onsdag 17 november 2010

Flera miljarder borta hos "kaninmän"

Försäkringskassan framställde sig som offer för bedragare på TV i nyheterna i kväll i Aktuellt och i Rapport. Om en man säger att han är handikappad och alla familjemedlemmar intygar det. Ska man då be den mannen ställa sig upp? Så frågades det retoriskt.

Jo, det verkar behövas eftersom hela familjen kan vara med på bedrägeriet, som har gett upp till en halv miljon i månaden.

Tre fall har dömts i domstol, men det är fler på gång. Och polisen i Halland är särskilt utsatt. Det kan således röra sig om miljarder skattekronor, som är försnillade i dessa fall. Summan tio miljarder har nämnts.

"Kaninmannen" nummer två, Ali Radhi Raheema Al-mozani, har enligt åklagaren fejkat en cp-skada, vilket bekräftas av röntgenbilder.

Huvudman i den härvan är imamen i Halmstads källarmoské, Lami Ahmed Sofi Kerim. Enligt åklagaren är det han som har startat hela härvan.

Ali Radhi Raheema Al-mozani kom till Sverige som asylsökande hösten 2006 och placerades på flyktingmottagningen i Hultsfred. Där hittades han av imamen, som ville ha klienter till sitt assistansföretag, Sofi Assistans Sverige, registerad i sonens namn, Achmed Sofi Kerim, född 1984. Han har också erkänt inblandning liksom den andre sonen, Muhammed Sofi Kerim, född 1990.

Enligt åklagaren var imamen den som låg bakom beskrivningen av Ali Radhi Raheema Al-mozanis symtom. Ingen undersökning har skett men följderna av en cp-skada har imamen ändå lyckats få bekräftad – av en distriktsläkare i Småland och en läkare på en privat mottagning i Halmstad.

Försäkringskassan godkände sedan, efter samtal med Lami Ahmed Sofi Kerim och hembesök hos Ali Radhi Raheema Al-mozani, dennes påstådda behov av assistenter.

De åtalade grundlurade försäkringskassan på närmare fem miljoner under åren 2007 till april 2010. Under våren 2010 blev en handläggare misstänksam och gjorde oanmälda besök. Då var Ali Radhi Raheema Al-mozani inte hemma och hans assistent var utomlands. Totalt åtalades åtta personer för bedrägerierna mot Försäkringskassan.

Halmstad tingsrätt dömde:

Ali Radhi Raheema Al-mozani, född 1978 och irakisk medborgare, för grovt bedrägeri och grovt bidragsbrott till fängelse i tre år. Han utvisas även ur landet. Al-mozani ska betala 4,7 miljoner kronor i skadestånd till Försäkringskassan.


Lami Ahmed Sofi Kerim, född 1955-11-18 och irakisk medborgare, för grovt bidragsbrott, bokföringsbrott och försvårande av skattekontroll till fängelse i ett år och nio månader.
Adnan Suleiman, född 1968-12-27, döms för grovt bedrägeri och grovt bidragsbrott till fängelse i två år och sex månader.

Ytterligare fem personer döms till villkorlig dom för bland annat medhjälp till grovt bidragsbrott, däribland Lami Ahmed Sofi Kerims två söner.

Ahmed Sofi Kerim, född 1984-03-16
Muhammed Sofi Kerim, född 1990-06-09


Tingsrätten skriver i sin dom att Ali Radhi Raheema Al-mozani genom att missbruka samhällets stödsystem fått mycket stora belopp utbetalade på ett felaktigt sätt. Tingsrätten anser att den skada som hans brottslighet inneburit för allmänna intressen är så allvarlig att han inte bör få stanna kvar i landet.

Här har jag tidigare skrivit om Solia Assistans och den förste "kaninmannen".

Nog vore det bra med en riktig och ordentlig undersökning från läkare, när människor påstår att de är handikappade.

Det var när den förste "kaninmannen" upptäcktes dansande på Liseberg tillsammans med deras berömda kaniner, som begreppet myntades. Han satt annars i rullstol.

TV4:as Nyheter tog också upp detta i sina 19-nyheter och hade med överdirektör Stig Orustfjord från försäkringskassan, som var lika upprörd där. Dock så sades ingenting förstås om att det var irakier det handlade om. För detta skulle ha varit rasistiskt. Det fanns säkert liknande fall i andra delar av landet, sades det. Underförstått svenskar kan också använda detta infernaliska sätt att luras.

6 kommentarer:

 1. När den första "Kaninmannen" dök upp, han avslöjades när han dansade med Lisebergskaninen på Liseberg, lät Rapport en tecknare göra en bild av den dansande "invaliden". Mannen tecknades då som en vit svensk. I sann svensk gammelmediatradition.
  Bra artikel f ö.
  //Pops

  SvaraRadera
 2. Tack Pops! Jag svarade i ditt ställe på mitt tidigare inlägg om Solia Assistans, där du blev ifrågasatt ang om det verkligen fanns något som hette Argus. Men svara du också gärna! Om du trycker på de blå bokstäverna där uppe om Solia Assistans så kommer du dit.

  SvaraRadera
 3. Vad mycket pengar det finns. Hur mycket som helst. Lättlurade myndigheter är bara förnamnet. Frukantsvärt hur det kan få gå till.

  SvaraRadera
 4. Parnassen Helena: Ja inte klokt... en kvinna jag känner (totalsvensk) har fått en ny bil med automatväxel för hon kunde inte växla sin gamla med sina krökta händer (reumatism). Dock har hon samtidigt blivit av med sin tidsbestämda förtidspension, för nu kan hon ju jobba!

  Men fejkad cp-skada... fy farao.

  SvaraRadera
 5. funderar på att ta pension redan imorgon. Är jävligt trött på jobbet och känner mej lite sliten. Samtidigt kunde kanske frugan oxå få lite ledigt. Vi kom fram till att det bästa var att vi brunmålade oss i ansiktet och invandrar till Sverige. Sen säger jag att jag är cpskadad så är saken biff!!

  SvaraRadera
 6. Lennart: Det hjälper med humor också... ;)

  SvaraRadera