måndag 3 september 2012

Rättegång mot Jeanette Javell

UPPDATERAD
Den börjar i dag i Gävle tingsrätt klockan nio. Hon har erkänt att hon har mördat Ingemar Wallin på midsommaraftonen. Paret hördes gräla under ganska lång tid den dagen.

Hon säger själv att det var i självförsvar. Att han hade tagit strypgrepp på henne så det var nödvärn. Men hon hade inga skador alls. Han däremot var knivskuren från midjan och uppåt. Ett 30-tal knivhugg.

Hon vet inte varför hon gjorde det, men har berättat för en vän om dådet. Rättegången kommer att vara i tre dagar och ett tiotal vittnen ska höras.

Ingemar Wallin hade två barn och Jeanette Javell har tre små barn. En tragedi hur man än ser på det. Här är rättegångsdata.
4.9.2012
Här kan ni läsa om hur rättegången går.
18.10.2012
Rättegången mot Jeanette Javell är avslutad. Tingsrätten har slagit fast att hon uppsåtligen dödade Ingemar Wallin. Hon erkände brottet när hon ringde 112. Hon har varit på en månadslång genomgång med psykiatrin där det framkom att hon kan dömas till fängelse. Här berättar Ingemar Wallins barn hur det har känts. Domen kommer om två veckor.

Här kan ni läsa om vad jag tycker om extrem feminism.
11:19
Det här finns med i förundersökningen

 • Worddokument från Javells dator, protokollsbilaga 3 (röd) s 3-34, till motbevisande av att hon tidigare utsatts för våld av målsäganden till gendrivande av nödvärnsinvändningen
  - handlingarna är sekretessbelagda
 •  Utdrag från facebook, protokollsbilaga 3 (röd) s 35-54, till motbevisande av att hon tidigare utsatts för våld av målsäganden till gendrivande av nödvärnsinvändningen
  - handlingarna är sekretessbelagda 
31.10.2012
1.11.2012
Mina tankar i dag går främst till barnen till dessa båda; mördaren och offret. Och särskilt då till de fem barn som Jeanette Javell har. De är idag två myndiga döttrar en tonårig dotter, en minderårig son och en minderårig dotter. Ingemar Wallin lämnar efter sig två döttrar som är 23 och 16 år. Måtte ni alla leva bra liv!
27.12.2012
Här kan ni läsa Jeanette Javells egen berättelse präglad av att det har gått upp för henne vad hon har gjort och hur samhället har dömt henne.
2.1.2013
Jeanette Javells mål har varit uppe i hovrätten, överklagande av 15 års dom i tingsrätten. Hovrättens dom har inte kommit ännu.
7.1.2013
Jeanette Javell fick 14 års fängelse.
8.1.2013
Och i dag skyller Jeanette Javell på medicinen i Aftonbladet (papperstidningen). Den gjorde henne till mördare. Borde vi inte ha fler mördare i Sverige om det var sant? Hon blandade stark medicin med alkohol på fastande mage och detta gjorde henne till mördare. Så hon tog den inte frivilligt då? Och lät bli att äta och drack dessutom alkohol? Har hon ingen fri vilja alls?

40 kommentarer:

 1. Jana (Jeanettes dotter)15 oktober 2012 kl. 18:07

  Man behöver inte ha skador om man blir strypt. Greppet kan vara löst men ändå kännas hotfullt, vilket jag tror att det var vid det här laget. Inke har även tagit mig om halsen(löst) vilket trots det kändes hotfullt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är väldigt ledsen för din skull. Ingen människa ska behöva vara med om något dylikt.

   Radera
  2. Hej Jana hoppas allt är bra med dig o dina syskon trots allt tragiskt som har hänt din familj. Jag håller alla tummar för din FAMILJ.

   Radera
  3. Jag lider med Jeanetts o hennes familj-oavsett vad som här hänt så är ju Jeanetts barn ochså offer, dom kommer ju att förlora sin Mamma förmodligen i många år.Det blir inte lätt för barnen att mista en trygghet i sin Mamma. Hoppas barnen får all hjälp dom behöver att få. KÄRLEK!! TRYGGHET!!! nån att PRATA MED!! gråta ut.Det är synd om offrets barn med att förlora sin pappa. MVH ULF

   Radera
  4. Jana, din mamma högg ihjäl en sovandes man, hon hade lika gärna kunnat lämna hemmet direkt med dig och barnen och sedan anmält honom för misshandel eller dylikt.

   Det finns ingen ursäkt för att ge sig på och ta livet av en totalt försvarslös (i det tillståndet) människa även om han är ett svin.

   Trotts detta så tycker jag synd om alla inblandade i denna tragiska historia, även Jeanette.

   Radera
  5. Tack för allt ert stöd! Det värmer verkligen.

   Jag påstår inte att det är ok att döda någon, men jag tror på det min mamma säger. Jag stöttar henne till 100%

   Det finns INGET bevis på att Inke låg & sov.

   Att min mamma "smutskastar" deras pappa är bara SANNINGEN. Jag vet hur han kunde vara. Det är nästan mer synd att hans anhöriga tystar ner vilket svin han var. & att dom gråter ut i media om smutskastningen så får vi på mammas sida ta MER skit av folk som inte äns känner oss eller våran mamma.

   Radera
  6. Hej Jana jag stöder dig o dina syskon även Mamma!!! Man har ju bara läst om vad din mamma har gjort, men ingen har bertättat vad han har gjort mot din Mamma tidigare i förhållandet. Vanliga medborgare är så jävla snabba o fördömma andra människor när något hemskt har inträffat, men dom vet ju ingenting vad som har hänt när dom var tillsammans....men det vet DU!!! o dina SYSKON!!! hur han var som människa....Som sagt jag stöder dig o din familj. MVH ULF I NORRKÖPING

   Radera
  7. Man har inte rätt att ta en annan människa liv för att den misshandlar. Jag har själv haft en mamma som blev svårt misshandlad av en sambo. Vi gjorde ingenting mot honom. På den tiden var det inte ett brott ifall man inte själv drev det. När en man misshandlar ska man omedelbart lämna denne man. Jeanette Javell hade lämnat sitt förra liv och trodde hon skulle börja ett nytt. I min mammas fall så hann hon inte lämna honom utan hon dog senare av astma.

   Man behöver absolut inte göra någonting mot någon annan utom att anmäla den till polisen. Det är inte bra att ta lagen i egna händer. Vi har våra lagar och bestämmelser för att medborgarna ska vara skyddade.

   Jag förstår att Jeanette Javells barn lyssnar på sin mamma och försvarsadvokaten som har till uppgift att driva hennes fall. Men uppenbarligen är hon skyldig till det hon har gjort och det var inte självförsvar enligt tingsrätten. Janas mamma har utsatt henne och hennes syskon för detta. Tyvärr.

   Radera
  8. Ann Helena Nej man har inte rätt att döda en annan människa, men det är mycket tragiskt det som har hänt för alla parter. Jag lider med JJ barn för det är dom som får ta smällen, ingen vet vad dom kommer att få höra via olika forum, när dom går i skolan, på stan. Jag tycker även synd om JJ som tydligen blivit utsatt för misshandel. Även synd om offrets barn absoult. Sen kanske det inte är så jädra lätt att anmäla sin partner för misshandel, då behöver människan mycket stöd!!! o hjälp för att ta det jobbiga steget. Men i regel då får ju han/hon vara ute på fri fot tills det jobbiga/hemska börjar. Mvh ULF I NORRKÖPING

   Radera
  9. Jag har själv varit emot extrem feminism sedan 1980-talet då jag stötte på Gudrun Schyman. Ingen vinner på ett krig mellan könen. Vi är ju jämstarka eftersom vi är lika många. Men förre justitieministern Thomas Bodström gjorde kvinnor ännu mer till det svaga könet för han införde en lag, som Anna Ardin och socialdemokratin nu har försökt använda mot Julian Assange.

   Själv har jag varit med i Grupp 8 i början av 70-talet pga vad som hände min mamma (hon dog 1968). Så kan man göra. Verka för att något ska hända på ett annat plan än det personliga. Men då krävs det att människorna är någorlunda medvetna. Detta verkar ha fattats här. Naturligtvis är det synd om barnen. Fråga mig som själv var ett sådant barn.

   Jag hoppas att alla barnen kan gå vidare i livet och inte blir manshatare generellt. De flesta män är bra. Jag har inte blivit manshatare rent allmänt utan lever sedan många år tillsammans med en man. Faktum är att vi som samhälle alltid ser kvinnor och barn som offer. Barn är det absolut när de är barn, men inte som vuxna. Kvinnor är det inte. Vuxna människor har ett ansvar för vad de gör.

   Man måste alltid se till människan i de olika fallen. Alla kvinnor är inte offer och alla män är inte våldsamma.


   Radera
  10. Ann Helena jag vet att alla män inte är svin lång därifrån,jag vet ochså att alla kvinnor är inte offer...men i det här fallet har JJ blivit utsatt för misshandel under en tid, och som du vet allt går till en viss gräns sen kan allt explodera tyvärr som det har hänt i det här fallet med JJ. Jag tänker ochså på JJ barn som kanske har sett det här hemska med misshandel mot deras älskade Mamma, såna saker man upplevt som yngre kanske hänger med hela livet tyvärr. Vilket ochså offrets barn gör. Hoppas att alla inblandade får mycket hjälp av Myndigheter,för det lär behövas efter en hemsk sak som har hänt. Vet du att jag tycker att Tomas Bodström är Sveriges bästa justieminster genom tiderna (LER)o att jag röstar på (S)!!!! MVH ULF NORRKÖPING

   Radera
  11. Det är bara att konstatera att du har gått på myten om kvinnors underlägsenhet. Jo det passar in i den gamla bilden av mannen som stark. Och jag förstår att du inte såg min senaste uppdatering där uppe innan du skrev kommentaren. Där framgår att Jeanette Javell själv har genom att skriva i sin dator och på facebook motbevisat vad hon säger sig ha varit utsatt för. Kvinnor är inte alltid underlägsna och inte alltid änglar. Uppenbarligen trodde rätten på hennes dokument och på de vittnen som har trätt fram. En mördare är en mördare vilket kön den än har.

   Radera
  12. Ann Helena jag har inte gått på någonting om kvinnors underlägsenhet dom är inte heller alltid änglar jag vet det!!! Dom kan ochså vara grymma på olika sätt. Men som sagt här finns det bara offer i det som hände ULF

   Radera
  13. Det finns bevis på det Inke har gjort.
   Kan hända att mamma har skrivit att han inte har gjort det han har gjort så att folk i hennes närhet skulle acceptera flytten till Sandviken, då dom flesta faktiskt sa till mamma att Inke inte var bra för henne.

   Ni kan tro att jag försvarar min mamma för att hon är min mamma & det stämmer, men det är också för att jag vet att hon talar sanning & för att jag har varit med om hans fula beteende o sen så har jag pratat med andra som också har sett hans beteende.

   Inke hade alkoholproblem, jag som bara träffade honom enstaka gånger märkte det. En "normal" person som dricker sig full vet att man kanske inte ska ta den där sista ölen som finns i kylskåpet, men mamma fick gömma ölen för I när han var som fullast, annars gick han o tog det som fanns i i kylskåpet & bara hällde i sig ölen på några sekunder.. Självklart letade han efter ölen tills han hittade den om mamma hade gömt den. -Ville bara få med det då hans alkoholvanor drogs upp i rätten några ggr.

   Radera
  14. Kära Jana uppenbarligen hade både din mamma och han problem, annars hade de inte dragits till varandra. Människor som blir förälskade ser sig själva i den andre. Men kanske inte omedelbart de dåliga sidorna. Och som sagt jag lider verkligen med er. Och jag tror inte att det tar slut i och med tingsrätten. Säkerligen kommer detta att överklagas till hovrätten också. Men man får inte ta död på någon. Så är det bara. Som vuxen måste man ta ansvar för sina handlingar. Det brukar finnas en viss "kvinnorabatt" i straff och vi kan väl hoppas att din mamma får det. Enligt din mamma själv så har hon adhd och hon behöver naturligtvis hjälp för detta.

   Själv har jag bearbetat min släkt och det som har hänt oss som familj och släkt i två böcker vid det här laget: Ett Sekel av Tystnad och den nyss utkomna I ormbärarens tid. Vi har alltid ett arv i form av genetik och miljö. För att förstå detta behöver man ofta prata mycket och ta reda på fakta. Jag har själv gjort det.

   Jag önskar dig och alla barnen - ni är väl sju stycken - till dessa båda en bra framtid. Det är så att när något är så mörkt det kan bli så finns det något lika ljust på andra sidan. Det är en universell lag att sträva efter utjämning. Inte bara vi gör det utan hela naturen.

   Jag såg att den ena flickan som är Ingemar Wallins barn säger att hon hatar din mamma. Att hata drabbar bara en själv. Det hjälper inte, men det är en stark energi för att kunna göra något. Dock måste detta omvandlas till något konstruktivt för att inte drabba också henne. Hat slår tillbaka mot en själv.

   Jag förstår att du lever i chock och sorg. Det är en fas man går igenom. För att kunna gå vidare behöver också du omvandla detta till något annat, men det kommer inte att finnas något totalt avslut. Det gör det inte med ett så stort trauma. Det kommer att följa dig genom livet på gott och ont. Det man kan göra är att ägna sig åt detta på en samhällelig nivå, att göra gott för andra på något sätt när man själv har blivit ordentligt vuxen.

   Jag utbildade mig till journalist när min mamma hade dött. Det var mitt sätt att göra något i samhället. Jag hoppas du och alla de andra barnen hittar era egna sätt. Vad man behöver som människa är att finna ett mönster eller en tråd där man känner att det här är jag. Det här är vad jag kan stå för och det jag är. I mitt fall kommer det alltid att finnas en tagg i mitt hjärta eftersom mitt förhållande till min mamma tog slut så abrupt (jag hittade henne död). Du har din mamma kvar. Var glad för det.

   Radera
  15. Jag är fortfarande i en slags fas. Just nu är jag bara arg & hatisk. Chock & sorg har jag redan haft, den finns där men jag har smält händelsen på sätt o vis & nu kommer jag vara med & "kriga" in till det sista.

   Jag är bara glad & tacksam att det inte är min mamma som föll "offer" för händelsen.

   Ni kan kalla mig iskall men jag är i en "fas" & min tanke just nu är: "Vi vet ju redan vem som fick det värsta straffet"

   Radera
  16. Jana hoppas du/dina syskon kan få prata ut med någon kurator eller någon vuxen du känner ett stort förtroende för. Försök att inte vara hatisk.Hat är aldrig bra att bära inom sig, kan bli ännu värre då. Trots allt skit som har hänt så LEVER!! din MOR.Du kommer att få hälsa på / träffa henne!! (OM hon nu får fängelse vilket din Mor får förmodligen) ULF

   Radera
  17. Min "arga & hatiska fas" har fått mig att förstå att det som har hänt har hänt & att min mamma inte är den enda boven i detta drama & det här är en händelse som jag får lära mig att leva med i resten av mitt liv så jag tror att faser är bra oavsett vad känslorna kommer att vara i fortsättningen. Jag & mina syskon har fått hjälp, kanske inte den stora hjälpen som barnen till offret får då vi till JJ kommer lite i skymundan då det är vår mamma som är GM. Men vi tar emot den hjälpen vi får & det här är bara början på vårat "Rehab"

   Radera
  18. Alla svårigheter vi råkar ut för kan vara ett slags gåvor. Om vi kan ta oss förbi hatet och vända allt till något bra. Vägen dit kan vara lång. Jag läser om ett par syskon i en bok nu som inte hade någon kontakt på många år, för de råkade ut för så stora svårigheter som barn att de vände sig mot varandra. De grävde ned sig i sorg och hat och hade ingen kontakt tills en av dem upptäckte en väg till försoning med sig själv och andra.

   Radera
  19. Jana jättebra att ni har fått hjälp,jag hoppas även att eran MAMMA får den hjälp hon behöver. Ni ska absoult inte komma i skymundan, för ni har inte gjort ett dugg fel.Även offrets barn ska få all hjälp dom behöver. Det är väldigt viktigt att ni känner att ni har dom vuxnas stöd i en sån här fruktansvärd tragisk händelse som inträffat. ULF

   Radera
 2. Jana jag skrev ett nytt inlägg till dig och dina syskon, som handlar om hur man attackerar död och elände i livet. Apropå den där boken jag nämnde. Du hittar det på den 18 oktober:

  http://annhelenarudberg1.blogspot.se/2012/10/upptack-gavan.html

  SvaraRadera
 3. Ann Helena vad tror du domen blir mot JJ? Kan JJ få straffrabatt? Visst det är synd om offrets barn med, men jag lider även med JJ familj. Allt det är här som hänt en rent tragiskt för alla parter.Hoppas att myndigheterna ställer upp mycket för dom med allt vad det innebär. Mvh ULF

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet inte hur våra olika domstolar fungerar, men kvinnorabatt finns. Det är så synd om alla kvinnor även när de mördar. Det är vår övergripande filosofi i samhället som lagstiftades av förra justitieministern. Det är klart att det är synd om alla människor som Strindberg sade, men vi kan ändå inte tillåta att människor blir mördade. Då blir det anarki i samhället. Mördare måste låsas in och fås att inse i bästa fall vad de har gjort.

   Uppenbarligen har inte Jeanette Javells familj kommit dit. Och det vore väl märkligt om det redan hade blivit så. Det har gått så kort tid. En del mördare förnekar hela livet vad som har hänt. Det går att ändra sina minnen genom att intala sig saker, särskilt om det var droger inblandade. Myndigheterna ställer upp ifall man själv ber om det. Det finns mycket hjälp att få, men om man mår dåligt måste man vara stark och själv be om hjälp. Ingen familj blir påtvingad hjälp. Omyndiga barn blir naturligtvis omhändertagna av socialtjänsten.

   Radera
  2. Jeanette Javell fick alltså 15 år för mordet på sin kille. Jag kan tycka att straffet är för högt, det borde ligga på på 8-10 år i stället, har JJ fått nån Kvinnorabatt verkar inte så va? JJ kanske sitter i 12 år långa år det. Hoppas JJ tänker över det som har hänt o gör det bästa av det, man får hjälp på kåken, prata med nån, studera om man vill. ULF

   Radera
  3. Det lägsta straff som finns för mord är 10 sedan 2009 och det högsta är 18 år eller livstid. Om gärningsmannen är yngre så finns en högsta gräns på 14 år, men så var inte fallet här.

   http://www.regeringen.se/sb/d/4081/a/119791

   Radera
  4. Jag känner en som fick 6 år men det var för vållande till annan död. Han fyllde 18 år samma dag som det hände, tror att han fick nån ungdomsrabatt har jag för mig. ULF

   Radera
 4. Undrar över skillnaden på fängelsestraffen?

  Jeanette Javell får 15 år och Kongolesen Erick Mushitu Mwinkeu får 3 års fängelse, båda åtalade för mord. Hon som känner sig hotad, använder en kniv, han sparkar ihjäl en pappa på öppen gata som han inte känner? Varför är det sån skillnad?

  SvaraRadera
  Svar
  1. De båda fallen går inte att jämföra rättsligt. Du är heller inte uppdaterad om fallet. Han blev inte åtalad och dömd för mord.

   Erick Mushitu Mwinkeu dömdes i tingsrätten för misshandel, grov misshandel och grovt vållande till annans död till tre års fängelse. Skall också utvisas med förbud att återvända innan mars 2022.

   Svea hovrätt skärpte sedan straffet för Erick Mushitu Mwinkeu, från tre års fängelse till fem års fängelse. Utvisningsbeslutet kvarstår.   Radera
 5. Ok, men båda fallen ledde till en annan människas död. För mig är det ingen skillnad, båda dog.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja då tillhör du de som vill agera egen rättsinstans i Sverige. Jag har märkt att en del människor inte bryr sig om vad våra lagar och bestämmelser säger, men vi har under århundraden arbetat fram detta. Om vi inte bryr oss om vad domstolar beslutar så lever vi i ett rättslöst samhälle.

   I det här fallet har tingsrätten dömt Jeanette Javell till 15 års fängelse. Denna dom kommer alldeles säkert att överklagas. Vi får sedan se vad hovrätten kommer fram till precis som i ovanstående fall med den kongolesiske mannen. Lagarna ändras genom riksdag och regering i vårt land. Dessa personer som vi utser i val vart fjärde år i vår representativa demokrati.

   Radera
 6. Jag följer regler och lagar, har alltid gjort/kommer alltid att göra! Men att stå och sparka på någon som redan ligger ner, om och om igen borde anses som mord, Folk vet ju att skadorna kan döda. Detta händer ju hela tiden, de e inte ok. Förr sparkade man inte på den som låg ner..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej så var reglerna bland killar när jag var liten. På skolgården och annorstädes. Då frågades det om den andre gav sig när den låg på rygg. Tjejerna slogs inte. Vi dansade ringlekar och hoppade hopprep på skolgården. Dessa hedersregler gäller inte längre. Och utjämningen mellan könen har medfört också mord. Men i det här fallet med den kongolesiske mannen har både tingsrätten och hovrätten gjort bedömningen att det inte var mord och inte heller dråp. Att uppsåtet inte var att döda. Då godtar du det då? Om du inte gör det får du arbeta för en förändring.

   Radera
  2. Har Jeanette Javell överklagat domen hon fick i Tingsrätten? Visst dom kan ju sänka straffet i Hovrätten absoult, men de kan ju lika gärna höja straffet för henne. Min personliga åsikt är att Jeanette ska få ett sraff på typ 10 år för det som hände.

   Radera
  3. Det var det första hon sa till sin advokat: när kan vi överklaga så det är på gång. Lägsta straffet är 10 år för mord som jag skrev där uppe.

   Radera
  4. Har Javell varit uppe i Hov rätten än? Javell överklaga ju sitt straff hon fick i tingsrätten

   Radera
  5. Ja hennes mål var uppe i hovrätten i december. Dom väntas i januari.

   Radera
  6. Blir straffet längre eller kortare tror du? I Norrköping där jag bor var det en kille som fick tolv år i Tingsrätten men sen fick sänkt till 9 år för ett MORD! när han överklaga domen.

   Radera
  7. Till än helt annan sak såg du programmen om Palme som avslutades i går? Vart kom hatet i från mot denna man som väcker så mycket känslor? OP var grym politiker som verkligen stod på dom svagas sida skillnad det mot HERR Reienfeldt som bara fjäskar för ELITEN. Jag skratta för mig själv när jag såg debatten mellan OP vs Fälldin där OP var totalt överlägsen, kallas på boxningspråk KNOCKOUT!!!

   Radera