måndag 11 februari 2013

Påven avgår

Det är en sensation eftersom det inte har hänt på många hundra år. Det skedde senast på 1400-talet. Påven Benedictus XVI är konservativ och han är säger att han inte längre kan fylla sitt ämbete utan är för gammal och trött.

Han säger att han avgår den 28 februari klockan åtta på kvällen och att han gör det av egen fri vilja och för kyrkans bästa. Han har tidigare uttryckt att han inte gillar preventivmedel, men att de kunde användas i vissa fall för att inte HIV skulle spridas.

Han har beskyllts för att mörka övergrepp inom katolska kyrkan mot barn. Och låta präster sitta kvar trots att de uppenbarligen inte var särskilt goda. Homosexualitet anser han är ett hot mot vanliga äktenskap och en dekadent livsstil, inte något man är född med.

Han föddes i Tyskland 1927 och har varit medlem i Hitlerjugend, men deserterade strax innan krigsslutet. Han är nu 85 år. Han twittrar och här kan ni läsa vad han har skrivit, inte så uppseendeväckande. Och ingen svarar tydligen.

Egentligen ville han aldrig bli påve stackarn och han fick inte den lugna tid, som han hade väntat sig. Skandalerna avlöste varandra. Också med Vatileaks där säkerheten i Vatikanen stod på spel. Påven lurades av sin egen butler som läckte friskt och det förekom korruption, homosexuella förbindelser och intriger mitt framför näsan på påven som var helt ovetande.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar