måndag 13 februari 2012

Grekerna borde bråka med sina föräldrar

Eller kanske sina farföräldrar. Istället för att förstöra Aten och försöka ge sig på parlamentet. Det är tidigare generationer, som har misskött landets ekonomi i eviga tider. Ända sedan andra världskriget, då det blev ett inbördeskrig mellan kommunister och konservativa, som varade ända till 1949.

Jag känner till gamla kommunister, som flydde till Sverige och fortsatte här att bedra staten, precis som de hade lärt sig från barnsben i Grekland, genom att alltid sjukskriva sig när de skulle tillbaka till sitt land på semester.

Eftersom en av dem var läkare så var det lätt att sjukskriva sig. Grekland har som land varit i opposition mot statsmakter och regering ända sedan Turkiet hade makten över dem. Då var det populärt att försöka fuska på alla de sätt som gick, för att denna stat inte skulle ha någon vinning av grekerna.

Tyvärr sitter ränderna i och har inte ändrat sig sedan dess. Nu är hela Europa emot Grekland, vilket gjorde att parlamentet har blivit tvungna att rösta ja till det nya krispaketet. En konkurs är inte bättre. Tvärtom det skulle göra att vi i resten av Europa fick ta över deras skulder ännu en gång.

Val är utlyst i Grekland till april.

7 kommentarer:

  1. Du skriver att vid konkurs så får europa ta över deras skulder ytterligare en gång. Jag är inte insatt även om jag tycker ämnet är intressant, men vore det inte nästan en mer kontrollerad situation än om grekerna fortsätter med sin politik som till synes inte fungerar?

    Framröstade nerskärningar, mindre löner, sämre pensionsförmåner, förlorade jobb inom offentliga sektorn etc etc är ju fina tankar för att få ekonomin på rätt väg. Men hur mycket kommer implementeras? Vid en konkurs så skulle landet tvångsförvaltas och då finns möjligheten att det svider för oss andra men risken för att dras med i djupet där grekland hade landat blir något mindre allvarligt?

    Eller läser jag mig in i situationen helt fel?

    SvaraRadera
  2. Erik: Jo detta med konkurs är aldrig bra, inte för företag och inte för länder. Dock är det mindre allvarligt för företag. Men i det här fallet så skulle euron och därmed Europa drabbas. I förlängningen hela världen. Grekland skulle aldrig ha fått byta från drachmer till euro.

    SvaraRadera
  3. Ann Helena: Jag håller med dig angående Greklands inträde i Euron. Jag förstår mig inte riktigt på politiken där det inte finns utrymme för att ge en rejäl smäll på fingrarna och kasta ut ett land som bevisligen hade fuskat sig in. Jag kan förstå om det kan ge ekonomiska och politiska eftersmaker utanför grekland men när man tillåter dom att vara kvar i eurosamarbetet så blir dom en parasiterande kraft för att inte nämna den indirekta bekräftelsen att om man bara lyckas fuska sig in så har man klarat det.

    SvaraRadera
  4. Erik: Det skulle kosta skjortan inte bara för oss utan också för grekerna att gå ur systemet. I valet så framstår ända den tvångsförvaltning, som grekerna redan är utsatta för, som något bättre. Själv röstade jag nej till euron i Sverige.

    SvaraRadera
  5. Vill bara lovprisa dig för detta inlägg på Newsmill:

    http://www.newsmill.se/node/43085#comment-337157

    Tack för det!

    SvaraRadera
  6. PS Du går från klarhet till klarhet och dina texter blir allt vassare. Kul att se!

    SvaraRadera