fredag 22 februari 2013

Bilden på kungen, Silvia och Camilla Henemark

I dag klockan 13 håller fotografen Elisabeth Ohlson Wallin presskonferens för att förklara hur hon känner angående den bild som Silvia och hovet har anmält till PO.

Hon säger att hon står helt ensam så att denna bild har fått starka effekter för henne. Ja det tror jag det. Själv tycker jag det är bedrövligt att hon inte kunde låta bli att använda en gammal bild på Camilla Henemark utan hennes tillstånd och dessutom sätta in kungen och drottningen där.

Det är inte synd om Elisabeth Ohlson Wallin. Hon har gjort sitt varumärke på provokationer. Någon gång är det lätt att ta ett steg för långt. Det gjorde hon här absolut.

Drottning Silvia PO-anmälde denna bild för att hon är med som någon som sopar nazismen under mattan. Drottningen har PO-anmält flera tidningar som i höstas publicerade bilden.
13:15
Elisabeth Ohlson Wallin menade på presskonferensen att denna bild är satir och inte sanningen och att hon är bekymrad över att den är PO-anmäld. Hon hade trott att drottningen skulle ha en professionell stab som berättade för henne att konsten har ett ansvar i samhället. Hon är ledsen och vill be om ursäkt privat till drottning Silvia och till Camilla Henemark. Men samtidigt handlar detta om yttrandefrihet i andra världskrigets förlängning. 

Fotografen hade hoppats att drottning Silvia skulle ta chansen att engagera sig i Sverige och nazismen och vädra ut denna från landet och göra upp med andra världskriget. Hon fick idén när boken Den motvillige monarken kom och när det var en dokumentär om drottningens pappas medlemskap i nazistpartiet.

Hon tog den bild av Camilla Henemark, som hon hade och gjorde ett collage tillsammans med en bild av kungen och en av drottningen, men hon menade inte att såra. Elisabeth Ohlson Wallin vill dock återigen be om ursäkt för att hon inte frågade Camilla Henemark, men hon var rädd för att hon skulle säga nej.

Ytterst märkligt att dela upp detta i en privat del och en offentlig tycker jag. Detta måste handla om att hon har fått sitt eget varumärke naggat i kanten. Och att hon vill ha mer ljus på sig själv, som upphovskvinna. Hon är inte anmäld utan tidningar och det är väl passande att be om ursäkt då samtidigt som hon inte gör det. Falskt!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar