onsdag 13 april 2011

Hannah Fredriksson tar hand om sin mamma

Hon skriver själv om det på DN Debatt i dag. Hon är 19 år och har ingen anledning att försörja sin mamma.

Hennes mamma är sjuk och utförsäkrad. Men det finns en styvfar i familjen, som har funnits med länge och de har genom bättre ekonomi kunnat flytta till eget hus i Habo.

Hannah Fredrikssons historia handlar inte om f-kassan eller hur dåligt vårt system fungerar, utan om att en mamma inte har kunnat ta hand ordentligt om sin dotter. Och någon biologisk pappa fanns tydligen inte.

Föräldrar har försörjningsplikt mot sina barn tills de fyller 20 år. Sedan ska de klara sig själva. Hannah Fredriksson är alltså inte omhändertagen av sina föräldrar och har tydligen aldrig varit det ordentligt.

Hon har ständigt fått ta hand om sin mamma eftersom mamman inte på många år har klarat ens hushållet.

Hannah Fredriksson säger att hon nu äter antidepressiva för att klara sig och går i skolan samtidigt som hon jobbar nattpass på helger.

Detta är misshandel av ett barn. Inte ett försäkringssystem som inte fungerar.

Hannah Fredriksson har ingen skyldighet att ta hand om sin mamma. Det ska hennes mammas sambo göra i första hand. Sluta att vara den perfekta uppoffrande dottern Hannah!

9 kommentarer:

 1. Viken planet är du född på Ann Helena Rudberg???
  Föräldrarna har försörjningsplikt mot barnen till de är 20 fyllda... Misshandel av barn... Bla bla!!!
  Det finns faktiskt människor som blir sjuka och får svårt att klara sin vardag. Och då är det fantastiskt att det finns anhöriga/vänner i ens närhet som vill hjälpa till.
  Socialfärsäkringsreformen är förfuskad i jakten på pengar och presumtiva fuskare. Plötsligt blev alla sjuka misstänkta fuskare. Till och med en inbiten moderat som jag inser att vi måste se över systemet. Alla har rätt att vara sjuka och alla har rätt/skyldighet att arbeta när man inte är sjuk. Det är inte tabeller och tyckande som skall avgöra sjukdomsgraden. Dt är läkarvetenskapen och det sunda förnuftet som skall avgöra.
  Ann Helena, om du någon gång blir allvarligt sjuk så hoppas jag, för din skulld, att det finns en Hannah elle någon annan i din närhet som ställer upp för dig!

  Thomas Carlsson (M)

  SvaraRadera
 2. Käre Thomas!

  Du vet tydligen inte hur vårt samhälle är uppbyggt. Trist om du jobbar med politik. Denna unga dam har ingen som helst skyldighet att försörja sin mamma och sin styvfar. Det är hennes föräldrars skyldighet att försörja henne. Så länge hon går i skolan.

  Om hon nu går ut gymnasiet i vår så har hon skyldighet att försörja sig själv sedan. Då kan hon få hjälp från samhället med detta.

  Hon borde ha en biologisk pappa, som har haft skyldighet att ta hand om henne under hennes barndom, men detta framgår inte. Eller också kapades kontakten.

  Det här är helt klart barnmisshandel.

  Detta påminner mig om min farfars syster, som var äldst i syskonskaran och som tog hand om sin sjuka mor tills hon dog och därför inte heller kunde gifta sig med sin älskade förrän mamman var död.

  Allt detta ägde rum i början av 1900-talet. Då fanns det inga samhälleliga system, som tog hand om detta, som det finns nu. Så då sågs det som naturligt att en dotter stannade hemma och gjorde detta, även om det blev så att hon fick ge upp sitt eget liv.

  Men det här är nästan 100 år senare. Vi lever inte i ett samhälle där flickor måste offra sina egna liv för sin mamma.

  Snacka inte skit om något du uppenbarligen inte känner till! Partivänner till Thomas upplys honom om vad som gäller!

  SvaraRadera
 3. Kära Ann Helena

  Du skriver bland annat följande till Thomas
  "Du vet tydligen inte hur vårt samhälle är uppbyggt. ..."

  "Snacka inte skit om något du uppenbarligen inte känner till! Partivänner till Thomas upplys honom om vad som gäller! "

  Det är snarare du som verkar ha en rosaskimrande bild av dagens Sverige där människor tas hand om, inget är mer fel. Vi har en hel del människor som är sjuka och som inte blivit friska enligt den lagstadgade tidtabell som våra styrande beslutat om och de har då utförsäkrats.

  Så vad menar du de och deras anhöriga ska göra? Hitta en ättestupa och låta de som fortfarande är sjuka kasta sig ut det är ju humant och modernt eller?

  Hannah tar det ansvar för sin mor som samhället borde ta, men som det inte gör. Det du beskriver skedde för 100 år sedan men tack vare vår regering så har detta återinförts, sån omsorg har de om oss Svenskar. (OBS! Sarkasm och Ironi) Så ta och vakna upp och välkommen till år 2011.!

  SvaraRadera
 4. Anders: Föräldrar har fortfarande ansvaret för sina barn. Det är ett fundament i vårt samhälle. Om en mamma är sjuk så är det inte barnets ansvar.

  Detta är den vuxnes ansvar, men uppenbarligen så uppför sig varken Hannahs mamma eller någon annan vuxen (sambon) som om de vore detta.

  Hannah har också en bror, men han har flytt huset uppenbarligen, för han är inte skriven där.

  Detta som pågår i denna familj är fullkomligt vansinne och handlar om att denna dotter uppför sig om vårt samhälle inte innehöll någon annan än hennes själv som kan ta hand om hennnes mamma.

  En självförtryckande roll, som har fått henne att gråta sig till sömns och gå på antidepressiva läkemedel (vilket hon själv berättade).

  Lite ansvar kan också de vuxna ta. Är det inte något i fördelningen av bördorna i denna familj, som verkar fel?

  Migrän är heller inte obotligt. Denna mamma är 44 år. Tycker du att hon ska belasta oss andra livet ut? Eller har möjligen sambon något ansvar för henne?

  Hennes styvfar är 38 år. Tycker du inte att han kunde ta ansvar? Eller hennes biologiska pappa?

  SvaraRadera
 5. Wow, det finns uppenbarligen ingen gräns för hur ego man kan bli! Stackars lilla übercyniska dig, Ann Helena, som inte har något bättre för dig än att sparka på någon som redan ligger. En favorithobby kanske?

  Jo visst, mamman har förmodligen valt att bli sjuk för att jävlas med resten av familjen och inte minst sin egen dotter.

  Du är tydligen läkare också som kan bedöma hur pass grav hennes sjukdom är. Bra, då blir ditt uppdrag att göra henne frisk och det så snart som möjligt! För du vill väl att det ska ordna upp sig för Hannah och hennes familj?

  "Tycker du att hon ska belasta oss andra livet ut?"

  Mig får hon gärna belasta ända tills familjen kommit på fötter. Det är min förbannade plikt som medmänniska och samhällsmedborgare att hjälpa till när andra har det svårt. Om det innebär att jag inte kan köpa mig ännu en ny bil den här veckan också så överlever jag säkerligen det.

  Hannah gillar förmodligen sin mamma och vill hjälpa till när samhället under den nuvarande regeringen vägrar att ställa upp.

  SvaraRadera
 6. Leo: Det man anklagar andra för brukar vara det man själv är. Samhället har aldrig ställt upp på det här, inte under någon regering. Det har alltid funnits regler och bestämmelser. När jag var ung kom f-kassan hem och kollade att man verkligen var hemma och var sjuk.

  Jag vet många människor har råkat ut för sjukdom, men det har aldrig betytt att barn har fått offra sig. Det här är det mest extrema fallet jag har hört talas om. Hör du inte vad flickan säger? Hon orkar inte. Hon blir sjuk själv.

  SvaraRadera
 7. Anna_Helena för mig får denna migränsjuka kvinna gärna belast tills den dag hennes migränanfall har upphört. Om hon är arbetsför ska varken du, jag eller FK ta ställning till utan det bör vara en fråga mellan läkaren, kvinnan och hennes arbetsgivare. Om inte det finns någon arbetsgivare som är beredd att erbjuda ett jobb där arbetstiden anpassas efter kvinnans migränanfall i stället för efter arbetsgivarens behov ska kvinnan givetvis har rätt att vara sjukskriven tills den dag hon är frisk eller det dykt upp ett effektivt botemedel utan biverkningar mot hennes migrän.Det är ett sådant samhälla jag vill ha inte det sköt dig själv och skit i andra samhälle som alla egosistiska alliansröstare verkar vara för. Fy skäms på er//susanna svensson

  SvaraRadera
 8. Fasornas susanna svensson: Men att du inte kan se hur barnet i familjen har haft det och har det. Hon har jobbat sedan hon var 14 år, för att ta hand om sin mamma. Både hemma och utom hemmet. En tredjedel av sitt liv. Är det rimligt? Denna kvinna har ödelagt sitt barns liv uppenbarligen under utbristande om att hon är så elak. Ett komplett offer.

  Resten är inte upp till varken dig eller mig. Jag har själv haft medlemmar med migrän i familjen, den svåra varianten med aura. Det har läkt ut av sig själv med hjälp av naturläkemedel. Hjälp finns!

  Fy skäms på dig själv susanna! Gud så barnsligt att komma med sånt.

  SvaraRadera
 9. Susanna: Jag strök din kommentar för den var för rabiat och hade inget med verkligheten att göra. Berätta om dig själv istället. Bor du i Örebro i radhus och har en 18-årig son. Är du arbetslös? Berätta om din skräck för framtiden och för din sons framtid. Det skulle i så fall vara mera moget. Att slå med rallarsvingar omkring sig gör inte att det blir bättre. Väx upp!

  SvaraRadera