lördag 4 februari 2012

Fjortonåring utan emotionell intelligens

Detta utspelade sig på polisstationen i Höganäs i Skåne. Pojken klev in och berättade för han hade blivit rädd för vad han kunde göra. Han erkände etthundrafemtio brott.

Han hade köpt en yxa och inte vetat först vad han skulle ha den till, men sedan kom han på att han hatade sin tidigare bäste vän så mycket att han ville slå ihjäl honom.

Detta är ett exempel på det vi aldrig pratar om: att vanlig kognitiv intelligens inte betyder att det är kopplat till social eller emotionell intelligens. Detta är inte bara den här pojkens problem utan ett problem för många människor.

Ifall dessa olika slags intelligenser hade varit sammankopplade och människor inte varit uppdelade i små fack inuti dem själva, så skulle inte människor kunna göra ont mot andra. Den här pojken är naturligtvis inte vuxen, utan har bara tagit över från omgivningen det som finns inuti honom.

Jag hoppas han nu kan få hjälp att koppla ihop de olika delarna inuti honom själv. Det är en utveckling som försiggår under tonåren och för pojkar brukar detta vara en mognande vuxenhet någon gång i 20-årsåldern.

2 kommentarer:

  1. Troligtvis inser 14 åringen att han snart är straffmyndig och vill få hjälp med att bryta sitt beteende innan dess

    SvaraRadera
  2. eller också har han gjort så många människor arga att han måste låsas in för att slippa bli mördad, vilket han nu insett..

    SvaraRadera