torsdag 6 september 2012

Ecuador vill bli av med Julian Assange

UPPDATERAT
Det kan man läsa ut av de senaste dagarnas uttalanden om att bara Julian Assange får garantier om att han inte ska utlämnas till tredje land, så kan han tänka sig att åka till Sverige.

Att han ska stanna i alla tider på Ecuadors ambassad i London är inte rimligt varken för landet Ecuador eller för personen Julian Assange. Han har fått asyl i Ecuador, men hur ska han komma dit?

Julian Assange har en storvulen syn på sig själv och menade för någon vecka sedan att han trodde att regeringen i Sverige skulle lägga ned åtalet mot honom.

Han tror att han befinner sig på den nivån i världen, bland regeringar. Att de stora männen i världen ska bocka och buga för honom, och han menar uppenbarligen att Sverige är en diktatur. Han tror att statsministern kan säga åt rättsväsendet vad de ska göra.

Han sprider sina idéer bland sina anhängare och orsakar att de blockerar svenska sajter. Redan från början har det varit klart att det är den nitiska feministiska åklagaren Marianne Ny som har orsakat detta. Hon har lekt sheriff och velat sätta dit Assange fast åtalet mot honom var nedlagt.

Nu förhåller det sig så att Julian Assange har fått garantier av Storbritanniens utrikesminister William Hague att han inte kommer att utlämnas till USA. Sverige får nämligen inte utlämna honom vidare till ännu ett annat land.

För övrigt så är inte vårt rättssystem sådant att vi överlämnar folk hur som helst till andra länder. Jag har berättat för Channel 4 News för länge sedan att det inte handlar om någon konspiration för att krossa Wikileaks. Men många gillar konspirationsteorier och lever troget efter dem.

Utrikesminister William Hague manade i går till nya samtal för att lösa situationen mellan Storbritannien och Ecuador.
12:40 
Rysslands premiärminister Putin tycker att det är dubbelmoral och att Assange-affären är politisk.
22.9.2012
Ecuador föreslår att Julian Assange ska flyttas till Sverige till deras ambassad här. Det är ett sätt att bli av med detta problem.

11 kommentarer:

 1. USA hotar Eucador med handelskrig om dom beviljar asyl.
  Storbritanniens utrikesminister William Hague struntar i all diplomatisk hyfs och hotar med stormning av Eucadors ambassad.
  Detta gör dom självklart för att två kränkta groupies skall få upprättelse i svensk domstol? Yeah right!

  Samme William Hague kan inte och har heller inte lämnat några garantier mot utlämning. Läs utländsk press i stället!

  Storbritanniens, Australiens, Sveriges, Eucadors, Sydamerikas utrikesministrar uttalar sig ... nog gör Putin rätt bedömning ... Assange-affären är politisk.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ecuador har redan beviljat asyl. William Hague har senast i går sagt att samtal måste till. Du är inte särskilt uppdaterad. Du far iväg som om det var du som skulle stå inför rätta.

   Radera
  2. Anhängare av den stora Konspirationen har väl aldrig varit särskilt nyanserade.
   Faktum är att ingen har begärt att Assange skall ställas inför rätta. Det pågår en förundersökning och innan Assange har hörts kan åklagaren vare sig lägga ner förundersökningen eller väcka åtal.
   Men i konspiratörernas värld är Assange redan fälld och med ett stolpiller i röven på väg till elektriska stolen i USA.

   Radera
 2. Mark Weisbrot: Man behöver inte ta till konspirationsteorier för att dra rätt slutsatser.
  http://www.aljazeera.com/indepth/opinion/2012/09/20129674125619411.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det var mycket skrik och lite ull som gumman sa när hon klippte grisen. Sverige har inte gjort vare sig det ena eller andra. Det är rättsväsendet som har gjort eller inte gjort saker. Vi lever i en demokrati i Sverige med en uppdelning av makten mellan regering, riksdag och domstolar. Regeringen kan inte gå in och göra ett smack.

   Radera
  2. Det trodde jag med innan Pirate Bay-rättegången. Nu är jag inte så säker längre. Dom borde inte ha kunnat bli dömda rent tekniskt, och pengarna ifråga är absurda. Antingen är svenskt rättsväsende fundamentalt okunnigt om teknik, väldigt klantigt och saknar allt sinne för proportion, eller så fick dom påtryckningar utifrån.

   Jag tror inte för en sekund att svenska ministrar skulle vara främmande för inofficiella påtryckningar på rättsväsendet. Jag har en bekant som varit hög tjänsteman, han har berättat om flera fall där politiker försökt påverka honom. I ett fall handlade det om något som sannolikt hade varit kriminellt att genomföra. Man är naiv om man tror att svenska politiker skulle vara särskilt etiska och korrekta.

   Det som är väldigt konstigt som jag ser är hotet att storma ambassaden. Är det troligt att Storbritannien skulle gjort det om det bara handlade om utelämning till Sverige för förhör? Alternativen är att antingen är den ansvarige och hela hans stab dumma i huvudet på riktigt, eller så måste dom ha ett stort politiskt tryck på sig. Det senare känns rätt mycket troligare. Det är nog bara USA som kan stå bakom ett sådant tryck, vilket talar för att foliehattarna faktiskt kan ha en poäng i detta fall.

   Jag vet förstås inte om det hela var en setup som Assange påstår. Kanske inte så troligt, men omöjligt? Knappast, historien visar att USA har kapaciteten till sådana operationer, och motiv har dom ju onekligen. Men det spelar mindre roll egentligen, för vare sig dom låg bakom det eller inte så är det ju en fantastisk möjlighet att diskreditera Assange och Wikileaks. USA vore dumma om dom inte försökte utnyttja den möjligheten. Om det dessutom sker utan synbar involvering av USA, så mycket bättre som diskreditering.

   Innan dom hotade med stormningen så trodde jag att det bara var konspirationsteorier, men genom det hotet har dom visat att Assange verkar vara mycket viktigare än han borde vara.

   Sen kan jag bara hålla med om att han verkar en aning megalomanisk och paranoid...

   Radera
  3. Pirate Bay är något helt annat än Assangeaffären. I svenskt rättsväsende är detta egentligen en skitsak, men det har fått oproportionerliga dimensioner. Inofficiella "påtryckningar" är något helt annat än officiella.

   Sverige är ett litet land och eliten träffas ständigt. Det är inte så konstigt då om det sägs ett och annat på middagsbjudningar eller i korridorer. Dock är det var som görs som man ska bry sig om inte vad som sägs.

   Foliehattarna är genomgående paranoida och skraja dom också. Ibland tror jag knappt de har mött en enda levande människa i sina liv. Bara grävt ned sig i mentala "intellektuella" frosserier.

   Julian Assange är inte så viktig för USA så att de kommer att begära någon utlämning. I så fall hade de haft alla chanser att göra det för länge sedan. Men han själv och "rörelsen" vill naturligtvis att de ska vara viktiga. Alla juridiska turer går ut på detta.

   Radera
 3. Så det är alltså det självständiga rättsväsendet i Sverige som tar order från USA och ställer till med diplomatiska förvecklingar ... och den svenska regeringen kan inte göra ett smack? Den konspirationsteorin får du inte många foliehattar att nappa på.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker du ska studera det jag har skrivit om den här affären. Du verkar ute i det blå. Du verkar ha mindre än en susning om vad som har hänt. Ha en trevlig fredagskväll ändå.

   Radera
 4. Som jag förstår det är du övertygad om att Assange inte skulle bli utlämnad till USA om häktad i Sverige.

  Då har jag ett erbjudande till dig.

  Gå in på www.wagberg.net/ultraforismer/pymwymis och låt mig skänka tusen kronor till något du brinner för!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skoj hurru du. Slår aldrig vad. Och Assange blir naturligtvis inte utlämnad från Sverige. Behåll dina pengar! Eller skänk dem till något du tror på.

   Radera