tisdag 25 september 2012

Politisk utrensning av Tintin

UPPDATERAT

Den belgiske författaren Georges Remi alias Hergé hade nog kunnat tänka sig en viss utrensning av sådana album som Tintin i Sovjet tex, men att han skulle utsättas för detta i Stockholm i Kulturhuset är väl lite väl magstarkt. Minst sagt.

Det är Behrang Miri, konstnärlig ledare för Kulturhusets barn- och ungdomsverksamhet,  som nu tycker att det är en alldeles för snäv bild som finns i dessa tecknade seriealbum för barn. Med detektiven som upplever hisnande äventyr och omges av klantarna Dupont och Dupond, kapten Haddock, den egensinnige professor Kalkyl och den trogne hunden Milou.

Alla möjliga genrer har Hergé lyckades få in i berättelserna: fantasy, politisk thriller, mysterier och science fiction. Där finns slapstick-humor, mer sofistikerad humor och politiska kommentarer.

Behrang Miri har fattat beslutet att rensa ut böckerna från bibliotekets hyllor tillsammans med personalen. Han har också uppmanat dem att se efter om det finns fler av samma sort som borde rensas ut. Han kommer från Iran ursprungligen och verkar ha tagit med sig sin kultur hit. Hans somaliska och eritrianska vänner har reagerat starkt på Tintinböckerna. Därför ryker de nu. Mera censur behövs kanske. Vänkretsen är bästa instans.

Även den debatterade boken om Liten Skär och alla små Brokiga av Stina Wirsén kan tänkas bli utsatt för denna politiska utrensning. Personalen ska stå för genus och antirasism.

Däremot tänker Behrang Miri satsa på Astrid Lindgren. Nästa år blir det Pippi och Emil som får den äran. Så Behrang Miri har aldrig upptäckt att Pippi har en pappa som är negerkung i Söderhavet? Och det betyder inte att han var neger. Hjälp nu försade jag mig! För övrigt tycker jag att det är förfärligt att det inte går att länka till artikeln i DN om detta. Censuren och det politiskt korrekta intar allt fler områden. 

Allt för att diskriminineringslagen säger så enligt Behrang Miri. Jag tycker det är märkligt att en lag kan ta över också böcker. En lag som inte ens fanns när de skrevs. Det går utför med vårt land rent kulturellt. Vad sägs om bokbål på Sergels Torg? Det vore väl en bra idé? Sch, säg inte något till Behrang Miri. Nu får vi vara tysta och snälla.

Här har jag skrivit om ordet neger i böcker. Kanske dags att låta personalen på Kulturhuset ändra i böckerna? Eller rensa ut Astrid Lindgren trots allt?

11:17
Men nu ångrar sig Kulturhuset. Chefen Eric Sjöström har gripit in. Det gick alldeles för fort det hela. Vilken tur! Författarna kan pusta ut tillsammans med Nalle Puh! Så det var en så kallad politisk luftballong som skickades upp men chefen ingrep. Behrang Miri känner ju inte till den svenska kulturen så väl. Vi får förlåta hans ungdom. Han är bara 28 år och har inte bott här mer än 25-26 år.
19:30
Det är inte fel att ta bort Tintin från Kulturhuset. Särskilt inte Tintin i Kongo. Det tycker docenten i litteraturvetenskap Paul Tenngart. Men man kan ju diskutera det lite lugnare. Dock är det svårt när Behrang Miri går ut och hänvisar till diskrimineringslagen och menar att den ska ta över. Den gäller inte böcker. Vi har yttrandefrihet i det här landet och det är en grundlag. Gäller också böcker.
7.10.2012
Så typiskt att Tintin i Kongo aldrig fanns på barnbibliotektet i Kulturhuset och att de flygande mattor som araber åker omkring på (enligt Behrang Miri) inte heller finns i Tintinserierna. Och att andra Tintinböcker är för andra kulturer. Att Hergé inte var rasist utan ändrade så fort han fick, när nazisterna inte längre ockuperade Belgien. Okunskapen hos Behrang Miri verkar monumental.
22.12.2012
Nu har Behrang Miri lärt sig att uttrycka sig lite bättre. Det handlar om allas lika värde. Bravo! Han kommer från Iran och betecknar det som en av de mest totalitära staterna på jorden. Jo även kommunismen hade sådana länder och har det fortfarande i form av Nordkorea. Tyvärr!

Så det går inte att rensa ut som han ville. Diskriminineringslagen gick inte att använda över grundlagen om yttrandefrihet. Men dessa krafter är fortfarande starka. Demokratin behöver försvaras varje dag. Och jag tror inte ränderna på en zebra försvinner så lätt.

21 kommentarer:

 1. Nazizterna have ju också bokbål så att folk inte skulle läsa felaktig litteratur.

  SvaraRadera
 2. Pippifilmen från mitten från förra seklet är också förbjuden.

  SvaraRadera
 3. Detta är bara början, läs mer på http://www.edri.org/cleanIT så ser vi vad som är på väg

  SvaraRadera
 4. Det är helt underbart vilken historierevisionism som praktiseras. Allt gammalt som inte passar kastar vi bort, oavsett om vi kunnat känna oss stolta över det eller fått skämmas.
  Bör inte kvasten gå bland fler böcker och filmer? Ur ett homonormativt perspektiv platsar ju hart när inga barnböcker längre.
  Adjöss, Pippi, Emil, Alfons och ni andra...

  SvaraRadera
 5. Blir bestört av detta beslut!!

  SvaraRadera
 6. Anonyma: Men det är så här det ser ut. Vi måste inse att vi svenskar är i minoritet i världen. Det är lika bra att vi gör om Kulturhuset till ett afrikanskt eller iranskt bibliotek. De är ju många fler än vi. Och varför ska vi som minoritet bestämma? Som Behrang Miri själv har skrivit: man kan inte låta bli att ge uppehållstillstånd till det folk som uppfann pappret. Och Behrang Miri är det nya Sverige:

  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=3381&artikel=3731117

  SvaraRadera
 7. Det var bra att TinTin fick vara kvar, men vilka andra böcker hamnar på bokbålet utan att det diskuteras i media? I förra veckan hörde jag på P1 att en Pippifilm från 1949 var bannlyst eftersom den inte passade in i dagens PK-Sverige. Filmen kunde dock ses på KB. Om Sverige skall vara en öppen demokrati då får vi inte fördöma vissa åsikter och belöna andra. Vi måste ha en öppen debatt där åsiktsmotståndare uppskattas för att de har en åsikt och inte fördöms för att de har fel åsikt. För plötsligt är allt som är rätt idag helt fel och det som fördöms idag blir plötsligt eftersträvansvärt. Om vi då inte klarar av att upprätthålla en öppen debatt återstår kanske bara våld. Tänk på att det är bara små detaljer som skiljer en hitlerjugend från ett genuskorrekt dagis, men dessa detaljer kan snabbt ändras.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Menar du den här rullen:

   http://www.youtube.com/watch?v=iV3YxKno0qk&list=PL14ECE0F80CB810F8&index=3&feature=plpp_video

   Den finns att titta på, men kanske inte hela filmen av upphovsrättsliga skäl. I den här biten så skildras sjörövare på ett fördomsfullt sätt. Det är en eftersatt folkgrupp nuförtiden. Utom i Somalia kanske.

   Bara våld? Det låter inte så roligt hördudu. Här kan du köpa ovan nämnda film:

   http://cdon.se/film/pippi_långstrump_-_pippi_på_de_sju_haven_(blu-ray)-4056350

   Radera
 8. Fel film. Barnen spelas av vuxna skådespelare och filen är från 1949 och inte 1970 som den film du nämnar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jaha du menar den här:

   http://www.youtube.com/watch?v=VW2fqGxY0bk

   Det verkar ju inte vara någon förlust. Astrid Lindgren själv kritiserade filmen hårt.

   Radera
 9. Behrang Miri burde søge læge....Han er syg i hovedet

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hur då menar du? Och varför går det in så många danskar och kollar här just nu?

   Radera
  2. årsagen til mange dansker lige nu , er formentlig at historien om Tintin er på et af de mest læste nyheds sider i dk http://ekstrabladet.dk/nyheder/samfund/article1833202.ece

   under kommentarerne er der en der linker til din blog, derfro at du formentlig får mange hits af dansker lige nu

   Radera
  3. Formentlig fordi historien om tintin er på en af dk meste læste nyhedsider http://ekstrabladet.dk/nyheder/samfund/article1833202.ece

   Under kommentarer er der en der linker til din blog, det er formentlig derfor du får så mange hits fra dk

   Radera
  4. Okej tack Ib var kul att få veta. Får väl tacka den som länkade också... ha en trevlig dag annars... var och handlade så det var därför jag inte såg dina kommentarer, men nu gjorde jag det.

   Radera
  5. Jeg er dansker og bor i London og har også lige læst EB's artikel om Tintin. Da din blog er nævnt i en kommentar, ja så kom dansken! Jeg sidder med nogle engelske venner, og diskuterer hele sagen herover. Nu må den indfødte svensker tage sig sammen og sige Nej -Nu er det slut!!!! ....

   Radera
  6. Okej men det kommer inte att ske. Behrang Miri är uppfostrad i den andan han nu uttrycker. Han har hela sitt liv levt i ett annat land än Sverige. I en särskild enklav. Det är ett fåtal som tycker som han, men tyvärr så har de stor makt ändå. Obs! Jag är inte sverigedemokrat och kommer aldrig att bli det heller, men vi har för stor invandring i Sverige. Vi kan inte ta hand om människor på ett bra sätt längre. Tyvärr. Varken våra infödda svenskar eller andra.

   Radera
  7. Jeg var Anonym i London, og jeg forstår og enig i dit svar. Har lige læst i DN, at Tintin er tilbage på hylden efter protester. Har nu også læst lidt på nettet om Behrang Miri - den rappende journalist fra Irak. Han påstår, at han ER talsperson, ER en rollemodel, baggårdssvensk og ja, bor i Skåne!

   Problemet med Sverige er, at I ikke debaterer problemerne - åbent¨- som i Danmark, men er blevet et forbudsland, som skal være...oh...så politiske korrekte med en vis censur af svenske aviser, hvor der kun skrives om indvandrere etc på en special måde!. Du er jo journalist og ved hvor mange indvanderer som ikke vil (ønsker) at lære det svenske sprog, men er der kun pga lempelige immigration love, og gode sociale ydelser til dem uden at de skal arbejde for meget.

   Min søster (svensk gift) og hendes familie har boet i mange år i Skee/Strømstad og jeg selv besøger dem så ofte som muligt. Vi taler tit om forskellen mellem danskerne åbne, ligefremme måde at se og løse problemer på, som vi alle kan forstå. Nej, nu må I se at stampe i jorden, tag jer sammen, råbe op at Sverige er et demokratisk land inden det er forsent og I bliver Norden's Mellemøsten. Du skriver selv, at "dette ikke vil ske", og der har du forskellen mellem Danmark og Sverige. Jeg er født i Danmark og er stolt af vort land. Vi skal være tolerante overfor alle folkeslag, der skal være plads i vort samfund til nogle af dem inden for vore love. De skal også vide og acceptere, at vi ikke er racister, selvom vi elsker Tintin, Pippi etc. og at ytringsfrihed står i grundloven. Sådan er det jo bare....

   Radera
  8. Tack Michael för din kommentar! Sverige är nog sönderfallande skulle man kunna tro om man bara läser tidningarna eller ser på TV eller lyssnar på svensk radio, men precis som alltid så är detta bara skummet på ytan. I Sverige finns massor med olika kulturer som kan ha det bra tillsammans. Min äldste son är gift med en ryska och hon läser svenska på andra året nu (sedan hon fick komma tillbaka hit från Ryssland efter att ha åkt tillbaka dit efter att de hade gift sig så är gången med uppehållstillstånd - nästa år kanske hon får bli svensk medborgare).

   Det spelar ingen roll att yttrandefriheten är inskriven i grundlagen har man inte några medel att nå ut med sina yttranden så förblir det tyst.

   Radera
 10. Sverige er et tabt land.
  Demokrati og ytringsfrihed undertrykkes af tidens kultur-mode og hjælpes på vej af den jævne Svenskers autoritetstro og konfliktskyhed.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja så tror jag inte journalister (dock inte jag) uppfattar det, utan att det är en verklig fara i att låta människor komma till tals. Den gamla journalistrollen påminner om folkskollärarens: att man ska uppfostra folket. Vi har alltid berömt oss av att tala med en tunga. Att vi har lyckats att hålla samman folket och inte gå i krig. Till skillnad från våra grannländer.

   Radera