fredag 24 februari 2012

Mörka makter

UPPDATERAT
En flicka har under flera år misshandlats i sin styvfamilj eftersom de ansåg att hon var en häxa. Nu är den 37-årige pappan och den 33-åriga styvmamman på sannolika skäl misstänkta för detta.

Två präster har också hjälpt till med den andeutdrivning, som behövdes. Den ena prästen ska också åtalas i dag och fallet kommer upp i Borås tingsrätt under eftermiddagen.

Flickan ansågs vara besatt och fick inte röra saker i familjens hem för hon kunde smitta med ondska. Hon ansågs också kunna smitta de andra barnen i familjen. Alla de misstänkta har utländska namn. Prästerna kommer från små kristna församlingar.

Hon har nu räddats från styvföräldrarna sedan hon vågade berätta och bor i ett familjehem. Föräldrarna är medlemmar i den här församlingen i Malmö. En pastor i den församlingen ska också åtalas.

Här är det flickan har utsatts för:

Hon blev bränd och hennes hår rakades av, hon blev inlåst under lång tid i sitt rum
Flickan fick höra att hon var en häxa och besatt av onda krafter, andar och demoner och att hon kunde göra övernaturliga saker
Hon fick heta "häxa" istället för sitt namn och det sades att hon inte var värd att leva, att hon skulle dö och bli uppäten av fåglar och skogens djur, att hon hade ormögon
När andarna skulle drivas ut blev hennes fötter bundna och hon tvingades sitta på golvet i dygn
Hon utsattes för förhör då hon skulle erkänna synder och häxkonster, vilket hon gjorde när hon blev utmattad
Hon fick olja och vitlök i ögonen och fick stå naken i duschen då olja hälldes över kroppen och skulle då säga "Jesus blod"

Rena 1600-talet, alldeles förfärligt att sådant kan pågå i vårt land. Flickan bor inte längre i Borås.

Föräldrarna kommer från Kongo Kinshasa och där har det blivit ett psykologiskt massutbrott av tron på häxor och demoner. Enligt en rapport, från UD, finns det tiotusentals gatubarn i huvudstaden. En stor del av dem har fördrivits från sina hem.
3 mars 2012
Och här är ett fall som gick ännu längre. Den pojken dränktes.

7 kommentarer:

 1. I mindre utvecklade länder och i Sverige en gång i tiden, tror och trodde man på demoner och onda andar. T ex när den nya flygplatsen byggdes i Bangkok fick man bygga ett eget hus till anden så denne inte skulle störa bygget.
  I det nu aktuella fallet (som vi vet väldigt lite om), kan man väl utan tvekan konstatera att mycket stor skuld ligger på prästerna, som inte hjälpte föräldrarna att förstå att flickans beteende hade helt andra orsaker än onda demoner och såg till att familjen fick hjälp.
  Det kanske är enfaldigt att tro att styvföräldrana kanske trodde de hjälpte flickan?

  SvaraRadera
 2. Oldwolf: Pappan sägs vara ledsen. Han ville bara hjälpa. Men visst är det sorgligt att vuxna människor tror på detta och att de kan besätta barn. Visst finns det andar. Vi är alla andar om du frågar mig. Men att tro på att det finns demoner och djävlar är en missuppfattning, som kyrkan har understött. Det handlar om en primitiv syn på saker, som har gynnat kyrkor och präster. En maktfråga inte något annat, där barn blir utnyttjade. Hemskt.

  SvaraRadera
 3. Onda andar och demoner har väl i alla tider varit en inkomstkälla för trollkarlar, präster eller vad dom nu kallat sig. De har utnyttjat människors okunskap och rädsla.
  Kan det vara så att flickan lider av någon sjukdom, som gjort att man trott att onda krafter intagit hennes kropp?

  SvaraRadera
 4. Oldwolf: Nej ingen sjukdom vad jag känner till, däremot har föräldrarna sagt att hon mår dåligt, kanske en underdrift med den behandlingen.

  SvaraRadera
 5. Stackars barn! Orkar knappt läsa. Hur skulle det vara om folk fick lite utbildning. Det hjälper alltid. Rena vidskepelsen.

  SvaraRadera
 6. Parnassen: Jo förfärligt och det har pågått sedan 2008 när flickan var tio år. Barnkonventionen som lag behövs verkligen. Men sjutton vet om det hjälper med utbildning. Pappan påstod att detta var hans kultur för flera år sedan och den måste få utövas.

  SvaraRadera
 7. Jag hittade artikeln som säger att det här är hans kultur och att de ville ha bidrag för att ta flickan till Afrika för att fördriva andarna genom bön. Den är från 2008.

  http://www.bt.se/nyheter/boras/foraldrar-anser-dottern-vara-haxabr---nekas-hjalp-att-driva-ut-andarna(573034).gm

  SvaraRadera