söndag 3 februari 2013

Somalia är framtidslandet

Allt är mycket bättre nu 2013 i Somalia än det var för bara några månader sedan. Detta påstås i en artikel i Svenska Dagbladet. 

De har lyckats att ta kål på al-Shabaab, den militanta islamistiska terroriströrelsen som har stoppats genom framgångsrika militära insatser, säger presidenten i Somalia. Ja två svenskar togs ju också där och forslades iväg som terrorister till USA.

Piratdåden mot utländska fartyg har minskat med 95 procent under 2012 jämfört med 2011. Somalier återvänder till landet från landsflykten. De investerar i hemlandet och bidrar till uppbyggnaden av en ny stat.

Milisgrupper som lydde krigsherrar vill nu integreras i en nationell armé och regioner som hela tiden har varit tvungna att klara sig själva vill nu ingå i ett federalt system i en ny stat. Det är sannerligen glädjande ord som presidenten Hassan Sheikh Mohamud framför.

EU ska hjälpa Somalia att utvecklas och presidenten har bett om mer bistånd. Han besökte EU-parlamentet för att tala om situationen i Mali och menade att Europa har gått igenom något liknande det Afrika nu gör och att det är viktigt för Europa att Afrika är en stabil kontinent.

I Sverige ökade invandringen av somalier kraftigt förra året medan den sjönk i andra europeiska länder. Detta beroende av att anhöriginvandringen blev mycket större. Kommer nu antalet flyktingar från Somalia att sjunka även i Sverige? Staten sköt till 1,3 miljarder till kommunerna under hösten 2012 för anhöriginvandringen beräknades uppgå till omkring 27 000 personer under de närmaste åren.

Vi får väl hoppas att detta inte enbart är en hoppfull artikel utan att det finns någon substans bakom det presidenten berättar. Somalia kan behöva lite lugn och ro. Då kanske de uppskattningsvis 60 000 somalier som finns i Sverige också har en framtid där. De har mycket svårt att etablera sig på arbetsmarknaden i vårt land.

Fyra av fem somalier har inte jobb i Sverige. De kan heller inte starta företag som de gör i andra invandrarländer. Byråkratin anses för svår.

Somalia har ungefär lika många invånare som Sverige. De har ökat sin befolkning mer än tre gånger sedan 1960-talet. Under samma tid har Sverige ökat sin befolkning från 7-8 miljoner till 9,5 miljoner.

Ifall vi skulle ha kring 20-25 miljoner invånare nu skulle vi också vara ett fattigt land. Det är aldrig möjligt att öka befolkningen så fort. Här kan ni läsa mer om landet som Gud glömde. Förhoppningsvis så har EU och Europa nu insett att det är bättre att hjälpa länderna i Afrika på plats än att få tiotusentals flyktingar därifrån.

Det har varit oroligt i Somalia sedan 1991 och landet har slitits sönder av strider, men nu när de har valt en ny president kanske det ändå finns en bättre väg för Somalia.
6.2.2013
Anhöriginvandringen har redan minskat till Sverige.4 kommentarer:

 1. Tack för ett bra och informerande inlägg.

  SvaraRadera
 2. Så bra då!
  Nu kan alla de mammor o pappor som flytt från sina barn i Somalia o tvingats leva i Sverige, ofta flera år, återvända för att återförenas med barnen i Somalia, utan att barnen o den övriga släkten behöver ryckas upp med rötterna för att komma till Sverige.
  /Pops

  SvaraRadera
 3. Har ingen undersökt varför byråkratin är så svår just för somalier?

  SvaraRadera
 4. Det är ju lysande! Äntligen kan ju somaliska flyktingar återvända och bygga upp sitt hemland.
  För det är väl det flyktingarna till Sverige förväntas göra efter att fått en fristad i Sverige ett tag...eller hur var det nu igen...? host host harkel..

  SvaraRadera