fredag 29 april 2011

Prinsessbröllop

Idag så blir de ett gift par prins William och hans prinsessa av folket Kate Middleton. Vi får hoppas att prinsens föräldrars misslyckade äktenskap inte smittar av sig på nästa generation.

I det här fallet har prinsen inte haft samma press på sig som fadern att hitta rätt flicka istället för den gifta älskarinna han till slut gifte sig med när modern till hans barn hade dött i en bilolycka.

När man drar samman det engelska kungahusets historia så blir det en dokusåpa, väl i klass med den fantasi, som författare av sådana TV-historier kan uppbringa.

Det tvångsartade mönstret, som denna familj är intvingade i har inte varit lätt att leva upp till för många av dess medlemmar. Drottning Elisabeth borde inte ha suttit på tronen, men det blev så för att kung Edward VIII älskade en frånskild amerikanska Mrs Simpson och det enda sättet de kunde gifta sig på var om han abdikerade.

Han gjorde så den 11 december 1936. Den 8 mars 1937 fick han av sin bror och efterträdare, Georg VI av Storbritannien, titeln "hertig av Windsor", en titel som dog ut med honom. Edvard och Mrs Simpson gifte sig den 3 juni 1937 i en privat ceremoni nära Tours i Frankrike.

Istället blev således drottning Elisabeths pappa Georg VI kung. Och hon själv tog över 1953 vid 25 års ålder. Hon har varit en stabil monark, men vad som händer efter henne står fortfarande skrivet i stjärnorna.

Inte vill engelska folket ha hennes son till kung? Prins Charles som bedrog sin maka, den älskade prinsessan Diana, och som själv har skilt sig och gift om sig igen?

Här är tiderna för dagens bröllop. Bröd och skådespel för folket var redan romarnas slogan för att folket skulle vara lugnt och enat.

Drottning Elisabeth tillhör de förmögnaste i världen med en uppskattad förmögenhet på nära fyra miljader, men tex diktatorn på Kuba Fidel Castro slår hennne med omkring dubbelt så mycket i tillgångar.

PS. Men visst var det konstigt att bara Kate fick en ring. Inte han. Och att hon kallas för prinsessan William, för hon har ingen egen titel. Hon är ju bara en vanlig av folket. Gamla England. Det kommer att trilla samman när drottning Elisabeth dör. DS.

2 kommentarer:

  1. "Inte vill engelska folket ha hennes son till kung? Prins Charles som bedrog sin maka, den älskade prinsessan Diana, och som själv har skilt sig och gift om sig igen?"

    Tja, vadårå -- varför införde Henrik VIII en separat engelsk kyrka med sig själv som överhuvud, om inte just för att kunna skilja sig och gifta om sig igen?

    SvaraRadera
  2. Christian: Mmm Henrik VIII var det inte han som tog död på sina fruar också? Har inte engelska folket utvecklats ett dugg på 500 år menar du?

    SvaraRadera