fredag 21 september 2012

Tvååring ska utvisas

UPPDATERAT
Nu har det gått för långt när en 2-åring ska utvisas till Frankrike för att hennes mamma har franskt medborgarskap. Flickan befinner sig i ett familjehem i Skåne och hör hemma där. Det är hennes mamma och pappa som bor där.

De vill adoptera henne, men byråkraterna på Migrationsverket vill utvisa den lilla flickan. Det beror av två missuppfattningar: den första handlar om att den biologiska mamman och barnet alltid hör ihop. Att den biologiska mamman alltid är den bästa. Och att hon är den närmaste släktingen, fast hon i det här fallet har lämnat och övergivit sitt barn. Det är en ultrafeministiskt synvinkel som också Migrationsverket anbefaller.

Det andra är att Barnkonventionen fortfarande inte är lag. Det borde den vara precis som i våra grannländer. De har förstått att barnet ska sättas i centrum. Inte mamman. Mamman ska inte ha oinskränkt makt över barnet. Hon är inte den bästa i alla barnärenden. Barn är inte saker.

Gör Barnkonventionen till lag! Det har jag krävt i flera år. Så länge det inte är en lag så tar andra lagar över. Rädda denna tvååring från att utvisas till ett land där hon inte kan språket, där ingen vet om hennes biologiska mamma finns där.

Tyvärr gör blockpolitiken i riksdagen att detta inte kan genomföras fast det finns en majoritet för att göra Barnkonventionen till lag.

Här står mer om flickan i Åbo Underrättelser.  Om ni läser där ser ni att ett hinder för adoption är att ingen biologisk förälder kan skriva under. Byråkratskäl! Mamman är försvunnen. Hon hör inte heller hemma i Frankrike. Har aldrig bott där. Tvååringen hade livshotande hjärnskador när hon togs om hand fyra månader gammal. Här berättar rättschefen vid Migrationsverket Mikael Ribbenvik om fallet. 
22.9.2012 19:48
Växande kritik mot detta fall. Själv skrev jag en debattartikel till SVT Debatt, men de verkar ha stängt på lördagar.
24.9.2012
Migrationsverket har kommit fram till att tvååringen Haddile ska stanna hos sin fosterfamilj tills vidare. Så stor intelligens! Och de ändrade sig kvickt angående det nya fall som dök upp där en ettåring skulle utvisas från sin egen familj. Oj, oj, oj vilken värld.

16 kommentarer:

 1. Hon är ju inget skäggbarn, därför måste hon utvisas. Så lyder migrationsverkets policy numera.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej men hon har säkerligen ljugit om sin ålder..."dom" brukar ju göra det enligt den politiska inriktning du företräder. Det skulle inte förvåna mig om någon, på fullt allvar (?), med motsvarande syn påstår att hon med all säkerhet är en kortväxt 33-åring. Och att hon därmed inte har någon rätt till ett liv här i landet.

   L. Odn

   Radera
  2. Det är kanske så att när det är uppenbart att ett barn verkligen behöver hjälp då hittar våra byråkrater horribla lösningar. Men när någon försöker fuska då då skall de alltid anses ha rätt. Det var därför jag nämnde "skäggbarn".

   Radera
 2. Troligen har frågan sitt ursprung i en kommun som inte vill betala för fosterfamiljen och som därför på ett eller annat sätt aktiverat migrationsverket. Jag tycker att media skall undersöka värdkommunens agerande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej så fungerar det inte. Fosterfamiljen vill ju adoptera och om de får det så blir det deras barn och då får de inte längre betalt. Kommunen kan inte se till barnets bästa,

   Radera
 3. En 2-åring lär sig franska på en kort tid liksom barn i samma ålder kommer hit som invandrare och lär sig svenska.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du ser barnet på ett endimensionellt sätt. Det handlar inte bara om språk.

   Radera
 4. Givetvis är det fel att skicka ett barn under så osäkra omständigheter. Däremot anser jag att du har fel. Blod är starkare än vatten, och det är inget feministiskt påstående utan sanning. Alla adopterade människor jag känt under livets gång har haft ett behov/vilja att återförenas med sina biologiska föräldrar trots att de(enligt dem själva) haft en bra uppväxt med sina adoptivföräldrar. Ständigt en längtan att få veta, ett sökande efter sin identitet. Självklart borde adoption förbjudas, om det inte är enligt barnets egen vilja när de är stora nog att ta det beslutet. Om du inte är emot adoption så borde det ju inte vara något problem för dig att denna 2-åring skickas till sin mor ev. andra fosterföräldrar i Frankrike. Barn äldre än henne adopteras ju från andra länder, ges ett nytt namn, nytt språk och förväntas acceptera detta så varför skulle denna 2-åring vara ett undantag?
  Nej självklart ska barnet stanna hos sina fosterföräldrar, men adoption är såklart uteslutet. Adoption bör skickas till historiens skräphög, det är inte humant.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du säger emot dig själv. Inte heller du kan sätta barnets bästa i centrum. Adoption är ett sätt att verkligen få nya föräldrar. De biologiska banden finns där alltid naturligtvis i form av gener, men inte andra band. Människor behöver inte bara fysiska medfödda band utan behöver omges av kärlek. Dessutom behöver de skyddas på det sätt som enbart föräldrar kan och ett par adoptivföräldrar är ibland ett måste när inte de biologiska föräldrarna klarar sitt åtagande. Att rycka upp detta barn från sin trygga miljö är helt förkastligt. När det gäller adoptioner från andra länder tycker jag inte att det är bra. Det är bättre om ett barn får stanna i sitt eget land. För det här barnet är Sverige det landet.

   Radera
 5. Försök hitta en lösning där franska myndigheter handlägger saken medan flickan stannar i Sverige.
  Kan vi gång på gång skicka vår utrikesminister till Etiopien för att hjälpa ett par kommunister som medvetet satt sig själva i en svår knipa då bör våra ministrar ha tid att hjälpa en liten flicka. Kräv att Bildt eller Ohlsson förmedlar ett samarbete mellan myndigheter i Sverige och Frankrike i denna fråga.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nä ministrar kan inte lägga sig i enskilda ärenden. Det är ministerstyre och är förbjudet. Bara sådana där svenskar "råkar" ansluta sig till terrorister och fixa in sig själva i fängelse. När journalistkåren kräver deras frigivning.

   Men naturligtvis borde svenska myndigheter själva kunna upprätta en efterlysning av mamman i Frankrike. Det borde de ha gjort för länge sedan. Troligen finns hon inte där eftersom hon inte har något anknytning dit.

   Och att utvisa flickan till Algeriet (därifrån mamman kom) är väl lite märkligt även om de skulle få tag i henne där. En mamma som har övergivit sitt barn efter tre veckor och lämnat henne hos en man som misshandlade henne nästan till döds borde ha förverkat sin juridiska rätt till detta barn.

   Radera
  2. Sverige är medlem i EU och den fria rörligheten kan kanske göra det möjligt för franska myndigheter att anlita en svensk fosterfamilj. När det gäller ministrarnas engagemang anser jag inte att de skall styra svenska myndigheters handlande, däremot hoppas jag de kan utnyttja sina kontakter för att öppna dörrar för en lösning som är bra för Haddile. Kanske fransk lag rent av gör det möjligt för fosterfamiljen att adoptera flickan. Precis som när Bildt reste till Etiopien för att tala med landets ledning så borde han kunna prata med franska ministrar om detta ärende.

   Radera
  3. Tänk nu om den ogifta mamman blev på smällen och släkten hotade med död om hon behöll barnet. Hennes enda val kan ha varit att överge barnet för att det och hon skall få leva. Då är det självklart att mamman skall eftersökas, de två skall kunna återförenas och sedan skyddas från deras släkt (t.ex. genom att stoppa släkten i finkan och sedan utvisa dem). Att de svenska fosterföräldrarna istället får adoptera barnet är ju i det här scenariot närmast barnarov.

   Radera
  4. Fostermamman uppger idag i DN att anledningen till att mamman övergav flickan var tvång från släkt - barnet är "oäkta" och släkten arabisk. Självklart skall myndigheterna då sträva efter att återförena mor och dotter (och i stället utvisa släkten). Att fosterföräldrarna får adoptera blir ju i det närmaste barnarov.

   Radera
  5. Släkten befinner sig inte i Sverige. Som jag begriper saken har hon flytt hit för att kunna föda sitt barn. Tyvärr lämnade hon det hos en styvfar som nästan slog ihjäl den lilla. Hon är hotad av en familjemedlem, antagligen pappan till henne, som hade lovat att slå ihjäl både henne och barnet. Men jag skulle tro att den släkten befinner sig i Algeriet varifrån hon kommer.

   Jag skrev mer om det här:

   http://annhelenarudberg1.blogspot.se/2012/09/stromavbrott-och-annat-kul.html

   Radera
 6. Jag föreslår att migrationsverket annonserar efter mamman och pappan i Post och Inrikes Tiderne. Därefter gör de inget utan avvaktar tills de fått svar.

  SvaraRadera