lördag 6 november 2010

Avundsjukans fula tryne

Det dök upp här nu igen när kungen förväntades få löpa gatlopp mellan journalister och svara på obekväma frågor. Jag tror att kungahuset hade trott att det var en riktig bok, som hade givits ut om honom. Men sedan insåg hovet att det var just en skandal- och skvallerbok.

Hovreportern som satt i TV4:s direktsändning var mycket besviken över att kungen så lättvindigt slapp ut ur den gillrade fällan.

Vi lever fortfarande som om det var 1800-talet med denna avundsjuka mot makten, som yttrar sig i att denna skandalbok citeras överallt i pressen. Medan pressen själv inte har kunnat publicera dessa rykten tidigare, för då hade de dragits inför PO.

Pressen har helt enkelt strängare regler än en bok. Och det tycker jag är bara bra. Samtidigt som det också kan vara bra att alla dessa rykten nu har samlats på ett ställe. Alla i vår befolkning kan nu ta del av detta, som förut bara journalister hade hört som rykten.

Det måste vara ett demokratiskt framsteg. Att vi kan dela dessa historier om kungen mellan oss och konstatera att den världen inte är så skild från vår egen. Att den kungliga familjen, som vi så gärna vill rå om och veta allt om är ganska lik våra egna.

Denna familj, som företräder oss andra i många sammanhang. Det blir mindre hotfull då med en kung, som ibland kanske gör bort sig. Gapet mellan makten och folket har minskat de senaste dagarna.

Och kungens reaktion kan betecknas till och med som genialisk.

5 kommentarer:

 1. Britta S skriver bra. Måste ge henne en eloge. Visst såg vi en liten pojke i kungen. Det gjorde vi.Och då sväller modershjärtat i oss. Han gick ut framför drevet utan guidning och talade så som bara han kan. Ja, visst är det bra.

  Kungen har nog lagt av p g a ålder med utsväveriet. Men en annan faktor är också mobilkameran. Svårare att fuffa idag när vem som helst kan slänga ut bilden till allmän skådan på nätet.

  Inget namn och adressaltenativ längre undrar Helena Palena!

  SvaraRadera
 2. Helena Palena på Parnassen: Har bestämt mig för att inte ha bloggen öppen för allsköns knäppisar, som aldrig slutar att förfölja mig. De droppar små myggbett på nättterna och det är lika otrevligt varje morgon och har naturligtvis ingenting med mig som person att göra, utan mera med dessa små förkrympta människor, som alltid kommer att härja på internet så länge vi inte ändrar bestämmelserna för hur internet ska hanteras. Det är därför din adress blir Parnassen om du undrade.

  Och naturligtvis är det så att människor ändras med åldern. Det sa ju också en av "kaffeflickorna", att det där var länge sedan och hon hade familj och barn nu och ville inte framträda. Har sett mycket av det där utsvävande festandet inte minst hos journalister från Expressen. Kanske därför de skriver så mycket om kungen.

  SvaraRadera
 3. Det finns väl ingen som helst anledning att vara avundsjuk på kungen och det liv han lever. Det har du nog fått om bakfoten.

  SvaraRadera
 4. Jah: Jag är inte avundsjuk det har du fått om bakfoten. Du får läsa första meningen där uppe en gång till. Ha en bra dag annars!

  SvaraRadera
 5. Kungen gillade festligheter redan som ung ... Det vet vi alla. Att han inte ville bli kung, vet också många. Vem passar egentligen till att vara monark? Vi har förskonats från krig under lång tid, det är viktigt. Det är lättare att komma åt oss om / när vårt kungahus vacklar och vi står nakna inför världsmakterna - och måste ut bland de politiska kotteriena på denna jord.

  SvaraRadera