lördag 9 april 2011

Blond gärningsman tog fem med sig i döden

En 25-årig man sköt och dödade fem människor och skadade många när han öppnade eld med automatvapen i ett affärscentrum i Alphen aan den Rijn i Nederländerna i dag.

Det meningslösa dödandet tog också hans eget liv. Området där detta hände har omkring 70 000 invånare.

Mannen som sköt var klädd i bomberjacka i läder och kamouflagebyxor. Hans identitet är inte känd och motivet är också okänt.

Uppdaterat 19.08

Ett brev har hittas på den döde mannen och nu uppges sju vara döda sammanlagt.

Uppdaterat den 10 april:

Skytten heter Tristan van der Vlis och var känd av polisen. Han var medlem i en skytteklubb och bodde hemma hos pappa. I ett brev i hans bil skrev han att det fanns sprängämnen i andra gallerior. Här är ett foto på honom.

7 kommentarer:

 1. Den unge mannen som massakrerade skolevelever i Brasilien häromdagen har visat sig ha kopplingar till muslimer i Brasilien. Återstår att se vad/vilken tillhörighet mannen i Holland hade. Om det var en fråga om Sudden-Jihad eller inte....

  SvaraRadera
 2. En typisk sjelvmordsterrorist. Planeten kryllar av sadana numera. Tacka en viss religion for det. Det borjar bli ont om oskulder i paradiset.

  SvaraRadera
 3. doublecrona och el malo: Det kan lika gärna ha varit en höger- eller vänsterextremist som någon religiös terrorist. Alla är lika knäppa. Totalt meningslöst att döda och dödas. Livet är till för att levas till slutet!

  SvaraRadera
 4. Hur kan du skriva i din rubrik "Blond gärningsman tog fem med sig i döden" när du senare skriver att hans identitet inte är känd? Var du där när det hände eller!?

  SvaraRadera
 5. Maurycy: Hårfärg har väl inte något med identitet att göra? Jag kan byta hårfärg inom en halvtimme om jag vill. Identitet är personnummer och namn plus en beskrivning av vad för person han var. Inte heller att han hade bomberjacka, svart i läder eller kamouflagebyxor på sig. Han syntes senast så i TV för nån timme sedan. Han är därför inte identifierad.

  SvaraRadera
 6. Frågan är väl mer varför hårfärgen hamnade i rubriken. Den är väl på inget sätt relevant för händelsen ifråga. Det låter konstigt - "Rödhårig kvinna förskingrade miljoner" eller "Krullhårigt barn drunknande i swimmingpool".

  SvaraRadera
 7. thesoundof: Hårfärgen hamnade inte i rubriken. Jag skrev den och eftersom jag visste att han var blond (färgad eller inte) så skrev jag det. Det var relevant information då.

  Nu är hans namn och att han var självmordsbenägen plus att han hade bott i Alphen an den Rijn länge mer intressant. Att han var en vit man, som tröttnade på livet och ville ta med sig fler i döden. Sk utvidgat självmord. Det är ett känt begrepp och motsvarar vad som annars har hänt i skolor i Finland eller USA eller andra länder.

  Varför han gjorde det egentligen kommer vi nog aldrig att få svar på. Men han var ingen terrorist med en bakgrund i någon idelogi. Vad jag vet. Vet någon mer så berätta det.

  SvaraRadera