torsdag 9 februari 2012

Schibbye och Persson hjältar

Jag kan se det framför mig: hundra journalistkollegor välkomnar hjältarna från Etiopien på Arlanda. De överöses av blommor och tillrop om vilka fantastiska bedrifter de har gjort där nere i Afrika. 

De båda Martin Schibbye och Johan Persson har på egen hand ändrat och satt ljuset på vad som händer i Ogadenprovinsen. Det område, som ska befrias till varje pris av den marxistiska islamska gerillan från Somalia.

Dessutom har de lyckats köra in vår egen utrikesminister Carl Bildt i ett hörn. Han är personligen skyldig till att olja utvinns i trakten och det är ett elakt spel, som har försiggått med landets naturtillgångar.

Jo jag driver med detta. Det är så lätt att göra det. Hela den här historien handlar om att en viss del av journalisterna i Sverige är övertygade kommunister av olika schatteringar och lever efter den världsbilden. 

Denna övertygelse är lika stark som någonsin en övertygelse i en sekt, dvs de ser inte ens att det är det: en övertygelse, utan det är något självklart.

Naturligtvis kommer Jan Guillou att stå där på Arlanda och ta emot dessa hjältar. Han som skickade dem en signerad bok (hans egen) i fängelset, som de inte fick läsa för myndigheterna.

Dessa båda är helt i efterföljd till honom, den store journalisten och författaren Jan Guillou, som på 70-talet åkte till Palestina för att utbilda gerillan där i vapenanvändning. Han var endast 25 år gammal då. Man ser på bilden (tryck på de blågröna bokstäverna närmast) att han tycker att det är sexigt med krig. 

Samma dumheter har nu begåtts av Schibbye och Persson, som finns på bild hållande i gerillans tunga vapen (Schibbye har vapenutbildning i det svenska försvaret). Så dumt att som journalister göra detta. Särskilt på 2000-talet borde de ha vetat bättre. Men på 70-talet så skulle journalister frälsa världen. Självklart och mycket naivt.

Jag har tidigare berättat om min kompis från journalisthögskolan Karl Bergman, som sändes ut av Svenska Dagbladet till Uganda. Han åkte tillsammans med Arne Lemberg utsänd av Expressen. De dödades i Idi Amins Uganda i april 1979.


Det är inte riskfritt att beblanda sig med gerilla. Inte heller i Etiopien, som så länge har varit favoritlandet annars i Afrika i Sverige. Detta land har aldrig varit en koloni utan styrt sig själv. De har också varit kristna längre än vi har varit det. 

Men med gamla koloniala takter, så skulle nu Schibbye och Persson frälsa detta folk genom sina reportage. Naturligtvis kommer de få stor plats i svensk press när de kommer hem. Sverige är ju hela världens samvete.

Här har jag tidigare skrivit om Etiopien och det som har försiggått.

2 kommentarer:

  1. jag har hela tiden detta pågått sett framför mig hur dom sitter i alla morgonsoffor och intervjuas, det är mer än jag klarar av, men jag vet ju att det kommer att ske, tv:n lever farligt hos mig i sin nuvarande form och snart blir det nog via nätet och licens-tv åker ut, nu kanske jag går händelserna i förväg men tror det är ett högst trovärdigt senario.

    SvaraRadera
  2. mullis: Jovisst kommer det att bli så, något annat vore tjänstefel. Alla journalister till vänster vill sola sig i glansen av dessa sena revolutionärer, som var beredda att dö (?) för sin övertygelse om att världen alltid blir bättre med kommunism. Så ser det ut. Bra att få se det live kanske?

    SvaraRadera