söndag 30 september 2012

Säpos kaffekassa inte hemlig

Justitieminister Beatrice Ask har beslutat om att hemligstämpla Säpos resultaträkning och annat som DN kan tänkas begära ut eller andra journalister. Hon ville inte ha någon mer granskning för det kan äventyra Säpos hemlighet.

Jo det kan man väl hålla med om. Men att hålla Bondfester hemliga är väl inte så lämpligt? De som DN avslöjade. Behöver vi ett Säpo är nästa fråga. Jo så länge vi är ett land med hemligheter så gör vi det. Något annat vore en utopi icke förankrat i verkligheten.

Dock skulle jag ha tyckt att det hade varit bra om Säpo hade avslöjat den terrorbombare vi har haft i Stockholm: Taimour Abdulwahab. Han som var från Tranås. Men de lyckades bra med de som skulle spränga Jyllands-Posten i Danmark. Det var bland andra Munir Awad, ex-svärson till Helena Benaouda, vars dotter har två barn med denne man.

Det verkar ha varit en smula drastiskt att hemligstämpla varenda papper hos Säpo. Även kaffekassan. Men å andra sidan är det väl ingen som bryr sig om hur stor den är? Är den ens officiell? Det brukar inte andra kaffekassor vara. De brukar stå i en plåtburk i något hörn och med lappar i som anger hur mycket som finns. Det är därför bland andra Röda Korset, Hovrätten och skolor har fått sina kaffekassor stulna.

 DN har överklagat till Kammarrätten att de inte får ut fakturor från en organisationskonsult.

 Resultaträkningen kan jag däremot förstå att den är hemligstämplad. Den ger ju allt som har förekommit under räkenskapsåret i intäkter och kostnader. Det är att berätta för mycket för agenter och andra som vill åt Säpo. Men v hoppar upp som gubben i lådan och anmäler till konstitutionsutskottet. Det gäller att ta chansen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar