måndag 6 februari 2012

Sjukpenning till alla!

Ropen skalla sjukpenning till alla! Även de som inte har rätt till det. Aftonbladet tar upp det senaste fallet: 19-åriga Lisa Markstedt, som bor i eget hus i Altersbruk i Piteå.

Hon fick bröstcancer och får ingen sjukpenning, för hon har gått i skolan. Dessutom har hon ett barn och nu kan hennes make inte vara hemma och ta hand om barnet, utan måste jobba.

Vilken katastrof! Ja de har anhöriga som hjälper dem. Han är 26 år och kan alltså jobba. Men staten ska i alla lägen ta hand om oss. Även när vi inte har rätt till det. Inte ska en gift man behöva ta hand om sin fru och sitt barn! Sic!

Detta är en parallell till kändiskrögaren Erik Videgård, som också fick cancer och tyckte att han skulle få sjukpenning då, fast han inte hade rätt till det. Alla människor i Sverige har inte automatiskt rätt till sjukpenning eftersom det är ett försäkringssystem.

Det är därför det heter Försäkringskassan. Och ett försäkringssystem måste kunna bära sig. Det är alla svenskar som betalar skatt, som betalar för sjukförsäkringssystemet. De som jobbar således. Har man inte jobbat så har man inte rätt till sjukpenning. Kan det bli enklare?

Detta är inte det nya tuffa Sverige som Aftonbladet skriver, utan Sverige som det alltid har sett ut. Det var socialdemokraterna, som ändrade så att Sverige blev ett svårare land för sjuka. De ändrade reglerna för hur mycket sjukpenning man skulle kunna få.

Den 1 Juli 2003 så bestämde de att människor som blev arbetslösa och sedan sjuka inte skulle få sin sjukpenning räknad efter tidigare lön, utan den skulle gå efter a-kassan. Och det var de som förtidspensionerade så många sjukskrivna de hann med, så att dessa inte skulle belasta statskassan för mycket.
PS. Jag mejlade till Lena Mellin och frågade varför de överhuvdtaget skrev om denna tonåring. Hon verkade ju ha det bra. Hon svarade det hon skrev i sin egen artikel: att om mamman hade varit föräldraledig hade hon fått föräldrapenning. Jaha? Det är ju olika system. Föräldrapenning handlar om barn precis som barnbidrag för att barnet ska ha det bra. Sjukpenning för vuxna är ett annat system. DS.

PSPS. För övrigt så har föräldrarna försörjningsplikt gentemot en tonåring, så länge den går i skolan. Så Lisa Markstedts föräldrar har haft plikt att försörja henne ända fram till hon tog studenten i julas. Hon har således tre vuxna som har haft skyldighet att ta hand om henne och hennes barn, eftersom hon också är gift.
Varför ska då alla andra i samhället också göra det? Räcker det inte med att samhället ställer upp med sjukvård? Hennes man Kim Markstedt köpte det egna huset för två år sedan för 165 000 kronor. Det var ett klipp. Inte går det någon nöd på familjen inte. Men mycket vill ha mer. Naturligtvis. DSDS.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar