torsdag 14 februari 2013

Blade Runner skjuter ihjäl flickvän

UPPDATERAT
Den sydafrikanske löparen Oscar Pistorius har skjutit ihjäl sin flickvän. Han påstår att han trodde hon var en inkräktare. Hon hade gått upp för att överraska honom på alla hjärtans dag, sägs det.

Många frågor. Sover de inte i samma rum? Känner han inte igen sin egen flickvän? Flickvännen hade skott genom armen och i huvudet. Att hålla upp armen om någon tänker skjuta är en reflexrörelse.

Hon sköts med en 9 mm pistol fyra gånger enligt polisen. Oscar Pistorius sitter i förhör hos polisen och ska inför domare senare i dag. Han är handikappad och har varit med i OS i Paralympics. Han springer på fjädrande kolfiberproteser och kallas därför Blade Runner. 
9:47
Flickvännen hette Reeva Steenkamp och var modell. Hon twittrade i går: “What do you have up your sleeve for your love tomorrow??? #getexcited #ValentinesDay.” Hon skrev också att hon hoppades: It should be a day of love for everyone :) may it be blessed!
12:07
 Området där Oscar Pistorius bor anses vara det säkraste i hela Sydafrika. Omkring en av tio är beväpnad i landet och ca 50 mord begås varje dag i Sydafrika. Landet har en befolkning kring 49 miljoner invånare. I USA med mångdubbelt fler invånare (över 300 miljoner) sker omkring 45 mord varje dag.
12:19
Polisen kommer att motsätta sig att Oscar Pistorius blir fri mot borgen senare i eftermiddag då han framträder inför domstol (Magistrate Court) i Pretoria. Det är också så att polisen menar att det har förekommit bråk hemma hos Pistorius, att grannar har hört detta på onsdagskvällen och också senare under natten.
13:57
Pistorius framträdande i domstolen i Pretoria är framskjutet till fredag.
15.2.2013
Han ställs inför domstolen i Pretoria klockan tio svensk tid. Det sägs att Reeva Steenkamp sköts genom en badrumsdörr. Vi lär få höra om det är sant.
10:50
Oscar Pistorius är nu formellt anklagad för mord på sin flickvän. Tisdagen den 19 februari fortsätter förhandlingarna.
19.2.2013
Nu pågår förhandlingarna om borgen i Pretoria samtidigt som begravningen av Reeva Steenkamp pågår i Port Elisabeth.
12:45
Brottsrubriceringen blir överlagt mord och innebär att Pistorius får stanna inlåst tills rättegång. Om inte försvaret kan presentera exceptionella omständigheter som får brottsrubriceringen ändrad. Så sade domaren.
13:11
Nu har Pistorius själv genom advokaten berättat vad som hände. Han vaknade upp och hörde ljud från badrummet och blev jätterädd. Han tog sin pistol under kudden och gav sig i väg mot badrummet utan proteserna (lär vara sju meter till badrummet). Han skrek åt inkräktaren att han skulle ringa polisen och bad Reeva göra det. Sedan sköt han genom dörren. Sedan såg han att Reeva inte låg i sängen och tanken slog honom att hon kanske var i badrummet.

En ren lögnhistoria. Vad är det första man gör ifall man hör ljud och tror att någon främmande är i ens hus? Jo man vänder sig till den som ligger bredvid och säger: det är någon i huset. Eller sträcker sig mot den för att röra vid den. Och så fastställa att den är där. Det är rätt vanligt att folk går upp på nätterna.

Här har jag fortsatt att skriva om borgensframträdandet och vad som hände där.

PS. Han är född den 22 november 1986. Det är ett svårt datum att vara född. Den som har denna födelsedag kan nå högsta toppen eller djupaste botten. En sådan människa lever på högspänning och naturen är så djup att den kan själv undra över den. DS.

3 kommentarer:

  1. Är kanske svarte på allt för liberala vapenlagar, skjut först och fråga sen.

    SvaraRadera
  2. Vad menar du med kommentaren om hans födelsedatum. Vad har jag missat ;-)?

    SvaraRadera