måndag 10 augusti 2009

Jag tackade nej till DebattJag blev uppringd av Debatt i Göteborg, som ville att jag skulle ställa upp och diskutera det här med flickmord. Blev utfrågad av journalisten Johannes Cleris apropå att jag har skrivit på Newsmill om flickmordet i Stureby.

Jag svarade gärna på frågor, men att vara med i studion skulle säkert ge mig en hjärtattack. Avskyr direktsändningssituationer. Har varit med en gång i TV4 när vi diskuterade för och emot mobiltelefoner (jag var mot, har fortfarande ingen) för länge sedan.

TV är ett ytligt medium i sig och ännu värre blir det när alla ska sitta i en studio och diskutera. Herregud. Det påminner mig om högstadiet - realskolan - där jag gick.

Det var de allra värsta skolåren och där försökte jag alltid gömma mig, men det såg förstås vår hemska tysklärarinna, så då tog hon fram mig till svarta tavlan, för att riktigt chikanera mig inför klassen. Tur att dom avskaffade den skolformen.

Nä, om jag ska vara med i TV ska det vara i en lång intervju hos Malou von Sivers eller någon, som är intresserad av vad jag har för tankar och av de böcker jag har skrivit. Och vi ska prata tills vi inte har mer att prata om och sedan ska detta klippas ihop och bli något snyggt och snitsigt, som sänds på en bra tid.

Astrid Olsén på TV2 har till och med gjort en film med mig och Nina Lekander som huvudpersoner. Hon gjorde det den gången när vi bägge jobbade på TreNioNio, kulturtidningen, där jag träffade min nuvarande sambo. Det tyckte jag var bra. Det blev tillräckligt långt och uttömmande. Och vi fick ha synpunkter på den färdiga produkten också.

Men att sitta i Debatt och slåss med en massa andra som vill ha fram sin mening. Nä, tummen ned. Tror faktiskt att programformen har överlevt sig själv. Sorry redaktionen och sorry Belinda.


12 kommentarer:

 1. Debatt borde vara på minst en timma helst en och en halv. På fyrtiofem minuter och två ämnen blir de flesta bara frustrerade. Jag håller fullständigt med dig att vara i TV under vettiga förhållanden är mycket trevligt men inte under tidspress.

  TV är ett mäktigt medium och det vet alla som arbetar med och i det.

  SvaraRadera
 2. Det var jättesynd att du tackade nej, tycker jag. Det hade varit roligt att se och höra dig.

  SvaraRadera
 3. Jag håller med Ramona om att programmet borde vara minst en timma och ämnena färre.
  Under en period i min gröna ungdom var det Kvällsöppet varenda kväll - sist på kvällen - med utsträckt sändningstid med en halvtimma nästan varenda gång. Det tyckte jag var väldigt bra och spännande.

  SvaraRadera
 4. Äsch Monica... dom hade bara tuttat ihop mig med de mest rabiata kvinnorna... inte kul att sitta där med hela feministligan... ska bli intressant och se om dom ändå får ihop ett program om detta ämne: alltså det skulle handla om flickmorden och det skulle dras generella slutsatser, vilket inte jag ville... vi vet inte tillräckligt för att göra det... det skulle i så fall bli det gamla vanliga att män är onda och vill bara döda... det kommer mera för min del...

  SvaraRadera
 5. Jag skulle inte heller ställa upp. Hackat och hackat. Nej, det är inte värdigt. Fast det hade varit kul att se dig.

  SvaraRadera
 6. Helena: Asså nu missade du åtminstone mej... vadå hackat och hackat...?

  SvaraRadera
 7. Asså - allt blir så hackat i debatt. Folk hinner ju inte prata till punkt. Det blir köttfärs av alltihop. Mest synd var det om Osama Awad som hade behövt hjälp när han var med.

  SvaraRadera
 8. Ja då är jag med... och jag led verkligen med Osama, som skulle ha behövt att den speedade programledaren hade haft lite tålamod och väntat in honom... men så är Debatt.

  SvaraRadera
 9. Ville bara ge lite kredit för din artikel och svar samt debatterande på Newsmill. :)
  Håller inte med i allt det du säger men det inger respekt att du går in bland kommentarerna.
  /Petter.

  SvaraRadera
 10. Tack Petter... den här gången tänkte jag inte ge mig... det ger mig en slags hård utbildning att kommentera, för jag måste hela tiden överväga vad jag säger och var jag befinner mig...

  SvaraRadera
 11. Jag håller med Petter. Du är en väldigt viktig röst.

  SvaraRadera
 12. Tack Anonym ibland tror jag att jag är ensam i hela världen... det är den skapande kreativa människans förbannelse, så det betyder väldigt mycket för mig att ni säger det ni säger... tack...

  SvaraRadera