tisdag 21 februari 2012

En fuskande stat

Det lönar sig som Grekland att vara stat som fuskar med lån och pengar. Visst är det så. Nu får landet Grekland nedskrivningar på sina lån på 107 miljarder euro. Det är banker och privata långivare, som har gått med på detta. Och i fortsättningen ska landet sköta sig.

Men vem tror på det? Det finns helt naturligt en misstro nu mot Grekland, som inte har skött sig, utan levt på andra länder. Själva sparpaketet ska minska belåningen av staten Grekland till 120 procent av bnp och de har fått nya lån på 130 miljarder euro.

I Sverige är det privata låntagare, som får låna till våra bostäder och annat. Staten ställer inte längre upp för oss. Det tog slut i början på 90-talet då banksystemet kraschade första gången och vi fick betala om och om igen. För att systemet skulle bestå.

Pengar togs från pensionärerna och det är detta som fortfarande fortgår. Åren 2010-2016 beräknas pensionärerna förlora kring 90 miljarder kronor. Denna summa tas från omkring en tiondel av folket. Detta av inarbetade inbetalade pengar. Inget land behandlar sina pensionärer så illa som Sverige.

22.2.2012
Grekland får kreditbetyget C i dag, vilket innebär att nästa steg är inställningar av betalningarna. Lägsta steget i kreditbetyg är D. Dit kan Grekland också nå då är det konkurs. Det tog tio år för Sverige att få tillbaka kreditbetyget AAA sedan kraschen i början av 90-talet. För Grekland lär det ta ännu längre tid att nå balans i ekonomin, kanske femton år.
26.5.2015
Har skrivit fler gånger om Grekland, som fortfarande hankar sig fram. Här kan ni läsa. 

2 kommentarer:

  1. Nja, fortfarande subventionerar svenska staten låntagare med 30% och straffbeskattar sparare

    SvaraRadera
  2. Svante: Stämmer inte. 30 procent på vaddå? På tre procents ränta? Pensionärerna har betalat mycket mer ränta än så genom åren till bankerna, som mest uppåt 24 procent. Och nu tas de ifrån det som de rätteligen skulle ha.

    Statsminister Reinfeldt vill inte diskutera detta så han slänger ur sig att alla måste jobba till 75 år istället. Javisst. Kul att höra för alla 40-talister. Och då kan han dölja att pensionärerna måste betala om och om igen.

    SvaraRadera