tisdag 18 september 2012

Hälften av amerikanarna betalar ingen skatt

Det är den chockerande siffran som har läckt ut när presidentkandidaten Mitt Romney "försäger" sig i sitt tal inför en sluten krets. Tänk om detsamma var sant i vårt land. Då skulle vi verkligen gå på knäna.

Här måste alla betala skatt i någon form. Även barn gör det om de har ett sparande eller om de tjänar några pengar. Eller när det köper något för sin veckopeng. Ingen får smita undan! Hur skulle det då gå med alla de handikappade, sjuka eller invandrare vi har?

Därför är det rätt att Skatteverket jagar sådana bovar som artisterna som tjänade svarta pengar. Allra mest har Lotta Engberg undanhållit. Men hon vägrar ge med sig och kostar därmed skattebetalarna ännu mer i rättegångskostnader.

I Amerika betalar de flesta federal skatt, men ofta också till staten de bor i. Ändå så är skattetrycket i USA omkring hälften av det skattetryck som vi har i Sverige. Närmare 50 procent i skatt i Sverige mot omkring 25 procent i USA.

Det är svårt att rent generellt säga något om skatten eftersom den är olika beroende på vilken person man är eller hur många barn man har och var man bor. I New York och de stora städerna är det dyrare att leva än i övriga landet. I New York betalar man omkring 30 procent på en inkomst på ca en halv miljon kronor. I Florida ca 25 procent på samma inkomst.

Momsen som i Sverige är 25 procent finns inte i USA. Där är det istället en omsättningsskatt som läggs på i sista ledet. Den är mellan 0-13 procent beroende på vilket county (län) det är.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar