söndag 3 april 2011

FN-personal blev martyrer

Vakterna inne i det hus där FN-personal dödades hade order om att inte skjuta. Det stod vakter på en en mur och tittade på när andra blev dödade.

Vakter inne på gården sköt i marken för att varna innan de blev övermannade och dödades. Var det moraliskt och etiskt riktigt handlat? Ska FN-personal vara beredda att bli martyrer i tjänsten?

Är det inte muslimer som kommer till himlen och får 72 jungfrur i sådana situationer? Som självmordsbombare? Självvalda martyrer. Inte kristna.

Den ende som skonades var en rysk chef, som bad till Allah. Alltså låtsades vara muslim och försökte övertyga de anstormande om att det var tomt annars. Men det var det inte. Så de dödades.

Ska man försvara sig när livet är i fara? Jo, det tycker jag. Det är fullkomligt ohållbart att offra sitt liv när det inte behövs. Vare sig man är kristen eller muslim.

Talibanerna förnekar inblandning i attacken.

Allt skylls på att pastor Terry Jones (obs inte brittiske komikern) i USA har bränt koranen. Stackars mänsklighet, som aldrig kommer förbi tron på tusenåriga ord och döda gubbar.

Hade inte medierna rapporterat om att pastorn brände något så hade alltså inte detta hänt. Blod på pastorns och mediernas händer. Typiskt religiösa galningar. Plus att allt är inte nyheter. Det mesta skrivs det faktiskt inte om.

10 kommentarer:

 1. De riktiga martyrerna är de afghaner som slaktades till döds av NATO-flyg i förra månaden (varav 9 var barn). Läs mer på http://mikaelhakim.wordpress.com

  SvaraRadera
 2. Hamid. Jaha nu är det martyrtävling alltså? Ska vi köra VM i martyr är det så du menar. Eller kanske nya OS? Fy fan för dödande vilken sida som än utför detta. Så länge mänskligheten inte har lärt sig detta, så har vi inte kommit nånvart. Då blir det bara blame-game. Ushianmej vad trött jag är på sånt. Både i stort och smått. Läs även förra inlägget om historiska beslut i FN.

  SvaraRadera
 3. Blodet är på muslimernas händer. Att de inte kan acceptera vår frihet ska inte skyllas på vare sig media eller Terry Jones.

  Bäst vore om vi drog oss ur Afghanistan och att muslimerna i Väst åkte hem till sina länder. Men givet den materiella välfärd som vi otrogna bjuder på så är väl det sistnämnda osannolikt.

  SvaraRadera
 4. thesoundof: Säkert sant att alla vill leva gott... gärna på andras bekostnad. Och slippa krig. Vem vill inte det? De sociala rättigheterna är allas, även om man inte har betalt dem. Redan på 80-talet fanns det små lappar här och var som sade att Sverige var allas naiva utnyttjade xxxx... men lösningen är inte att alla åker hem. Jorden är och kommer att förbli en enhet så länge vi har flygplan och andra världsomspännande kommunikationer.

  SvaraRadera
 5. kraxpelax: du är född negativ och pessimist tror jag... eller hur är det? Medelklass är vi väl allihop? Ha det gott ändå!

  SvaraRadera
 6. Nja, vi behöver väl inte acceptera villkorslös mångkulturalism bara för att det finns världsomspännande kommunukationer. Japan har inte tagit till sig pluralismen och åtnjuter en mycket blygsam våldsbrottslighet - hälften så många mord per capita som Sverige. Och då har jag inte räknat med odygdiga kvinnor som "faller" från balkonger och liknande.

  SvaraRadera
 7. Vi bör inte medverka till dödandet i Afgahnistan. Låt dem föra sitt eget krig. Talibanerna är ju inte kloka - men det är ändå deras land och vi vet inte ens om resten av befolkningen vill ha oss där. Kanske föredrar de talibaner? Låt dem vara som de är även om de har medeltida värderingar. Jag tror faktiskt att de flesta afgahner som i dag för ett krig mot talibanerna tillhör den lilla bildade överklassen i landet.

  SvaraRadera
 8. Gitta: Björn Ulvaeus tycker som du för att de är så religiösa där så det blir bara mer elände när väst är med. Men då lämnas ju kvinnorna åt talibaner och mullor? Är det rätt. Svårt problem.

  http://www.newsmill.se/artikel/2011/04/03/koranbr-ket-visar-att-det-r-dags-att-dra-sig-ur-afghanistan

  SvaraRadera
 9. Ann! jag tror faktiskt att vi ska lämna också det problemet till afgahnerna. Det finns progressiva krafter bland dem. Men vi ska naturligtvis hjälpa dem med demokrati och jämställdhet. Men på annat sätt än genom vapen och bomber!

  SvaraRadera
 10. Håller med Gitta. Vi kan naturligtvis försvara oss mot terrorism med militära aktioner mot träningsläger och liknande. Men att ta på oss rollen som folkuppfostrare blir väldigt konstigt. Det blir som ett slags välmenande kolonialism.

  SvaraRadera