söndag 24 februari 2013

Färre sitter inlåsta

Faktiskt färre än sedan början av seklet 2001. Vad är det som har hänt? Den borgerliga regeringen har ju skärpt straffen? Fångas inte bovarna in?

Går massor med grova kriminella lösa i vårt land? Är det därför så relativt få sitter i fängelse? Fast förr i tiden räknade man med att omkring 3 000 skulle sitta i fängelse. Men numera är det naturligtvis fler. Siffrorna var uppe över 5 000 när det var s-regering, men nu har de sjunkit till närmare 4 800 igen. Men brottsanmälningarna har ökat hela tiden sedan 1950-talet.

Under 2012 anmäldes 1,4 miljoner brott. Ungefär fyrtio procent av dem var stöldbrott. Omkring 18 procent var våldsbrott. Brotten minskade i antal med omkring 15 000 mellan 2011-2012.

De brott som ökade mest mellan 2011-2012 var fickstöld, bedrägeri över internet, ofredande, dataintrång och överlåtelse av narkotika.

16 700 sexualbrott anmäldes under 2012. De anmälda våldtäkterna minskade med fem procent mot 2011. Hälften av sexualbrotten är blottning eller sexuellt ofredande. Cirka en fjädedel av våldtäkterna sker i offrets eller gärningsmannens hem. Kring 98 procent av de som misstänks för sexualbrott är män.

Att gå på socialbidrag ökar risken för att begå brott sex gånger. Att bara ha grundskola och att ha skolkat ökar risken för brott och för våldsbrott med nästan lika mycket.

I Sverige är omkring en fjärdedel av alla inlåsta invandrare, hälften av de som sitter mer än fem år är invandrare. Omkring hälften av de som är utan jobb är icke-européer och kring 40 procent av icke-européerna är klassade som fattiga jämfört med bara tio procent av infödda svenskar. Detta är ett problem för den regering som tillträder nästa år. Jag tippar att den blir socialdemokratisk.Lukas är inte inlåst. Han sitter bara där i vedluckan på den gamla spisen. Det tycker han är roligt. Och när som helst kan han gå därifrån. Spisen är vår och köket är också vårt. Det är en Ankarsrum 928 från 50-talet. Den har räddat oss många gånger när vi frös i nordanvinden och det var strömavbrott.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar