lördag 6 november 2010

Får man jämföra Muhammed med jultomten?

Det är den stora kulturella frågan sedan DN:s kulturchef Björn Wiman har gjort just detta och påstått att båda är påhittade.

Men eftersom det alltid finns människor, som gillar dem båda eller en i taget, så blir de kränkta. Märklig diskussion. Muhammed har väl funnits? Liksom Jesus? Har vi inte alltid trott det åtminstone?

Jultomten finns väl inte. Även om många skriver till honom just nu för att önska sig ett och annat. Inte heller Tor, Oden eller någon annan av asarna finns väl? Fast människor länge trodde det och jag bor i en by, där Tor troddes härska eftersom det åskade ofta och hans träd eken finns i riklig mängd här.

Det ena är en slags folklore och det andra en religion. När människor är religiösa så är det en del av dem själva. De har blivit en del av de föreställningar de har kring sin gud. Och detta blir heligt för dem.

Självklart är det inte riktigt smart av Björn Wiman att säga så om profeten. Det visar en antiintellektuell inställning till kunskap. Visst har Muhammed funnits. Han dog den 8 juni 632 och var uppenbarligen en människa.

3 kommentarer:

  1. Jesus är ingen historisk person. Han är byggd på gamla kulter och gudinnedyrkan.

    SvaraRadera
  2. Helena: Jo du har rätt där att det är en fortsättning på det som fanns förut. Jesus påminner mer om en tjej än en kille i sitt sätt att uppföra sig. Och kyrkan tyckte det var kul att upprätthålla tukt och herrans förmaning genom sin egen tolkning av allt detta.

    SvaraRadera
  3. Så Jesus var kanske Skäggiga damen då?

    SvaraRadera