fredag 28 augusti 2009

Chefredaktör Jan Helin förtiger 90 procent av dödandetI Aftonbladet i dag berömmer sig chefredaktör Jan Helin av att de publicerar namn på den senast dödade kvinnan. Men samtidigt förtiger han att de flesta som dödas av mord, dråp och misshandel i Sverige är män.

Omkring 1 900 människor har dött i Sverige till följd av våld sedan år 2000. Av dem var 153 kvinnor, som mördades i ett nära förhållande. Ca 240 människor per år faller offer för dödligt våld och omkring 20 av dem är kvinnor, som dödas av en familjemedlem eller släkting.

De flesta som dödas är män, men i Aftonbladet är det bara kvinnorna som har namn. Så männen räknas inte?

De får skylla sig själva, som är aggressiva? Eller vad beror det på att män ses med andra ögon i Aftonbladet än kvinnor? Är män fortfarande ett slags kanonmat, som går åt i stridens hetta?

Eller har de en vilja och en annan frihet än kvinnor? Är kvinnorna ett slags mähän, som inte begriper sitt eget bästa?

Vad är det för urgammal kvinnosyn Aftonbladet företräder? Kvinnor är hjälplösa i nära förhållanden? De faller offer för män. De kan inte försvara sig.

Det är ytterst få människor som dödas överhuvudtaget i Sverige av andra människor. Mellan 2-3 per 100 000 invånare och år. Men om man läser enbart Aftonbladet så får man uppfattningen att män är onda och dödar sina kvinnor i förhållanden. Att kvinnorna faller offer för männens inbyggda ondska. Detta är inte sant.

Män är inte farliga. Men fortfarande inbillas många kvinnor, att de inte kan umgås med killar för då blir de slagna, misshandlade och dödade. Detta är inte sant. Aftonbladet och dess chefredaktör Jan Helin upprätthåller en gammal bild, som var en aning mindre lögnaktig för hundra år sedan. Då när det inte fanns ekonomiska eller andra möjligheter för en kvinna att klara sig själv.

Men nu behöver ingen kvinna stanna i ett förhållande, som är skadligt för henne. Det finns alla möjligheter att slippa. Att kvinnor inte genast lämnar en hotfull man ingår i ett gammalt mönster, som Aftonbladet hjälper till att upprätthålla med sin skräckpropaganda om kvinnomord. Kvinnan stängs inne av sin egen rädsla.

Vi behöver en ny journalistik kring våldet i samhället, så att vi bättre förstår vilka mekanismer som ligger bakom. Inte detta sensationella att skrika ut namn på kvinnor, som Aftonbladet står för. Det främjar varken män eller kvinnor.

PS. Jag kan bara hoppas att Torbjörn Larsson slutar på DN, för att han är snabbinkallad för att rädda Aftonbladet från katastrofen Jan Helin. DS.
23 kommentarer:

 1. Vilket Ps.

  Ev. större än rubriken.

  Men du vet ju lite mer om hur olika Chicken Race kan se ut.

  Leroy

  SvaraRadera
 2. Så klart skall det bli rubriker, men man skall se till att belysa den verklighet som råder.

  Hade man haft tydligare lagstiftning och direktiv´, bevakat lämplighet och förmåga sett till så att de som hotar eller tar fått klart för sig att det lönar sig inte. Att skydda de som utsätts för påståenden eller hot gör att barnen´s rätt får en chans. Barnen får en bred social bas att falla tillbaka på.

  Inte sköra trådar.
  Leroy

  SvaraRadera
 3. Jo i det senaste kvinnofallet är två små barn både moder- och faderlösa... vi har en märkligt samhälle, tänkte på det när jag vaknade nyss... det där strukturella våldet som det talas så mycket om från kvinnorörelsen har jag aldrig sett... hela min bok Ett Sekel av Tystnad bygger däremot på att det finns ett strukturellt kvinnovåld... det är dem jag och min familj hela tiden råkar ut för. Både i f-kassan, på arbetsförmedlingen, när jag söker jobb... bara kvinnor så långt ögat når... knappt en enda man.

  SvaraRadera
 4. När det gäller vad herrarna Larsson och Helin ska göra så vet jag inte något om det egentligen... bara att DN:s förlust blir omkring 200 miljoner kronor om det fortsätter så här... kris på alla håll alltså.

  SvaraRadera
 5. Hej Ann! Du måste klargöra skillnade mellan det strukturella kvinnovåld som samhället gör sig skyldig till och det strukturella våld som kvinnorörelsen talar om!

  SvaraRadera
 6. Okej... ska försöka.. dom menar alltså feministerna att det finns ett strukturellt våld i samhället och i hela världen, som männen står bakom. Det är inbyggt i vårt sätt att tänka helt enkelt. Männen är de onda typ, som alltid slår, misshandlar och dödar kvinnor, både enskilt personligt och strukturellt. Fråga Unni Drougge eller Gudrun Schyman.

  Dock är min personliga upplevelse av det långa liv jag har haft att detta våld inte finns. De gånger jag har råkat ut för strukturellt våld i samhället så har det varit kvinnor, som har stått för det. Alltså det finns beskrivet i min bok Ett Sekel av Tystnad hur jag råkar ut för kvinnor överallt. F-kassan, arbetsförmedlingen och som jobbsökande.

  Men feministerna kör med blame-game. Det måste finnas en syndabock och det är männen. Som jag har upplevt samhället i mitt yrkesliv och privat så stämmer det inte. Vi är inte våra kön i alla sammanhang utan människor med olika egenskaper och kvaliteter. Inte i första hand ett kön.

  Det är därför det är så ytligt och katastrofalt när kvällstidningar som Aftonbladet kör detta "fall" nu igen. De beskriver vad som hände och idag står det att mannen i fråga mådde dåligt. Jaha varför fick han ingen hjälp då? Här verkar det återigen vara detsamma som har hänt som med 16-åringarna, som dödade en kompis. Dessa människor dras in i skeenden, som de inte kan se och därför inte kan klara sig emot.

  SvaraRadera
 7. Det står i Expressen (inte Aftonbladet) att mördaren mådde dåligt.. och hur synd det är om alla, särskilt mormor till barnen som inte kommer att orka ta hand om sina barnbarn... barnen är nu i ett jourhem... alla dessa beskrivningar gör (som min gamle lärare Bengt Nerman sa på journalisthögskolan) att kvällstidningarna uppfyller sin kvot av känslogunga... och världen förblir lika oförklarlig som någonsin.

  SvaraRadera
 8. Alltså mormor i detta fall är 52 år gammal och har haft två hjärtinfarkter... en liten pusselbit...

  SvaraRadera
 9. Menar du att bara för att du inte ser eller har upplevt det strukturella våldet så finns det inte?
  Det finns väl mängder med företeelser som du varken har upplevt eller sett men som likväl existerar.
  Du ska var glad att du sluppit undan att uppleva det våld som många andra kvinnor upplever. Dagligen.
  Gläds där du sitter i din skyddande kupa med ögonbindel! För det är det som krävs för att utestänga verkligheten.

  SvaraRadera
 10. Man måste väl skilja mellan det strukturella våld som utövas i samhället och det rent fysiska våldet som utövas av både män och kvinnor. Freja blandar ihop äpplen och päron.
  Robert1

  SvaraRadera
 11. Om ni talar om den 24 åriga kvinnan som blev dödad i Luleå i samband med en vårdnadstvist bör man ev se till vilket agerande soc haft i samband med tvisten där kan finnas olika bakomliggande faktorer. Bla finns mycket brister i deras kunskapsbas enl en riksdagsutredning (SOU)man kallar den tom outvecklad inom socialtjänsten och ofta kan deras medverkan bli konfliktskapande samt konfliktdrivande av olika orsaker, men det ska givervis inte resutera i någons död oavsett kön. Ska man sedan leta orsaker till våld bland unga i dagens samhälle är troligen soc o föräldrar bland de troligaste ställena att söka men der som skrivs om är för få poliser.

  anders

  SvaraRadera
 12. Freja: Som jag har sagt tidigare så finns det mer strukturellt våld i samhället som utövas av kvinnor, för de sitter på massor med platser där det finns makt att uöva över andra människor. På a-kassan, f-kassan, arbetsförmedlingen, socialen osv Finns beskrivet i min bok Ett Sekel av Tystnad precis som mycket annat...

  SvaraRadera
 13. Jan Helin är en riktigt kul typ. Journalistisk för honom är antalet sålda lösnummer inte vad det står i dem. Samma med Guillous krönikor. Läs här vad som står på SvB mycket intressant.
  http://www.svb.se/Ledare/181691

  SvaraRadera
 14. Jag gillar din limerick Ramona. Du har talang!

  SvaraRadera
 15. Ann Helena, du svarade mig genom att upprepa det du skrivit tidigare. Du kommer tydligen inte längre i ditt resonemang.

  Robert, jag klarar av att tolka min egen verklighet. Tack så mycket.

  SvaraRadera
 16. Freja: Jag sitter och jobbar med ett manus om Jackie Kennedy och har precis kommit till det här: "Den syn, som 70-talet förde med sig, att också kvinnor skulle vara fria att skapa sina egna liv och karriärer tilltalade mig. Jag hade alltid varit för samma mänskliga rättigheter för alla och jag engagerade mig också i sådant som Giant Step, som skulle hjälpa unga människor att komma loss från sina fattiga förhållanden i ghettona i Amerika. Jag hade behållit den liberala demokratiska synen på människor och deras förhållanden, som både Jack och Bobby hade stått för. Den hade också alltid varit min."

  Så synd att kvinnorna inte har kommit vidare från 70-talet. Är inte det på tiden nu när det har gått 40 år? Jag tycker absolut det. Att det är dags att sluta se män som fiender och alla kvinnor som offer.

  SvaraRadera
 17. Freja, din verklighet som du anför har inte ett dugg att göra med det strukturella våld som Ann Helena Rudberg skriver om.
  Robert1

  SvaraRadera
 18. Jag vet det Robert 1.
  Det var det jag skrev om... ;D

  SvaraRadera
 19. Ann Helena!

  Ursäkta om jag kommer in sent i debatten, men jag var med och diskuterade ungefär samma sak hos Erik Laakso. en intressant synpunkt kom då upp om antalet självmord i samhället. De är långt mycket fler än vad antalet partnermord är.

  Hur många av de män (och kvinnor) som blir lämnade av sin partner och mister vårdnaden om sina barn väljer inte den utvägen? Kanske är de mångdubbelt fler? Varför rapporterar inte tidningar om alla dessa människors förlorade liv?

  http://www.eriklaakso.nu/?p=2147

  SvaraRadera
 20. Av 1300 självmord så är 1000 män och 300 kvinnor. Kvinnor lever längre och klarar sig bättre i alla sammanhang... att kvällspressen gillar att uppmärksamma kvinnomord beror på att de lever kvar i samma värld som på 50-talet, då kvinnor skulle värnas för de var någon mans egendom...

  Och den synen på kvinnan kommer i sin tur från ett högborgerligt samhälle. Där kvinnorna helt enkelt fick för lite att göra när de inte ens födde barn längre. Och inte ens tog hand om de få barn de födde.

  Så har det aldrig sett ut i bondesamhället för där behövdes både män och kvinnor för annars överlevde inte familjen. Och så såg det heller inte ut i min barndom. Min mamma jobbade hela sitt vuxna liv från 15 års ålder.

  Men vi har väl den press vi förtjänar... ?

  SvaraRadera
 21. Tack för denna artikel, AnnHelena! Du har helt rätt som oftast! /Catweazle

  SvaraRadera
 22. Catweazle: Jag vet det... det tycker min sambo sedan 25 också. Han kommer från Norrland, så ge fan i och hoppa på mig på det där osakliga sättet och köra med att folk blev sårade... det händer mycket skit i Norrland ungefär som shit happens i USA och att mycket skit händer i Stockholm. Det är inte så intressant. Det är orsakerna bakom som är det intressanta. Och det är alltid de jag bryr mig om.

  SvaraRadera