Som individer måste vi utforska vårt förhållande till fysisk kraft och makt. Detta handlar om vår grundläggande livskraft. Men vi behöver bygga upp vår personliga makt utan att sälja oss själva.
Vi fascineras av människor som är oemottagliga för den fysiska världens dragkraft. De blir våra andliga hjältar: som Gandhi eller moder Teresa. Filmfiguren Forrest Gump hanterar makt på ett etiskt sätt. Han är oskuldsfull och har integritet rakt igenom sitt liv och han köpslår aldrig om sin själ.
Vår livskraft är nödvändig för vår hälsa och den personliga kraften vi har gör, att vi kan respektera och hedra andra. Personliga hämndeakter är ett missbruk av energin i vår livskraft. I vårt samhälle anser en del sig ha rätt att ge igen, med skjutvapen, genom att slå ihjäl eller genom att rättsligt ta ifrån någon rätten till sina barn. Allt detta är ett missbruk av den personliga kraften.
Vår personliga etik och vår moral är kopplade till denna livskraft och detta ger oss ett språk, så att vi kan förmedla vad vi godtar och inte går med på i våra relationer. Detta har en sammanbindande kraft. Vi dras till människor, som har samma uppfattning om rätt och fel som vi själva och vi utesluter ofta sådana människor ur vår vänkrets, som bryter mot sin egen etik och moral.
I vårt samhälle står rättsliga processer för denna livskraft, som handlar om att avgöra skuldfrågor och bestraffa överträdelser. Det är hedern som står på spel i våra rättsliga domar. Men för vår livskraft spelar inte millimeterrättvisa någon roll.
Människor dagtingar ibland med sin heder i utbyte mot ekonomisk trygghet. Det är detta som speglas i uppfattningen om att alla har sitt pris. Att ingen kan stå emot tillräckligt mycket pengar, utan att alla går att köpa.
Pengar i sig är ett neutralt fenomen, men de kan bli en ersättning för livskraft. I dessa fall blir varje utlägg av pengar en förlust av livskraft - det behöver inte vara medvetet. Förlust av pengar ses ofta som mycket allvarligt i vårt samhälle, för vi tror ofta på och dyrkar pengar.
När vi sätter pengarna före tron på oss själva eller våra moraliska och inre övertygelser har vi blivit ett slags prostituerade. Då faller den människan i våra ögon precis som ex-statsminister Göran Persson gjorde när han blev konsult. Eller som Johan af Donner, som drar med sig hela Röda Korset i det bedrägeri han har utfört mot organisationen. Där pengar blev det väsentliga och det organisationen stod för inte längre spelade någon roll.
Många föräldrar förstår inte att de inte ska klanka på sina barn, att detta berövar dem livskraft. Och att de därmed raserar familjen och barnens framtid. Att ständigt slå på barnen med ord är psykisk misshandel och minst lika allvarligt som fysisk sådan.
Inte heller begriper många vuxna att varenda gång de ger sig på någon annan verbalt, så förgriper de sig på livskraften. De försöker beröva den personen makt, vilket slår tillbaka på dem själva. Att klaga på motparten i ett nära förhållande är att beröva både sig själv och denne livskraft.
Vår energibalans i kroppen är känslig för sådant. Och i ett samhälle, där allt ständigt handlar om brist på pengar, vilket i sin tur har blivit detsamma som livskraft, så uppkommer också många sjukdomar. Människor mår dåligt när allt koncentreras till detta, istället för att det ska handla om deras egen inneboende positiva livskraft, som kan utveckla förhållandet mellan människor och hjälpa samhället.
PS. Ett näraliggande exempel verkar vara Lars Kepler, dvs makarna Alexandra Coelho Ahndoril och Alexander Ahndoril. De har haft Stieg Larsson som inspiration, enligt dem själva, för att åstadkomma en deckare i tomheten efter hans död. De ser ut att ha sålt sig för ett antal miljoner. DS.
Intressant resonemang Ann. Att pengar ersätter livskraft i vårt samhälle. Men pengar kan också ses som energi som gör nytta - ett synsätt som delas av många inom new age, t ex Depac Chopra. Jag associerade till min förstfödde son som blev uppryckt med rötterna i sex - sjuårsåldern och som vuxit upp till en rotlös människa. Jag ser nu att jag försökt kompensera honom med pengar i vuxen ålder. Men det går inte. Han måste själv ta itu med sitt förhållande till pengar. = sin övergivenhet i barndom.
SvaraRaderaMen vilka är Alexandra och Alexander Ahndoril???
hälsningar frn Gitta
Tack för din kommentar Gitta! Problemet är väl att pengar inte kan ersätta livskraft.. de borde vara neutrala som jag skriver... till och med vår hund vet att han kan ta nåt av oss som vi inte vill, att han ska ta och så kan han byta till sig mat mot detta... han har alltså en viss ekonomisk klarsyn, men använder dessa "pengar" för att få det han behöver:mat.
SvaraRaderaMedan i människors värld kan denna energi förvridas till att ta över makten... över deras själar... ja vilka är Alexandra och Alexander Ahndoril... det kan man fråga sig.. de har skrivit böcker, som inte så många har läst, men den mest uppmärksammade blev Regissören om Ingmar Bergman, som kom 2006. Det blev mycket omskriven för att Ingmar själv gick ut och fördömde den, fast han hade godkänt manus...
Aha, Lars Keppler, nu fattar jag. Och jag blir faktiskt heligt förbannad. Dom där två som kuppat Bonnier och nu alltså DN och hela köret. Fy -f-n vilken miljonsoppa - det värsta är att alla ALLA går på sådana färsäljningsknep. Det är så i dag - bre på av h-e så får du gehör i massmedia -samma sak inom den s k konstvärlden, typ Anna Odell - som skapat sig ett namn genom att kuppa psykvården och lura några godtrogna hjälpande människor. Det är vidrigt. Och det förstör naturligtvis för de ärligt skrivande och målande konstnärerna som aldrig blir uppmärksammade - och nulla kosing. Men det kanske man ska vara stolt över i dag - den därlivskraften som gör att man ändå strävar, skriver, sjunger etc - därför att det ger själen näring och sammanhang i livets förvillelser.
SvaraRaderaJag tänker ofta på min bror Ola Magnell - han får numera inte mycket mediastöd - ändå kommer folk för att lyssna. Hörde honom senast på Kackelstugan, Öland. Och han var lysande. Stolt över honom.
Hej då
Gitta
Mmm pengar styr världen... eller inte. Det beror väl på hur man ser det. Har nyss mejlat till vår förläggare att jag drar vidare ut i världen... och han svarade att "det står mig fritt att presentera mina manus för andra förlag"... jag skrev tillbaka att det var onödigt att skriva så, för vi har väl inte något slavkontrakt...och inte heller något samarbete om mina tidigare böcker heller (fast tyvärr är jag uppbunden ett par år till) men dom har varit så ointresserade så dom har väl inga resurser till några fler böcker kan jag tänka... svåra tider och då gäller det att dra till med lite marknadsföringsknep och lura på läsare böcker... men världen vill nog inte riktigt bedras... har sett Hypnotisören ligga i stora högar överallt... ha en trevlig kväll Gitta!
SvaraRaderaHej igen. Var inne i bokhandeln i Kalmar. Och där presenterades "Hypnositören" som "årets bästa bok" - när jag påpekade att detta var att lura läsarna sa expeditien att det hade minsann stått i media - och själv hade hon läst boken och den var så bra så bra...
SvaraRaderaGotnatt från Gitta
Jo propagandan har tagit skruv... rena hjärntvätten, men inte har väl författarna kuppat Bonnier och DN? Nog visste Bonnier vilka dom var och försökte upprepa sitt eget skop från 70-talet med Bo Baldersson?Vem det var tvistas det ju fortfarande om....
SvaraRaderaOch DN är väl inte kuppat... om du menar kultursidan så är väl dom som dom alltid har varit - vänsterpartister - och allt som passar in i den världen (vet inte om Hypnotisören gör det, men kan misstänka det eftersom Stieg Larsson var sån) gillar kultursidan... när jag jobbade där hade vänsterpartiet absolut övertaget över allt annat... man skulle se världen med dessa glasögon...och inte har det ändrat sig de flesta som jobbade där då, jobbar där än...
Kupp betyder överraskande handling, med kuppat menar jag att författarna lyckats med sin avsikt,dvs att väcka uppmärksamhet. Och media går genast på deras trick och gör reklam för boken.
SvaraRaderaGitta
Okej då förstår jag... ;) ha det gott vi hörs...
SvaraRadera