onsdag 3 oktober 2012

Romer kränks

Naturligtvis gör de det. Alla som framstår som traditionella romer med de kläder som ingår blir kränkta trots alla diskrimineringslagar som finns.

När Ekot nu gjorde en undersökning enligt formulär 1A (som det omtalades redan på 70-talet på radion) så visste de naturligtvis vad de skulle få för resultat. Det är lika självklart som om vem som helst gick in på en bensinstation och ville hyra bil iklädd några aparta kläder.

Vi är inte totalt heliga i vårt land och affärsidkare gör en kalkylerad risk. Sedan att bolagen backar på högsta nivå så fort detta uppdagas och säger att det är emot deras policy är självklart.

Jag tycker det är ett fantastiskt bra resultat att det gick att hyra bil på sammanlagt två tredjedelar av mackarna som romerna besökte. Det visar att mycket har hänt sedan 50-talet.

läser jag om Harry Kwiek. Han är rom 35 år gammal och studerar juridik. Han har fått dölja att han ville arbeta och plugga. Inte minst för sina egna: "Kom någon rom till macken gömde sig Harry på lagret för att inte bli avslöjad."

Det sociala arvet har följt med fast Harry Kwiek kom hit som ett och ett halvtåring. Han har besegrat tusen år av flykt och rädsla, säger Peter Kadhammar och ett "berg av negativa förväntningar". Det påminner mig om kvinnorna, som hotas att dödas av sina anhöriga, för deras liv tillhör klanen inte dem själva.

6 kommentarer:

 1. Om det var din egen bil - skulle du låna ut bilen till zigenare?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Absolut fel fråga. Det här handlade om affärsmän och de gjorde en bedömning. Om de bröt mot diskrimineringslagen anmäl dem då till DO.

   Min mamma svarade när jag var liten på frågan varifrån vi kom: ja vi är väl tattare. Det var den tidens sätt att nedvärdera oss själva. Vi blev väl behandlade som tattare då för tiden. För er som inte vet: tattare är det blandfolk som uppstod i blandningen mellan zigenare och svenskar.

   Jag skriver om detta i min nya bok I ormbärarens tid. Att nedvärdera sig själv och de andra i släkten som grupp har gamla anor. Men vi hade flyttat till den tidens värstingförorter och där fanns ändå en frihet.

   Radera
 2. Vad skulle du göra? Hyr ut bilen för en helg. Bilen har 4 nya Michelin dägg som kostar 1000:-/st. Nar bilen anländer tillbaka har bilen gamla slitna däck, och kunden vet ingenting vad är hänt? Sjelvrisken är så hög, att skadan får företaget taga på sig selv?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är du norrman? De hade också blivit nekade av dessa mackar, för de hyrde bilar och åkte till Norge och kom aldrig tillbaka. Men norrmän kan man väl inte diskriminera?

   Radera
 3. Även om jag inte är zigenare har jag själv några gånger i Sverige blivit nekat att hyra bil då jag uppgett att jag skulle köra i Finland.
  Vissa biluthyrningar är nämligen inte särskilt pigga på att låta bilen rulla i ett annat land.
  Kanske misstänker biluthyrningsfirmorna med rätt eller orätt att zigenarna tänker hälsa på släkten i Finland eller också är det bara, som pressen antyder, ren och skär ondska och rasism som ligger bakom.

  SvaraRadera
 4. Diskriminering är förstås en förkasligt. Men repotaget avslöjar bara förutfattade meningar om människor. Romerna som kom in på bensinstationen såg inte ut som gemene man utan kom i traditionella rom- kläder med stora kjolar och allt, etc. Det kanske var därför de drabbades ab diskriminering. Samma sak kanske hade hänt en Hells Angels man som kom in med en klassiska västen. Nej, tack kunde det säkert bilvit för han man, då vi i allmänhet tror att bilen kanske skulle kunna användas i kriminella sammanhang. Även ett gäng punkare som skulle vilja hyra en bil för att dra på festival kanske också hade nekas för att man är rädd att de inte är rädda om bilen tillräckligt. Det handlar nog mer om förutfattade meningar om folk som vi alla har.

  SvaraRadera