lördag 13 oktober 2012

Lasse Brandebys förlorade arv

UPPDATERAT
Ett dödsbo försatt i konkurs och en dotter som inte har något arv. Så tänkte kanske inte Lasse Brandeby att det skulle bli när han gav bort sitt hus till sin sambo Ninnie Fjelkegård. Hon har dessutom lyft ut bilen ur dödsboet och sålt den till sig själv för ett lagom pris. I början av 2008 vann Ninnie Fjelkegård nästan en miljon kronor så det borde inte gå någon nöd på henne.

Det som händer när någon dör väcker alltid känslor. Och i det här fallet tror dottern Anna Brandeby att hennes pappa inte ville att det skulle bli så här. Hon stämmer nu Ninnie Fjelkegård för att hon har tagit över huset. Och bestrider att hon har rätt till det. Hon menar att pappa Lasse Brandeby blev lurad att skriva över sista fjärdedelen av huset när han var sjuk och svag.

Detta är det enda sättet att få rätsida på att det inte finns pengar till att betala Lasse Brandebys skatteskulder. Han använde sitt hus som säkerhet samtidigt som han gav bort det. Det går inte ihop. Enligt bouppteckningen så finns skatteskulder för 2011 på 236 585 kronor och på över 1,5 miljoner för 2012. Tillgångarna är på 63 131 kronor. Men huset i Särö är taxerat till över 3 miljoner kronor.

Lasse Brandeby kämpade i många år för att få ihop ekonomin och betala sin skatt. Han har gjort som många företagare och satt av till pensionsfonder istället för att betala skatt. Han ville väl skydda sina efterlevande så gott det gick, men nu saknas det ändå pengar till att betala skatten.

När dödsboet är försatt i konkurs kan dödsboet avslutas utan att dödsbodelägarna blir personligen ansvariga för skulderna. I det här fallet skulle Skatteverket inte få in sina pengar. Kostnaden för en konkurs blir stor för staten.

Lasse Brandebys anhöriga och vänner menar att så här ville han inte ha det. Han som alltid försökte göra rätt för sig. Han tjänade bra det sista året, men han hade ändå ständiga skatteskulder att betala. Därför planerade han nya roller när han dog på sjukhus den 20 november förra året.
23.10.2012
Det här förstår jag inte riktigt. Att en kändis efterlevande blir stämd av dotter är en nyhet. Varför skulle Expressen inte ha skrivit om det? Med namn på Ninnie Fjelkegård. Fast visst är det tjusigt av Björn Fjelkegård tidigare gift med Ninnie och journalist att försvara sin ex-maka.
4.5.2013
Ja det blir till sist skattebetalarna som får betala Lasse Brandebys utsvävningar i livet och hans sambos hus. Tyvärr. Dödsboet är skyldigt över två miljoner kronor så tyvärr framstår artisten som en riktig fifflare när han har använt periodiseringsfonder för sina pengar. Summa summarum är att vi som land inte får de pengarna. Möjligen kan en fjärdedel av huset som han skänkte bort återvinnas. Det skulle bättra på siffrorna.
14.12.2013
Och här framställer Expressen det som att dottern vann och Ninnie Fjelkegård förlorade. Jo hon ska åtminstone betala 600 000 kronor till dödsboet så att skattmasen får de pengarna, men hela skulden var på över 2 miljoner kronor så eftermälet blir tyvärr inte så gott trots allt för Lasse Brandeby vare sig det handlade om omedvetenhet eller inte.
9:18
Aftonbladet vinklar på att sambon tvingas betala skatteskulden. Jo det är väl rätt och lagom kan man tycka och inte alls synd om henne. Det verkar som om alla som har kunnat har skott sig på artisten.

8 kommentarer:

 1. lasse "försökte göra rätt för sig" får man hela tiden höra av anhöriga och vänner, sanningen är nog att han var en riktig slarver, det måste flutit in en hel del pengar som med lite vilja skulle ha snyggat till siffrona, tydligen så brydde han sig inte,
  den som läser om lasse borde också inse hur viktigt det är att ha allt skrivet ordentligt när man har barn och det kommer in en ny partner i ens liv. tragiskt för dottern

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo du har rätt att han försökte och han tjänade hiskeligt med pengar. Han borde ha miljoner efterlämnade egentligen. Att inte dottern ska få någonting måste kännas hårt. Han påminner om min pappa som också tjänade bra som journalist, men som slarvade bort det mesta ända tills han var kring de 50, då hjälpte hans nya fru honom med telefonräkningar och kvarskatter och resten av livet levde han snålt med henne.

   Han lämnade efter sig kring en miljon när han dog. Så vi barn fick ett arv fast frun fick förstås hälften. Men det var rättvist. Kurtan och sambon borde ha varit gifta så hade sambon kunnat sitta kvar i "orubbat bo" som det heter. Men hon verkar girig.

   Radera
  2. Jag tror han stressade på så mycket att det aldrig blev av att fixa det ekonomiska, som han ändå inte förstod sig på (som många andra)...Lasse Brandeby hade gjort sig bra i Lyxfällan...

   Radera
  3. Lustigt med dessa framgångsrika kommunister och deras privatekonomi. Lasse B har mångmiljonvilla på Särö och trixar med pengar i periodiseringsfoner (vad det nu är) och överför huset till sambon och lever gott i stället för att betala sina skulder. Sambon var ju en del av upplägget, klart hon ska betala nu.
   Vet fler kända kommunister med liknande scenario. Leva som man lär, någon?

   Radera
  4. Den riktiga kommunismen har aldrig infunnit sig i världen så varför ska de som tror på den ideologin vara bättre än andra? Så brukar det förklaras. Det är ungefär som att vänta på att himlen någon gång ska dimpa ned på jorden och allt ska bli ett paradis. Men under tiden kan anhängarna sko sig.

   Radera
 2. Sorgligast av allt tycker jag det är att Lasses enda dotter använder kvällspressen för att smutskasta den person som hennes pappa älskade och faktiskt valde att leva med sina sista tjugo år.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoppsan! Vad vet du om han älskade eller inte. Nada! Lasse älskade sin dotter hans giriga sambo hade han inte mycket över för, det kändes nog som hans stora misstag men vi gör alla fel ibland

   Radera
 3. Det skrivs om det också i GP. Det är okej nyhetsbevakning tycker jag. Att dödsboet fick mer pengar som går direkt till skattemyndigheten eftersom dödsboet är i konkurs. Lasse Brandeby var en superkändis. Särskilt i Göteborg. Ha en trevlig lördag!
  http://www.gp.se/nyheter/goteborg/1.2210258-lasse-brandebys-barn-fick-ratt-om-arvet

  SvaraRadera