onsdag 6 april 2011

Astrid Lindgren på tjugan

Det blev allas vår sagoberätterska Astrid Lindgren, som får pryda våra tjugokronorsedlar. Det berättade Riksbanken vid en presskonferens i dag.

För övriga sedlar blev det Dag Hammarskjöld för 1 000 kronor, Birgit Nilsson för 500 kronor, Ingmar Bergman för 200 kronor, Greta Garbo för 100 kronor och Evert Taube för 50 kronor.

Motivet runt dessa blir olika från deras hemtrakter, som med Ingmar Bergman Gotland och med Greta Garbo Stockholm, Skåne för Birgit Nilsson, Bohuslän för Evert Taube och Lappland för Dag Hammarskjöld (han älskade Lappland och har skrivit förord till en bok om detta landskap). Plus förstås Småland för Astrid Lindgren.

Dessutom blir det en tvåkrona, som nytt mynt. Själv har jag gamla femmor i sedlar, antagligen värdelösa, från 1955, 1978 och 1981. Så svårt att slänga ändå.

2 kommentarer:

  1. Jag hoppas du noterat att förslaget inte är jämställt. 1250:- för männen mot 620:- för kvinnorna. Patriarkatet slog till igen! ;)
    http://www.newsmill.se/artikel/2011/04/07/riksbanken-g-r-om-g-r-j-mst-llt

    SvaraRadera
  2. Leif: Jo jag tänkte på att den dyrbaraste mannen fick största summan. Men han var väl värd det Dag Hammarskjöld som offrade livet för världen. Astrid Lindgren sysslade ju bara med barn. Jag har träffat henne och hon älskade verkligen barnen. Vi har den värld vi har. Den förändras långsamt.

    SvaraRadera