lördag 2 februari 2013

Ta inte livet av er!

Jag hade aldrig hört talas om Sanna Redsäter förrän nu när hon är död. Jag tittade aldrig på Big Brother och visste inte att hon hade hoppat från en bro tidigare och slagit sig sönder och samman. Hon förstörde livets väv omkring sig. Sorgligt nog. Vila i frid Sanna! Hon blev 25 år.

Nio ungdomar tog livet av sig i Bromma under året som gick. Den äldsta var nitton och den yngsta bara  tretton år. Det är också alldeles förfärligt. Naturligtvis. Så mycket sorg de har orsakat sina anhöriga, sina klasskamrater och sina vänner.

Fortfarande är detta ett tabubelagt ämne. Och när någon ung tar livet av sig kan detta glorifieras och verka modigt, därför finns det en risk att drabbas av Werther-effekt. Den unge Werthers lidanden var en brevroman som Goethe skrev när han var 25 år, som sägs ha orsakat en våg av självmord. Det är aldrig modigt att ta livet av sig. Det är modigt att leva.

Det finns en organisation som heter SPES, som vill förhindra självmord och också ta hand om efterlevande till människor som begick självmord. Många ungdomar tar livet av sig för att straffa sin omgivning. Skuldkänslorna hos de efterlämnade blir också enorma. 

Själva ämnet är tabu, men det enda som hjälper är att prata om det. När en tonåring tar livet av sig blir omkring hundra personer direkt berörda. Varje vecka tar en till två tonåringar livet av sig och det finns ett mörkertal. Singelolyckor i trafiken är en sådan.

Invandrarfamiljer är värst drabbade. Ungdomar med utomeuropeiskt ursprung mår mycket dåligt i Sverige. Självmord i åldrarna 15-18 är tre gånger vanligare än hos svenska ungdomar i samma målgrupp. Bland vuxna med samma ursprung är självmord mindre vanligt än bland svenskar. I de här grupperna är det ett ännu större tabu att tala om självmord. Brottsligheten och knarkmissbruket bland invandrarungdomar är också högre än bland svenska ungdomar, vilket kan vara en bidragande orsak till självmord.

Ofta behövs det en rak fråga till ungdomarna, men de vuxna ställer den kanske inte för det är också tabu. Här finns också hjälp att få hos Självmordsupplysningen. Och här är ett nytt projekt i Stockholm.

Min egen uppfattning om livet och döden är att vi är här för att uträtta något och att alla människor är mycket viktiga. Enligt min mening så dör vi inte utan bara kroppen dör och vi fortsätter att finnas för att se hur vi kunde ha gjort med livet och vad vi har orsakat av gott och ont på jorden vi lämnade. Det är viktigt att leva klart.

När det är dags dör vi ändå bort från detta och kan känna oss nöjda med livet. Som min gamle styvfar Tore sade till nattsköterskan den natten han dog: Nu ska jag ta nattbussen och vet du vad som är det bästa med den. Jo den är gratis. Sedan somnade han stilla in utan vare sig morfin eller något annat. Han visste att han hade gjort sitt och var stolt över att kunna lämna det materiella till oss barn och barnbarn.

Här kan ni läsa mer om livet och döden.
Här kan ni läsa om Tore. 2 kommentarer:

 1. Helt riktigt ett tabubelagt ämne.

  Det som slår mig är också att man just i detta ämne av något besynnerligt själ inte väljer att prata om genus.

  Kan det bero på att det är så väldigt många fler pojkar som begår självmord?

  Vad tror du?

  SvaraRadera
 2. Det är lika tragiskt vilket kön som än tar livet av sig. Man behöver inte alltid prata kön, men här är fakta.

  År 2010 tog 1 442 personer sitt liv, vilket var sjunkande från 1980 års nivå på 2 237.
  Det är den vanligaste dödsorsaken från tonåren och upp till 44 år. Män är i hela världen överrepresenterade. I Sverige i början av 1900-talet tog fem män sitt liv för varje kvinna som gjorde det. Men nu är det drygt dubbelt så många män som tar livet av sig som kvinnor.

  Personer med självmordsförsök är en av de uttalade riskgrupperna. Och i Sverige är det vanligare med kvinnliga självmordsförsök än manliga. Kvinnor söker ofta uppmärksamhet genom självmordsförsök med tex piller, medan män gör något brutalt mot sig själva ofta, som att hänga sig eller skjuta sig. Det går kring sex självmordsförsök på varje självmord och självmordsförsök beräknas kosta samhället omkring tre miljoner kronor medan självmord kostar kring 19 miljoner kronor.
  SvaraRadera