Män på Värmdö får lungcancer mer än kvinnor. Enligt DN beror detta av att män är fattigare än kvinnor och att män har lägre inkomst än kvinnor. Är detta sant?
Nä, naturligtvis inte. Här på Värmdö finns det många hantverkare. De jobbar i smutsiga miljöer. Kanske röker de också mer. Så enkelt är det.
Det går inte att se klasskillnader genom att titta på lungcancerstatistik, som DN (och min tidigare jobbarkompis Mia Tottmar) försöker göra. Varför skulle män på Värmdö få så mycket sämre cancervård än kvinnor i så fall? Är hela läkarkåren inblandad i en sammansvärjning mot män och vill ta livet av dem?
Nä konspirationsteorier tror vi inte på. Mycket troligare är att män lever hårdare liv. Att de har hand om de smutsiga jobben utomhus och inomhus. Jag har aldrig sett en kvinnlig rörmokare, sopåkare, takläggare eller grävmaskinist här ute.
Men det pratas aldrig om en riktig jämlikhet mellan människor. Utan det handlar alltid om att kvinnor inte sitter i företagens styrelser. Det är alltid högsta makten det rör, inte att dela på jobben.
Kvinnor har rent lagligt och socialt ofta makten på sin sida. Männen har ofta den fysiska och ekonomiska makten på sin sida. När ska vi inse att det inte handlar om klass eller om kön, utan om att göra livet så jämlikt det går för alla.
Likson aktuelle August Strindberg har vi ju sån förkärlek till att tycka synd om oss själva, medan vi polariserar till fiender i omvärlden. Bundet till bl a kön eller pengapung. Med generöst tilltagna övningar i att skärskåda motsättningarna INOMBORDS kan vi få redligare tankesammanhang och allt större självkännedom när vi tampas med våra gemensamma livsutmaningar. Naturligtvis.
SvaraRadera