söndag 7 oktober 2012

Yttrandefrihet rasism och självcensur

Ja dessa viktiga frågor debatterar Publicistklubben i morgon måndag. I panelen kommer Lars Vilks, Åsa Linderborg, Marianne Lindberg de Geer, Sakine Madon och Per Wirtén att framträda.

Det går inte att komma in knappt på denna debatt. För intresset är så rasande stort. Enbart medlemmar är välkomna. Martin Schibbye och Johan Persson kommer påpassligt att få ett pris.

Det ska handla om Tintin, Lilla Hjärtat och Rondellhunden då. Och hur vi ska förhålla oss till dessa bilder som orsakar mycket känslor och rasande folkmobbar. Plus debatt. Går att följa live per internet.

Saken är den att det aldrig har funnits någon Tintin i Kongo på barnbiblioteket i Kulturhuset, inte heller några araber har flugit på mattor, vilket Behrang Miri påstod. De finns inte i Tintinserierna utan i Ture Sventonböckerna. Han ville rensa ut allt i Tintinväg fast dessa böcker är antirasistiska i stor utsträckning.

Här har jag tidigare skrivit om detta. Och här kan ni läsa Expressens utredning om hur kongoleserna själva ville publicera Tintinhistorien om dem. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar