måndag 31 augusti 2009

Anna Odell dömd till böterAnna Odell blev dömd till 2 500 kronor i böter för att ha fejkat psykisk sjukdom. Det tycker jag är en bra dom. Det är trots allt en billig kostnad för att bli kändis.

Märkligt nog känner sig journalister hotade av domen. De kan nu inte fejka sjukdom längre i sitt jobb och skriva artiklar, menar de. Som två DN-journalister gjorde i våras när de låtsades vara förkylda - fast de var fullt friska - och fick en massa antibiotika utskriven.

Jag tycker nog inte heller att journalister behöver fejka sjukdom i sitt jobb. Det måste finnas andra sätt att ta reda på om sjukvården använder för mycket antibiotika. För det var väl syftet med fejkningen?

Och varför ska läkare nu behöva ta reda på om patienter fejkar? Har de inte tillräckligt att göra ändå? För detta kommer nu att bli fallet. I andra länder har man redan fejkningskurser, för att lära sig att avslöja fejkare i sjukvården.

Och nu kräver bland andra Thomas Jackson utbildad läkare och psykiater att simuleringsdiagnostik ska tas med i utbildningen.

Och då får de säkert lära sig att avslöja också konstnärer och journalister...


1 kommentar:

  1. Hej Ann Helena,
    Du som journalist borde väl tycka att man ska utgå från fakta när man skriver? Eller gäller det inte på bloggen? Anna Odell blev inte "dömd till 2 500 kronor i böter för att ha fejkat psykisk sjukdom". Det är rätt och slätt lögn. Tingsrätten tyckte inte att två sprutor stesolid var så mycket att bråka om. Det hon blev dömd för var "våldsamt motstånd" under polisingripandet, och det är en helt annan sak. Själv är jag tacksam för att hon har uppmärksammat människor på hur man kan bli behandlad och för den debatt detta har väckt. Kanske kunde hon ha handlat på ett smartare sätt om hon haft en aning om hur media skulle hugga på detta.

    SvaraRadera