torsdag 18 oktober 2012

Julfirande okej

Nu är inte längre ungdomarna utsparkade som ville framföra ett julspel om Jesu födelse i Helsingborg. Det blev en snabb kovändning eftersom den ansvarige hade trott att det var någon slags kyrklig ritual och det hade i så fall inte varit välkommet, men nu går det bra.

Verksamhetschefen på Fredriksdal gör en pudel och säger att han var för snabb och "inte hade gjort sin hemläxa". Kommunen motiverade beslutet med att allt skulle vara religiöst obundet. Men har tydligen upptäckt att vi brukar fira jul i det här landet. Också utan religiösa ritualer. Helt sekulärt.
Julen har gamla anor precis som själva ordet. I alla tider har människor vetat att solen drog sig tillbaka men att den kom åter sedan i december och det firades. Många religioner har också haft en särskild dag då i december att hålla i helg. Kristendomen tog bara över detta.
File:Juletræet.jpg
En dansk julgran

Julgranen har inte något med religion att göra utan vi tar in den som en förhoppning om att det ska se ut så grönt och fint ute igen till våren. Så uppfattar jag trädet. Att Jesus är korsfäst på ett träd är också djupt symboliskt. Oden hängde själv upp och ned för att få tillgång till runorna. Han hängde i nio dagar genomborrad av ett spjut och förstod att det krävde självoffer. Det var i asken Yggdrasil.

Om vi kunde ta till oss det fina djupa symboliska som finns i religionerna utan att använda dem som slagträ i huvudet på andra och utöva makt genom dem vore det bra. De innehåller alltid djup visdom. Också versioner av judendom och islam. Själv bor jag i Torsby på Värmdö. En ort som är lika gammal som marken och med guden Tor som namngivare. Han som åkte omkring och dundrade.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar