tisdag 5 februari 2013

Alla barn till förskolan

Där jag bor går alla småttingar i förskolan. Omkring 5 000 barn i varje årskull gör det dock inte och nu vill socialdemokraterna göra förskolan obligatorisk från tvåårsåldern istället för från tre år. Alla mina barn har gått i förskolan från ett års ålder. Något annat var inte möjligt.

Det är hårt att lämna bort så små barn men samtidigt hade mina yngsta söner stöd av varandra eftersom de gick i samma förskola. Det var dyrt på den tiden att lämna bort dem, men nödvändigt för att kunna jobba.

Nu ska det endast kosta 840 kronor att lämna ett barn i förskolan per månad. Billigt men det ska inte bli större barngrupper menar socialdemokraterna. Det är språkutvecklingen det främst handlar om enligt dem, vilket betyder att barnen måste lära sig svenska innan de börjar skolan.

Förslaget är till för utländska invandrade och fattiga föräldrar som behåller alla sina barn hemma tills skolan är aktuell. Även i fortsättningen ska förskolan vara frivillig, säger socialdemokraterna. Förslaget syftar dock till att få barnen att mer integreras i vårt samhälle.

- Förskolan betyder mest för de som växer upp i utsatta hemmiljöer, säger Mikael Damberg (s). Reformen beräknas kosta upp till en miljard kronor. Kd:s Göran Hägglund är kritisk mot denna styrning och likriktning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar