söndag 12 februari 2012

Droger dödar

Det senaste offret är Whitney Houston, som själv erkände att hon började med droger efter sin filmdebut i Bodyguard 1992. I Will Always Love You var ledmotiv i den filmen och sjöngs av henne. Dolly Parton skrev den.

Det tog 20 år för henne att ta död på sig själv. Hon missbrukade tillsammans med sin ex-make Bobby Brown. Kokain var en av drogerna.

Kokain är mycket beroendeframkallande och ger kraftigt förhöjt blodtryck och kan orsaka hjärtproblem och hjärnblödning. På en av de sista bilderna av henne från i torsdags ser hon drogad ut.

Whitney Houston har kallat sig själv sin egen värsta fiende. Hon blev 48 år och hon efterlämnar en dotter. Vila i frid! Ha en bättre och lyckligare tid i himlen än på jorden.

Här har jag skrivit en artikel om kändisars missbruk. 

PS. Whitney Houston var född nia och hade fötts till att bli kändis. Hon hade också karmatal nio vilket tyder på att hon kunde bli ökänd (drogmissbruket). En svensk kändis som har samma tal är Liza Marklund. DS.

6 kommentarer:

 1. Droger dödar, men innan döden skapar de väldigt mycket lidande och förfall, inte bara för missbrukaren själv utan för många flera. Lägger man till den brottslighet som uppstår i tillverkning och distribution av droger, och den brottslighet som är nödvändig för missbrukaren för att skaffa pengar till sitt missbruk, så ökar lidandet och förfallet exponentiellt. Givetvis drar det sjukvårdsresurser och skapar stora samhällskostnader.

  Jag skriver på en serie på min blogg under gemensamma namnet "Det vänsterliberala projektets avigsidor" där jag kikar på diverse problem inom vårt moderna liberala system. Jag är inte klar med det än och vet inte vartåt det går, men har redan identifierat ett väldigt stort problem som den moderna liberalismen inte tycks kunna hantera och det är just drogmissbruket.

  SvaraRadera
 2. jajamen: Visst är det så. Allt rör sig till sist och syvende om den enskilde. Whitney Houston hade pratat öppet om sitt drogmissbruk och försökte bryta det.

  Hon och hennes man Bobby Brown var båda slavar under det och det finns bilder på dottern, där hon också ses dra i sig kokain. Undrar hur det kommer att gå för henne nu? Rik och uppvuxen med droger. Hon är 18 år.

  Jag anser inte att detta är så mycket ett politiskt projekt, som ett uppfostransprojekt hos enskilda familjer. Varför ska politiken klara av allt?

  SvaraRadera
 3. "Varför ska politiken klara av allt?"

  Bra fråga, och helt rätt - det handlar mycket om uppfostran. Det är bara så att ungdomar inte får sin uppfostran enbart i hemmet. De tar intryck från hela samhället. Ja, numera från hela världen. Är samhället ruttet så är det inte mycket föräldrarna kan göra. Den moderna liberalismen, som jag är kritisk till, har dessutom tagit ifrån föräldrars, lärares, polisers, myndigheters auktoritet i sin strävan att ge ungdomen den frihet som liberalismen har som ideal.

  Än så länge går det bra eftersom många familjer klarar av uppfostran och lever enligt gamla traditionella värden, men kombinera detta med den sjunkande samhällsmoralen, de många skilsmässorna, den importerade fattigdomen i gettona, osv, så kan det inte gå åt något annat håll än mot förfall.

  F ö är kändiseliten, som också delvis är den intellektuella eliten som bestämmer i Sverige, på väg att demoraliseras och deras drogmissbruk är bara en del av det.

  SvaraRadera
 4. Vår stressade samtid sägs locka alltfler, särskilt arbetslösa ungdomar, till den flykt undan verkligheten som ges av alkohohol och annan lättköpt "ångestmedicin", som kokain. Inte sällan med idoliserade kändisar som missbrukande förebilder - vilkas ofta konkurrenshetsade jakt på upphaussat fasadliv inför avundsjuk publik lätt förleder till än värre drogberoende. Det finns förstås många sätt att falla för verklighetsflyendets frestelser, för att slippa ta itu med kanske skriande kärnproblem. (Även i samhääleliga gruppsfären,där vi ju ihop med valda politikerna gärna låter oss förledas till kortsiktiga lyxprojekts konsumtionstävlingar i stället för gemensamt skapande av framtiden.)
  Själv njuter jag sen barnsben vidlyftigt dagrömmande, beroende av en detaljrikt klar hjärna. Vanans makt är också i denna egenvärld VÄL stor men jag är mycket glad, inte minst för mina barns skull, att ha luppit behov av nedbrytande alkohol eller dylikt. Vilket det funnits avskräckande mycket bruk av i min släkt. Jag, och vi alla, kan - förhoppniingsvis - med hjälp av framtida underterapi allt lättare slippa smitandets förslavnning i våra stereotypa tankespårs handlingslama vaneval.

  SvaraRadera
 5. jajamen: Det har alltid varit så att barn och ungdomar inte alltid fick sin uppfostran i hemmet, men mamma och pappa betyder mest. Jag kan se det i min närhet och också bland kändisar: varför drogade sig tex Patrik Sjöberg? Ganska lätt att förstå när man vet vad han råkade ut för i sin barndom.
  Om en människa är stabil eller inte grundläggs i hemmet. Drogmissbruk av tex kokain bland kändisar har förekommit i Sverige sedan 80-talet. Jag har sett det i mitt jobb. Och det handlar inte om fattigdom eller skilsmässor i första hand. Det beror av inställningen hos människor. Vad som är viktigt i livet.

  SvaraRadera
 6. Kerstin Elisabeth: Förr i tiden var alkohol ett mycket stort problem. Vi har svårt att fatta hur jobbigt det var på 1800-talet att leva.

  Alkohol användes för flykt och för att hålla värmen i det svarta och vintrigt kalla Sverige. Konsumtionen uppgick till 46 liter alkohol per invånare och år. År 2010 uppgick samma konsumtion till 10 liter per invånare och år.

  Livet har helt enkelt varit eländigt ända fram i vår tid med fattigdom och ren svält, sjukdomar som inte gick att bota och barn som dog i sjukdomar, som nu är enkla att bota. Vi har det så mycket bättre än människor hade för bara två generationer sedan så det är svårt för oss att greppa det.

  Förytligandet drabbar mest de som befinner sig i kändisvärlden och tror att TV och andra medier speglar verkligheten. Det gäller att ha en bra grund att stå på när man blir kändis. Själv har jag skrivit i min blogg om Ola Lindholm och Mikael Persbrandt när de tog kokain. Båda fick sparken från sina jobb.

  SvaraRadera