torsdag 7 februari 2013

Publicistklubben debatterar näthat


UPPDATERAT
På måndag den 11 februari  diskuterar en panel näthat i Kulturhuset. De som deltar är Katarina Mazetti journalist och författare, Linda Hjertén från Aftonbladet, Mats Dagerlind från Avpixlat och Sakine Madon politisk redaktör på Norran.

Alla debattörerna är klart PK-godkända utom Mats Dagerlind som skriver på "hatsajten" Avpixlat. Jag tycker att Publicistklubben gör helt rätt som bjuder in honom. Det enda som krävs för att vara medlem i Publicistklubben är att man är publicistiskt verksam och det är alla debattörerna.

Men likadant tycker inte Åsa Linderborg som vill ha tyst på de antidemokratiska krafterna. Att bjuda in Mats Dagerlind är att ge också denne man tillträde till publicisternas rum. Fel menar hon. Kanske skulle Publicistklubben ändra på sina regler så att den som framträder också måste vara verksam på en sajt som har ansvarig utgivare. 


Medievärlden tycker Mattias Irving att det är aningslöst att bjuda in denne man från "hatsajten". Han menar att Publicistklubben nu legitimerar konspirationsteorier och politisk extremism i den journalistiska opartiskhetens namn.

Det är nästan så jag får lust att bli medlem igen. Har varit det men klubben var mest till för innegänget som träffades för att äta middag och bli lite underhållna. Inte så intressant i längden. Dock har Stina Dabrowski som ordförande ryckt upp läget.

Klubbens främsta uppgift är att slå vakt om tryckfriheten och yttrandefriheten. Och det gör de absolut genom att också låta Mats Dagerlind få vara med. Han är skribent på Newsmill precis som jag. Här är det senaste han skrev där om just näthat. 

I kväll debatterar Debatt i SVT1 också näthatet klockan 22. Men där uppträder inte Åsa Linderborg för hon vill inte ge legitimitet till ytterligare någon högerdebattör som kan tänkas debattera där. Lite inskränkt tycker jag. Stina Dabrowski menar att denna debatt på Publicistklubben kommer att "bidra till lite frisk luft". De är ju människor inte monster, säger hon. 
8.2.2013
Och här är ännu en artikel i Medievärlden där motsatt ståndpunkt intas. Ingen legitimerar något genom att ta en debatt och Marcus Melinder hävdar att "ta upp samhällsproblem till ytan och diskutera dem med alla inblandade betyder inte att man legitimerar något alls. Det betyder bara att man erkänner och inser att det finns fler än ett perspektiv".

Vidare säger han: "Att Mats Dagerlind deltar i en debatt om näthat hos Publicistklubben hotar på inget sätt varken demokrati eller yttrandefrihet. Det gör däremot föreställningen om att vissa åsikter kan tystas genom att man låtsas att de inte finns."
12.2.2013
Publicistdebatten blev väl så bra den kunde. Det viktiga var att det debatterades. Och att människorna där fick uttrycka sina ståndpunkter. Här är ett referat. Och här en kommentar i Svenskan. Lite deprimerande att inte ens "intelligentian" är mer känslomässigt utvecklade, men det är som det är.

Här till vänster ser ni mina utgivna böcker. Och ni hittar dem igen på min nya hemsida. Här kan ni beställa min senaste bok I ormbärarens tid.

Här hittar ni min artikel om näthat på Newsmill.

6 kommentarer:

 1. Hej!

  Jag vill nog ifrågasätta om det är ett så klokt beslut. Min uppfattning är att PK bjuder in en företrädare för en verksamhet som ägnar sig åt riktad brottslighet mot PK:s egna medlemmar. Det kan inte gärna uppfattas som annat än ett svek mot medlemmarna.

  Ska andra som begår våld mot eller hotar journalister också få komma till uttryck på PK då, eller bara de som försvarar det med hjälp av olika konspirationsteorier?

  Ja, det är tillspetsat uttryckt, men jag är rädd att det behövs. Det finns ingen substans i den linje som Avpixlat bedriver, och bloggen hetsar till muslimhat och ren, rå rasism. Det ska inte belönas genom frikort in i de fina salongerna, i min mening.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skulle du kunna ge något exempel på brott Dagerlind gjort sig skyldig till?

   Radera
  2. Det är beklämmande att läsa vad en nyttig idiot som Mattias Irving skriver. Det enda fungerande sättet att bemöta andra människors åsikter är att DEBATTERA dem, inte att förbjuda och stänga ute.

   Radera
  3. Irving är ute och cyklar. Det går inte att förbjuda allt man inte gillar. Debattera och "vinn" den vägen istället.

   Radera
 2. Om man har en annan åsikt än Dagerlind, så debattera detta, övertyga lyssnare, tittare och läsare om att han har fel. Försöken att ignorera har visat sig misslyckat. SD och kritiken mot radikalfeminismen och gammalmedia är starkare än någonsin.

  SvaraRadera
 3. http://jagforklarar.blogspot.se/2013/02/nathat.html

  Köp en hat-undertröja!
  Eller gör en själv.
  Eller be nån annan göra det.
  Jag skiter i vilket.

  SvaraRadera