fredag 1 april 2011

FN tar historiska beslut

Just i dag har FN beslutat med stor majoritet bland medlemsländerna att diktatorer inte längre ska få förekomma. Det betyder att Libyen är ett fritt land nu när Khadaffi är avsatt och ställd inför domstol.

Att alla som är slavar under en diktator måste få frihet. På tur står Nordkorea. Diktatorn där väntas bli avsatt i maj. Både Kim Yong Nam och Kim Il-sung, som båda är presidenter i Nordkorea, men den sistnämnde är död sedan 1994. Han är dock utnämnd till evig president.

Kuba är ju redan fritt sedan familjen Castro har blivit avsatt och folket nu ska gå till fria val.

FN har också beslutat att inga barn ska svälta, att de rika länderna i världen ska se till att alla barn får växa upp i fred och utan strid i deras olika länder.

Detta ska ske genom ett övergripande organ, som inrättas och som kommer att ta hjälp av Unicef och andra organisationer, som redan existerar inom FN:s ram.

FN har också beslutat att motarbeta de vidskepelser, som fortfarande vidlåder mänskligheten i form av tro på osynliga makter, som bestämmer på jorden. I framtiden behöver människorna en samordnad tro på sig själva och sina egna förmågor.

FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon höll ett långt tal om denna nya inriktning för FN i natt. Han menar att vi människor måste gemensamt ta tag i vårt öde och inse att det är fullt möjligt att utrota svält och våld i världen.

Allt som behövs är medvetenhet, menade generalsekreteraren. En inriktning, som gör att människor kan känna medkänsla med andra och inte alltid roffar åt sig så mycket som möjligt av jordens tillgångar.

Livet är helt enkelt inte en strid, sade generalsekreteraren. Det är en stor missuppfattning.

7 kommentarer:

 1. hmmmm, jo du Ann Helena,
  är det inte 1:a april idag ????

  Men det är ju ingen dum nyhet !

  SvaraRadera
 2. Maukonen: Denna dagen får man önska sig och skriva om vilka nyheter som helst... och det är ju bra!

  SvaraRadera
 3. Roligt skämt! Mindre roligt är att du som gammal journalist skriver "ta ett beslut" när du om någon borde veta att man fattar beslut. Men det var säkert också en del av skämtet. Du är förlåten!

  SvaraRadera
 4. Cavatus: Du behagar skämta med mig! Back at you... ;)

  SvaraRadera
 5. Bra skämt. Precis lagom vrickat för att det skulle kunna finnas lite sanning i det. Tja, i fallet Libyen finns det ju lite sanning eftersom man nu gör sig av med en diktator dolt under massa nonsens om flygförbudzon och annat.

  SvaraRadera
 6. Kära Ann! Jag trodde ett ögonblick att det var sant. Vilken fantastisk känsla!

  SvaraRadera
 7. Gitta: Jo visst vore det... men det blir helt säkert verklighet en vacker dag :)

  SvaraRadera