torsdag 14 april 2011

Sälj din kropp få råd med begravning

Ett obehagligt förslag har dykt upp om att anhöriga ska få kostnaden för begravningen betald ifall de går med på att sälja organ från den döde.

Det tycker jag är ett snäpp värre än att någon själv tar sig till Indien eller något annat land och säljer sin ena njure.

Att blanda in pengar i denna industri, där läkare tycker det ska finnas organ, för att de ska kunna använda dessa till andra är mycket konstigt tänkt.

Våra kroppar borde faktiskt vara våra egna också efter döden. Var och en måste vara fri att bestämma medan den lever vad som ska hända med dem också efter döden..

En svart marknad kan uppstå, där släktingar säljer delar eller hela sin släktings kropp. Mycket märkligt.

Alla kroppar kan heller inte användas. Gamla uttjänta sjuka faster Berta vill nog ingen ha. Att göra en penningmarknad av detta känns mycket stötande. Låt våra kroppar vara ifred!

Detta riskerar bli en ny variant på fattigbegravning. Att människor som inte har råd att betala ska låta anhöriga sälja sin kropp för att ändå kunna få en anständig ceremoni.

Svenska forskare sägs ha kommit på denna strålande idé. De befinner sig på Linköpings universitet och en av dem heter Gustav Tinghög. Han är hälsoekonom. Har dessa forskare verkligen tänkt igenom det hela? De andra heter Omar Faisal och Stellan Welin.

Gustav Tinghög verkar ha fått kalla fötter för han säger nu att det är tänkt som ett "litet debattinlägg". Jag som trodde att forskare vid universitet var seriösa.

10 kommentarer:

 1. Äh, du är alldeles för vidskeplig. En död kropp är ingen människa. Den kan användas i forskningen eller till djurfoder, byggnadsmaterial, möbelklädsel etc ; )

  SvaraRadera
 2. thesoundof: Ha, ha. ha. Jag det går inte ens att ta dig på allvar. Om du inte är nazist.

  SvaraRadera
 3. Osunt förslag. Jag vill nog gå hel in i döden om det är tillåtet. Kanske organ blir så eftertraktat som dom skär i en mot ens vilja.

  SvaraRadera
 4. Parnassen: Jo det kan bli så att dom helt enkelt beslutar att här ska allas kroppar stå till förfogande. I så fall måste man väl åtminstone få säga nej.

  SvaraRadera
 5. Väldigt olustigt faktiskt. Det här är ett område där man inte får slira.
  Det har länge pågått en visserligen diskret, men ändå kraftfull, kampanj för att var och en ska lämna samtycke till donation. Det har också varit lätt att förstå att kampanjens tillskyndare gärna hade sett att samtycke är underförstått om den potentiella donatorn ingenting sagt i frågan.
  Nu är det nog dags att sätta ned foten! Donation eller inte donation är varje individs ensak och rättighet. Att blanda in pengar leder bara till moraliskt moras. Se bara på organimperialismen gentemot u-länderna och de stackars människor som utnyttjas å det grövsta där! Eller varför inte Kinas smutsiga hantering. Pengar har inte någon plats här.

  SvaraRadera
 6. Först tog de våra barn…
  Nu tar de våra organ.
  Vad blir kvar? Själen?
  Hos dem som inte har sålt den… :(

  SvaraRadera
 7. Snart kommer det säkert en lag om att om man är en kompatibel donator måste man donera död som levande. Ni vet återvinning och källsortering är ju den nya flugan. ;-)

  Så mitt förslag, gå in i döden utan något att ångra och förhoppningsvis har man då slitit alla organ till det yttersta så det inte finns något att hämta..

  SvaraRadera