lördag 1 september 2012

Falska enkronor av konstnär

Kan det vara konstnären Pär Lindblom som är i farten igen. Han som gjorde tio falska enkronor på 90-talet fast i riktigt guld. En del av dem återfanns.

De falska enkronorna som smädar kungen är gjorda av en konstnär. Svenska Dagbladet har pratat med honom. Det sägs inte rent ut att det är en man, men jag utgår från det.

Han kommer att träda fram när det är lämpligt. Så vi lär få se och höra vem det är. Konstnären säger att reaktionerna är en del av konstverket. Han resonerar som Lars Vilks.

Men han säger sig också vara rädd för det rättsliga efterspelet om han träder fram. Dessa mynt uppfattas som en grov kränkning av kungen. Möjligen skulle paragraferna om högmålsbrott kunna användas.
18:06
Den första firman som denne man anlitade för att göra "medaljerna" som han kallade dem vägrade fortsätta när de upptäckte vad kronorna föreställde. Mannen sägs ha blivit sur när han kom en halvtimme för sent till jobbet i samband med kungens födelsedag.

 Firman polisanmälde också händelsen. Det var den här firman som gjorde det. Svenska medalj som ska tillverka Nobelmedaljerna. Och Aftonbladet har hittat en film på Youtube där det hela kallas för Kungaexperimentet. Det började i dag för ett år sedan.

Konstnären säger där att han är emot monarkin. Eventuellt är det han som sitter i kostym och rödrandig slips vid ett bord med bortsuddat ansikte.
5.9.2012
I dag tänker konstnären träda fram. Han ska hålla presskonferens på Kulturhuset i Stockholm klockan 14.

2 kommentarer:

  1. Nog är det många som anser, att de falska enkronorna är en direkt smädelse av vår kung. Därför förvånar det att en tidning som SvD går med på anonymitetsskydd för att få en intervju med upphovspersonen. Det normala för en ansvarskännande redaktion vore väl ändå att överlämna åt polis och åklagare att fastställa om inte en brottsutredning är aktuell.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Källskyddet fungerar i alla lägen. Att uppge denne persons namn skulle vara ett brott mot grundlagen. Det kan ge fängelse för den journalist som gör det. Myndigheter får heller inte efterforska vem som lämnat uppgifter till medierna.

      Den som avslöjar en källa kan straffas med böter eller fängelse upp till ett år. Tystnadsplikten gäller livet ut.

      Om det finns mycket starka skäl kan en domstol kräva att journalisten eller någon som känner källans identitet avslöjar vem det är. Om journalisten vägrar kan hon eller han sättas i häkte i högst tre månader.


      Radera