Det här används forskningspengar till under en svår isvinter. Forskaren Lars-Anders Hansson har upptäckt att plankton gör som människor, skyddar sig mot uv-strålning från solen.
En alldeles enastående fantastisk upptäckt, som man inte kunde ha gjort någon annanstans. Naturligtvis. Tillsammans med honom är också forskaren Samuel Hylander och Oden behövs för det kan vara minus 20 här ner i Antarktis och isen kan vara flera meter tjock.
Ja här där vi bor på Värmdö var det senast i förrgår minus 18 grader och jag har för mig att det var en del båtar, som fastnade i isen här utanför i Östersjön. Inklusive några Finlandsfärjor. Oden hade nog behövts här istället denna isvinter.
Hela trippen betalas av Vetenskapsrådet, ett statligt råd, som betalar för forskning av högsta klass. De ger stöd till "grundläggande forskning av högsta vetenskapliga kvalitet".
Exakt. Det är ju enormt viktigt att få veta att plankton också kan skydda sig mot solen. Så Oden måste tas dit. Naturligtvis. Hade det inte varit enklare att ringa till Antarktis och fråga? Det lär ju finnas omkring ett tusental forskare där stationerade på världsdelen. Den är ju inte direkt obebodd.
Och plankton hade ju Samuel Hylander redan studerat här i Sverige, men det är förstås lattjo att åka till Antarktis på skattebetalarnas bekostnad.
Nu fortsätter forskarna till Chile dit de väntas om några dagar. Och det lär ju vara så hemska stormar där längs kusten, så allt är ordentligt surrat nu på Oden.
Men när isbrytaren Oden är tillbaka fick vi inte veta. Till nästa vinter kanske? Vi får väl hoppas på det. Polarforskningssekretariatet kanske kan tänka sig att släppa ifrån sig isbrytaren nu när vi vet att vi har vintrar också här.
För forskarna som påstod att vi aldrig mer skulle få några vintrar ljög eller manipulerade siffrorna för att få pengar till sina egna små forskningsområden.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar