inträffade cirka 1600- och 1700-talen. Slå på "lilla istiden" eller "little iceage" för info.

  Alternativ till ungefär dessa scenarios kan jag (eller snarare forskare) inte se.

  -
  Apropå din bloggs tema Assange finner jag Assange gränslöst cynisk i förrådandet av fria väst i krig mot totalitär fiende (har betänkt repliker som att väst inte är fria när vi har FRA, inte låter kids fildela och liknande, en svordom som förkortas BS).

  SvaraRadera
 4. Jerry: Jo jag är som du lägger ut fågelfrö. Dom frossar verkligen. Och i morse var rådjuren här och krafsade fram de frön, som hade ramlat på marken. Massor med domherrar har redan varit här. De är sällsynta annars.

  Magnus123: Jo visst är det normalt. Det är bara vi utifrån vår mänskliga syn på saker och ting, med de korta perspektiv vi har, som inte tycker det är normalt. Här var det havsbotten för 2 000 år sedan. Vi bor på 9-11 meter lera, avlagringar av det hav, som fanns här. Allt var små öar på den tiden.

  Allt handlar om tidsperspektiv. Och en liten istid kan det väl bli precis som du säger. Solen är vår Gud på så vis. Och den sista (?) stora svälten i Sverige var på 1860-talet när skördarna slog fel. Kan ha berott av vulkanutbrott. Vulkanerna är också våra gudar. De bestämmer klimatet mer än vi. Vi vet så lite vi människor. Fortfarande. Och vi glömmer så fort.

  http://svenska.yle.fi/klimat/index.php/24_vaxthuseffekten_som_pseudovetenskap__av_jarl_ahlbeck/blogg/10000814

  Apropå Assange, så tycker jag han är nyttig för att han avslöjar detta lilla land och dess rättsväsende ihop med de båda tjejerna. Det är väl nån mening med det, som jag brukar säga. Vad ska dom göra? Spärra in honom i fängelse? Fortsättning i verkligheten följer. Men visst är han en sjörövare i modern form. Och en Röd Nejlika= Axel von Fersen. Dock tror jag inte på lynchning riktigt.

  SvaraRadera
 5. Det är kallt. Här blåser det rakt igenom också. Olustig vind. Men den har jag känt förut. Inget är nytt under Solen. Igår fick vi strömavbrott. Händer inte så ofta. Men vi har resrvkraftverk.

  Vi människor vet inte så mycket. Vi har så korta perspektiv. Instämmer i det du skriver. Kan lägga till att på bronsåldern var det så varmt här så vindruvorna trivdes. Och fick vi inte lära oss att vi hade istid här för 10 000 år sedan i skolan. Jo, det fick vi. Al Gore kan packa ihop och skrota sitt plan. Eller, så kan han börja jobba med något som vi kan åtgärda: All plast i haven.

  SvaraRadera
 6. Parnassen Helena: Vi slapp strömavbrott fast lamporna blinkade ibland. Det var skönt! Gärna lika varmt som på bronsåldern. Vi odlar faktiskt vindruvor, men de blev små och gnetiga och smakade mer blåbär än druvor. Måste nog till växthus för att dom ska bli riktiga.

  Jo skräpet i havet är bra att ta upp. Vi städar våra stränder varje vår, för dit blåser stormarna alla plastpåsar och en och annan bänk från någon brygga, som isen har brutit loss. Vilka krafter!

  SvaraRadera