tisdag 30 oktober 2012

Maskering okej för JO

Några kvinnor som närvarade vid rättegången där ett par män stod anklagade för mordförsök på Lars Vilks var iklädda heltäckande dräkter med enbart en lucka för ögonen. Kvinnorna fick inte stanna kvar vid rättegången.

Nu får chefsrådmannen kritik av JO för att han inte lät dem vara kvar. Chefsrådmannen Stefan Wikmark har förklarat sig och här kan ni läsa hela JO:s yttrande.

Kontentan är att ingen har rätt att utvisa någon ur en rättssal pga av heltäckande klädsel. Det är först när dessa människor blir störande som de kan tas ut ur rättssalen.

De heltäckta kvinnorna har anmält detta som kränkande mot deras religion. Det invände dock chefsrådmannen emot. Han hade gjort likadant med någon som kom in med något annat som täckte ansiktet som halloweenmask, skidglasögon eller MC-hjälm.

De fyra ansiktstäckta får inte något skadestånd ännu. För det fanns inte något uppsåt hos chefsrådmannen att kränka deras religion, vilket de tycker enligt sin anmälan. Dock är frågan fortfarande under behandling hos JO. Så det kan ändras. Det brukar vara lönsamt och ge kring 50-60 000 kronor att bli kränkt.

Hur vet man ens att de var kvinnor eller närvarande i rättssalen? Och är det då fritt fram för andra maskeringar?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar