fredag 26 oktober 2012

Invandrare förblir fattiga

Särskilt när de kommer hit som äldre. Det är kanske inte så märkligt, men nu konstaterar Linköpings universitet detta. Professor Lars Andersson har upptäckt detta.

Kvinnor blir ofta anhörigvårdare och får det knalt när det är dags för pension. Men hur var deras tidigare liv? Har de inte haft någon anställning alls i livet?

Hänger alla fattigpensionärer ihop med invandringen? Och vad ska vi i så fall göra åt det. Ta hit färre invandrare? Den bok han och andra har skrivit om detta heter Jämlik ålderdom? 

Han menar att vi ska uppnå detta, men det är inte möjligt när vi alltid tar hit fattiga äldre människor. Den slutsatsen kommer han dock inte till. Boken är individanpassad och var och en av oss ska vara lika rik som någon annan. Det är en utopi, som aldrig kommer att uppnås. Vi lever nu med en social skiktning som vi inte har sett sedan början på 1900-talet, säger han.

Där tycker jag han går för långt. Jag har nyss fått min bok I ormbärarens tid utgiven och min mormor och morfar som uppfostrade tio barn var fattiga, men de såg sig inte som mindervärdiga för det. De visste att det inte fanns någon pension utan att de måste lita till sina barn.

De som har jobbat för lite med lön eller invandrat som äldre blir fattigpensionärer. Eller blivit arbetslösa och sedan sjuka. Då får de pension efter a-kassan. Alla har rätt till garantipension och bostadsbidrag. Om de har bott 40 år i Sverige annars blir det lägre. En fyrtiondel per år räknas bort.

Äldreförsörjningsstöd finns för de med låga pensioner. Någon miljon invånare har låga pensioner och omkring 80 procent är kvinnor. Garantipensionen för 2012 ligger på 7 810 före skatt för ensamstående. Skatten ligger 210 kronor högre per månad än för arbetande.

Som professor har man kring 50-60 000 i lön beroende på och har pensionen tryggad. Professor Lars Andersson är född 1947 och kommer att få tillägget emeritus när han går i pension. Vi lever i ett samhälle med sociala skillnader och de kommer alltid att finnas där. Pensionerna för alla sänks år 2014.

Foto Olle Blomkvist
Här är en sommarbild av mig utan någon anledning alls

8 kommentarer:

  1. Det är bara om man är kommer som invandrare om man,kan få ett flykting stämpel istället då får man fullpension hur lite man än arbetat i landet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Om man har kommit till Sverige och fått uppehållstillstånd som flykting eller skyddsbehövande kan man i vissa fall också få räkna med en del av bosättningstiden i hemlandet. På så vis kan de få högre garantipension än vad bara bosättningstiden i Sverige ger. Men de kan aldrig få mer än garantipensionen.

      Den som har beviljats uppehållstillstånd som flykting enligt 4 kap. 1 § eller som annan skyddsbehövande enligt 4 kap. 2 eller 2 a § utlänningslagen (2005:716) eller enligt motsvarande äldre bestämmelser eller beviljats statusförklaring enligt 4 kap. 3 c § utlänningslagen eller motsvarande förklaring enligt äldre bestämmelser ska som försäkringstid för garantipension även tillgodoräknas tid under vilken han eller hon har varit bosatt i sitt tidigare hemland från och med det kalenderår då den pensionssökande fyllde 25 år till tidpunkten då han eller hon först ankom till Sverige. Därvid ska en så stor andel av tiden i hemlandet tillgodoräknas som svarar mot förhållandet mellan den tid under vilken den pensionssökande har varit bosatt i Sverige, inräknad den tid som avses i 2 §, från den första ankomsten till landet till och med det kalenderår då han eller hon fyllde 64 år och hela tidsrymden från det att den pensionssökande första gången kom till landet till och med det kalenderår då han eller hon fyllde 64 år. Vid beräkningen ska bortses från tid för vilken personen, vid bosättning i Sverige, har rätt till pension från hemlandet.

      Radera
  2. aha, jag ska kanske utvandra till lämpligt land sen söka asyl kanske jag ska få isf mer i månaden än denna ynka 6700 kr inkl allt som garantipension, SPP, bostadsbidrag och äldreförsörjningsstöd efter att skatten är dragen.
    Jag har varit "lyxhustru" så länge barnen varit små jag får nu "betala" för det

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är nog för sent. Tåget har gått. Hoppas du har en man med bra pension då, men då kunde du väl inte få bostadsbidrag? Du får leta upp någon miljonär istället. ;)

      Radera
  3. Låt alla få garantipension vetja! Låt också alla som arbetar slippa betala in till sin egen pension. Det är ju helt onödigt. Då kan de istället använda dessa pengar till en privat pensionsförsäkring som kan ge lite guldkant på garantipensionen. Betala dessutom tillbaka alla pengar som betalats in till pension av dem som nu är pensionärer. Låt dessutom alla människor i hela världen ansöka om garantipension i Sverige.
    I det fantastiska landet Sverige borde väl också det vara möjligt!

    Leif

    SvaraRadera
    Svar
    1. Självklart vore det så! Allt är möjligt. Vi som har haft föräldrar som fick pension får väl vara glada över det. För de genomförde pensionssystemet då på 50-talet innan vi hade rösträtt. Och de kunde försörja sig på den och få pengar över, som vi i bästa fall fick ärva. Men visst lönar det sig att spara själv i aktier eller på annat sätt, i hus (alla måste ju ändå bo) eller lägenhet.

      Tänk på Lill-Babs som hade en klok pensionsavsättning och som kunde gå i pension när hon var 40plus ungefär, men det ville hon inte naturligtvis. Så hon har lagt pengarna på kafé och museum över sig själv (dock stängt nu tror jag). Meningen med livet är inte att samla på hög utan att leva!

      Radera
  4. Anna Helena:
    Ha-ha tar tacksamt emot förslag om lämplig kandidat
    så länge jag får spana in extrajobb för jag kan faktiskt inte leva på 6700 i månaden

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är klart du får jobba extra, men dina barn då? Har inte de kunnat bli rika? Lämpliga kandidater? Ja det finns massor i taxeringskalendern, rikast är de som bor i Stockholms stad. Vilken ålder passar? Jag känner en charmör som bor ensam och är 70plus kan det vara lagom?

      http://www.taxeringskalender.com/taxeringsinformation2012/

      Radera